adscode
adscode

Milyonlarca öğrenci kayıp!

Zorunlu eğitim 12 yıla çıkalı çok oldu. Yani, doğan her çocuğun, liseyi bitirinceye kadar zorunlu eğitim kapsamında ve okulda olması gerekiyor.

Milyonlarca öğrenci kayıp!
Milliyet Diyalog

Bu, sadece bir görev değil, anayasal bir zorunluluk ama gelin görün ki ilköğretimden ortaöğretime milyonlarca öğrenci arada kaybolup gidiyor!..

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından hazırlanan 2019’da Eğitim ve Sosyal Politikalar Raporu’na göre 2018-2019 eğitim öğretim yılı net okullaşma oranları ilkokul düzeyinde 91.9; ortaöğretimde ise yüzde 84.2 oldu.

İlkokulda okullaşma oranı en yüksek illerin sırasıyla Şanlıurfa, Diyarbakır ve Ağrı, ortaöğretimde ise Bolu, Rize ve Isparta olduğu belirtildi.

Doğu ve Güneydoğu illerimiz okullaşma oranlarıyla eğitimde hep geride kalırdı, şimdi ilköğretimde ilk üç sırayı paylaşmaları gerçekten çok sevindirici.

Raporda önemli tespitler var. Örneğin, “Eğitimde önceliklerin belirlenip mali ve insan kaynaklarının etkin ve verimli kullanılarak yönetilmesi artık çok daha önemli” değerlendirmesine yer verildi. Umarız, MEB başta olmak üzere, tüm ilgili kurumlar bu uyarıyı dikkate alır!..

Şaşırtan tablo

Araştırmada yer alan ilginç tespitlerden bazıları şöyle:

- Net okullaşma oranları en yüksek iller sırasıyla Şanlıurfa (yüzde 94.26), Diyarbakır (yüzde 94.2) ve Ağrı (yüzde 94.1), en düşük kentler ise Gümüşhane (yüzde 67.7), Çankırı (yüzde 76.3) ve Tokat (yüzde 85.4) olarak belirlendi.

- Ortaöğretimde en yüksek okullaşma oranına sahip iller Bolu (yüzde 100), Rize (yüzde 98.6), Isparta (yüzde 98.4), en düşük orana sahip kentler de Muş (yüzde 53.5), Ağrı (yüzde 56.4) ve Şanlıurfa (yüzde 61.7) şeklinde sıralandı.

- Ortaöğretim kademesinde kızlarda net okullaşma oranı yüzde 83.9; erkeklerde ise 84.5 olarak kayıtlara geçti.

- Ortaöğretimdeki öğrencilerin yüzde 32’si mesleki eğitimde!

- Milli Eğitim Bakanlığı’nca 9. sınıflardan başlayarak 2020-2021’de kademeli uygulanacak yeni ortaöğretim tasarımıyla belirlenen finansal matematik, yapay zekâ gibi derslerle çocukların geleceğe daha iyi hazırlanmaları ve daha rekabetçi olmalarının amaçlandığına işaret edilen raporda, sanat ve teknoloji ağırlıklı dersler grubunun da öğrencilerin sanat zevkini ve yaratıcılığını geliştirmeyi hedeflediği kaydedildi.

- Yeni ortaöğretim tasarımının getirdiği köklü reformun aşağıdan yukarıya yani erken çocukluktan liseye doğru başlaması çok daha sıhhatlidir.

- MEB’in eğitim fakültelerinin yeniden yapılandırılması, eğitimin yönetimi, öğretmenlerin ek ders gelirlerinin düzenlenmesi, öğretmen niteliklerinin geliştirilmesi gibi alanlarda bu tasarım doğrultusunda somut adımlar atması muhtemel gözüküyor.

 

 

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)