adscode

MEB yurtdışı burslarını açıkladı!

Milli Eğitim Bakanlığınca zorunlu hizmet karşılığında yurt dışına lisans ve lisansüstü düzeyinde öğrenime gönderilen öğrencilere ödenecek aylık burs, ödenek ve diğer zorunlu giderlere ilişkin esas ve…

MEB yurtdışı burslarını açıkladı!
Özel Eğitim

 Yurt Dışında Lisans ve Lisansüstü Öğrenim Yapan Öğrencilere Yapılacak Ödemelere İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

     Tebliğ, üniversitelerin öğretim elemanıyla kamu kurum ve kuruluşlarının yetişmiş personel ihtiyacını karşılamak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenen sınavla yurt dışına resmi burslu statüde öğrenime gönderilen öğrencilere ödenecek aylık burs, ödenek ve diğer zorunlu giderlere ilişkin esas ve usullerin belirlenmesini amaçlıyor.

     Türk Öğrencilerin Yabancı Ülkelerde Öğrenimleri Hakkında Yönetmelik uyarınca yurt dışında resmi burslu statüde lisans ve lisansüstü seviyede öğrenim görmeye hak kazanan öğrencileri kapsayan tebliğe göre, Bakanlık ve kurumlar hesabına resmi burslu statüde yurt dışına öğrenime gönderilen öğrencilerin yurt dışına ilk gidiş, bir öğrenim seviyesini bitirip diğer bir öğrenim seviyesine geçişte geliş-gidiş ve öğrenim sonrası Türkiye'ye dönüş ekonomi sınıfı uçak bileti ücretleri, öğrencilerin bağlı bulundukları Bakanlık/kurumca karşılanacak.

     Müşavirliğin/ataşeliğin izniyle öğrenim yeri değiştirilen resmi burslu öğrencilerin ulaşım aracına verdiği ücret müşavirlik/ataşelik adına açılan avans/krediden, kurum öğrencilerinin ise kurumlarınca karşılanacak. Ancak seyahatlerin özel arabayla yapılması durumunda sadece yakıt ve varsa otoyol-köprü geçiş ücreti yukarıdaki tutarı aşmamak kaydıyla ödenecek.

     Resmi burslu öğrencilere ödenecek yurt içi aylık burs miktarı, lisans öğrencileri için 250 TL, lisansüstü öğrencileri için 500 TL olarak belirlendi.

     Yurt dışında burslu statüde lisans öğrenimi yapmaya hak kazanmış öğrencilerden, yurt dışına gönderilinceye kadar kazanmış oldukları üniversitelere devam edenlere, bir öğretim yılını aşmamak kaydıyla, lisans seviyesinde yurt içi bursu ödenecek.

     Resmi burslu lisans öğrencilerinin yurt içi aylık bursları, taahhüt ve kefalet senedi düzenlemiş olmaları kaydıyla, dil öğrenimine veya kazandıkları programdaki esas öğrenime başladıkları tarih itibariyle verilecek.

     Bakanlık kararıyla geçici bir süre için Türkiye'de tedavi edilmek, tez çalışmalarında bulunmak üzere yurda gelmeleri uygun görülen resmi burslu öğrencilerin ilk iki aylık bursu, bulundukları yabancı ülke baremi üzerinden, Türkiye'de bir defada veya fasılalı olarak bir yılda toplam iki aydan fazla kalmaları halinde ikinci ayın bitiminden itibaren yurt içi aylık burs miktarı üzerinden ödenecek.

     Ülke değişikliği yapması uygun görülen ve yurtta izinli sayılan öğrencilere, yeni öğrenim yerlerine gidinceye kadar sadece yurt içi bursu verilebilecek.

     Öğrenimlerini veya stajlarını bitirip yasal süre olan iki ay içerisinde yurda dönerek zorunlu hizmet karşılığı bir göreve atanmalarını isteyen resmi burslu öğrencilere, dilekçelerinin ilgili kurumlarına ulaştığı tarihle göreve atama kararnamelerinin onay tarihine kadar olan süre içinde, üç ayı geçmemek üzere, lisansüstü öğrencilerine ödenen yurt içi bursu ödenecek. Verilen yurt içi bursu ödül niteliğinde olup mecburi hizmete sayılmayacak. Ancak görev talep ettikten sonra tazminata geçmesi halinde borcuna sayılacak.

     Haklarında tazminat kovuşturmasına geçilmiş olanlara görev isteseler de yurt içi bursu ödenmeyecek.

     Yurt dışına yeni gönderilen resmi burslu öğrencilerin ilk iki aylık bursu peşin olarak ödenecek. Bu iki aylık burs, öğrencilerin öğrenime başladıkları tarihi izleyen aybaşından itibaren iki aylık bursunu karşılamak üzere verilecek, ayrıca öğrenime başladıkları tarihle ilk aybaşı arasındaki süre için de kısıtlı burs ödenecek.

     Yurt dışına yeni gönderilecek öğrencilerin aylık bursları o günkü döviz satış kuru üzerinden halen yurt dışında öğrenim yapan resmi burslu öğrencilerin aylık bursları ve diğer ödemeleri ise bir önceki ayın ilk iş günündeki döviz satış kuru üzerinden hesaplanacak.

     1416 sayılı Kanun uyarınca resmi burslu öğrenim hakkı kazananlardan yabancı dil öğrenimlerini yurt içinde yapması uygun görülenlerin yurt içi bursları, dil kursu, sağlık ve diğer öğrenim giderleri, Bakanlık Bütçesinin ''Yurt Dışı Burslar'' tertibinden ödenecek, kurum öğrencilerininki ise ilgili kurumlarca karşılanacak.

     Yurt dışında öğrenim yaparken rahatsızlanan ve rahatsızlığı nedeniyle öğrenim kurumuna devam edemeyen resmi burslu öğrencilerin tedavilerinin iki aydan fazla süreceğinin tespit edilmesi ve hastane giderlerinin sigortasınca ödenmemesi halinde hastane/üniversite, sağlık merkezi yetkililerinin onayı alınarak tedavileri Türkiye'de yaptırılacak.

     Tedavi için yurda gelmeleri uygun görülen öğrencilerin, yurt dışında öğrenim yapmakla ilgili hakları saklı tutulacak, en fazla altı aya kadar olan yurt içi tedavi giderleri, ayrıca Türkiye'deki ikamet ve tedavi yerlerine kadar geliş ve tedavi sonucunda öğrenim yerine dönüş araç ücretleriyle zaruri hallerde hasta öğrenciye refakat edecek olanın yol giderleri de bağlı bulunduğu kurumca ödenecek. İlaç masraflarının tamamı ödenecek.

     Teziyle ilgili alan çalışması yapmak üzere seminer, konferans, toplantıya katılması ve sanat dallarında öğrenim yapan öğrencilerin konser, sergi, müze, operaya gitmeleri öğrenim gördükleri kurumca zorunlu görülen ve en az bir ay önceden eğitim müşavirliği/eğitim ataşeliğine başvuran resmi burslu öğrencilerin öğrenim durumları müşavirlikçe/ataşelikçe incelenerek Bakanlık onayıyla uygun görülenlerin varsa gidiş-dönüş yol ücretiyle (uçak, otobüs, tren vs.) katılma veya giriş ücretleri, adına öğrenim yaptıkları Bakanlık/kurumlarca karşılanacak.

 Öğrencinin öğrenim süresi boyunca katıldığı toplam dört seminer, konferans veya toplantı için ödeme yapılacak, sanat dalında öğrenim yapan öğrenciler için yılda toplam altı konser veya opera bileti ücreti ödenecek.




Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)