adscode

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü’nde Nobel Semineri Yapıldı

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şafak Alpay tarafından verilen “Matematik Bilimlerinde Niye Nobel Ödülü Yok? Ya da Karşılıksız Bir Aşkın Sonuçlarına Dair” adlı seminer,…

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü’nde Nobel Semineri Yapıldı
Etkinlikler
“Matematik Bilimlerinde Niye Nobel Ödülü Yok? Ya da Karşılıksız Bir Aşkın Sonuçlarına Dair” 
19’uncu yüzyıla damgasını vuran bilimsel gelişmelere ve önemli tarihi olaylara değinerek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Şafak Alpay verdiği seminerde, İsveçli kimyager ve mühendis Alfred Bernhard Nobel’in “platonik aşkı” olarak bilinen matematikçi Sofia Viladimirova Kovalevskaia’nın başarılı olduğu kadar bir hayli zorlu geçen hayatını anlattı. 
Tarihte ilk kez doktora yapan bilim kadını unvanını taşıyan Sofia’nın başarılı hayatından kesitleri anlatan Prof. Dr. Şafak Alpay, Sofia’nın özellikle günümüzde, bayan öğrencilere örnek olması gerektiğini vurguladı. 19. yüzyıl Çarlık Rusyası’nda yaşayan Sofia’nın her türlü baskı ve imkansızlıklara rağmen matematik alanında doktora yapma serüvenine değinen Alpay, kız çocuklarının okutulmadığı Çarlık Rusyası döneminde, Sofia’nın eğitim alabilmek için sarfettiği olağanüstü çabanın tarihte nadir görülen bir olay olduğunun altını çizdi. 
Matematik Bilimlerinde Nobel Ödülü Verilmemesinin Nedeni Karşılık Bulmayan Aşk mı?
Öğrencilerin büyük bir ilgi ve keyif ile takip ettiği seminerde daha sonra, Alfred Nobel’in, Sofia’yı görüp karşılıksız bir aşkın içine düştüğüne değinildi. Nobel ödüllerinde “Matematik” dalında ödül verilmemesinin sebebinin, matematikçi olan Sofia’nın, Nobel’in aşkına karşılık vermemesi olabileceğini söyleyen Alpay, konuşmasının ardından öğrencilerin sorularını yanıtladı. 
www.egitimajansi.com
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)