adscode
adscode

ÖSYM’nin Kuruluşu ve Gelişmesinde Önemli Katkıları Olan FETHİ TOKER’in Ardından

Prof. Dr. Nizamettin Koç'un önceki ÖSYM Başkanlarımızdan Dr.Fethi TOKER ile ilgili yazısı:

ÖSYM’nin Kuruluşu ve Gelişmesinde Önemli Katkıları Olan FETHİ TOKER’in Ardından
Konuk Yazar

 

Prof. Dr. Nizamettin Koç

 

ÖSYM’nin kuruluşu   kurumsallaşması ve gelişmesinde çok önemli katkıları olan Dr.Fethi Toker 19 Ocak 2021 günü yaşamını yitirdi. 1988-1993 ve 1996-2002 yılları arasında olmak üzere iki dönem ÖSYM Başkanlığını yürüten Toker, Kurucu Başkan Prof. Dr. Altan Günalp ile birlikte kurumun, dünyanın benzer kurumları düzeyine çıkarılması , tüm paydaşların güvenini kazanan sınav sistemlerinin geliştirilmesi ve yaygınlık kazanmasında öncü olmuşlardır.

1932 yılında  doğan Toker ilkokulu Safranbolu’da, ortaokulu Kastamonu’da, ortaöğretimi Edirne Öğretmenokulu’da  okuyarak 1951 yılında mezun oldu.  1956 – 1958 yıllarında Gazi Eğitim Enstitüsü Pedagoji  Bölümü’nde okudu. 1961 – 1962 yıllarında Georgetown Language School’da  bir yıl İngilizce öğrenimi gördükten sonra,  Amerika Birleşik Devletleri’nde  Nashville kenti  George Beabody College’da iki yıl okuyarak lisans ve yüksek lisans derecelerini aldı. 1962 yılında  Naskwille’de Halide Talayhan ile evlendi.  Kızı Olgu Toker New York’da doğdu. 1970 yılında  Amerika Birleşik Devletleri’ne tekrar giderek Los Angeles  kenti California Üniversitesi’nde okudu ve Psikoloji alanında Ph.D. derecesini aldı.

1951 – 1953 ve 1954 -1956 yıllarında Şanlıurfa’da ilkokul öğretmenliği, 1953 – 1954  yıllarında Ankara ve İzmit’te askerlik görevi, 1958 – 1961 yılları arasında  Malatya Akcadağ  Öğretmen Okulu  Meslek Dersleri Öğretmenliği,  1965 – 1969 yıllarında  Milli Eğitim Bakanlığı  Test ve Araştırma Bürosu Uzmanlığı görevlerinde bulundu. 1969 yılında naklen Hacettepe Üniversitesine geçen Toker, 1975 – 1983 yılları arasında aynı üniversitenin  Tıp Fakültesi’nde Öğretim Görevliliği konumunda Psikoloji ve Sağlık Eğitimi Dersleri ile aynı üniversitenin  Psikoloji Bölümü’nde   Endüstri Psikolojisi  derslerini okutma görevini yürüttü.

            1975 – 1983 yılları arasında  Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)’de  yarı zamanlı olarak Uzmanlık ve Araştırma Bölümü Başkanlığı, 1983 – 1988  yıllarında ÖSYM Başkan Yardımcılığı, 1988 – 1993 ve 1996 – 2002  yılları arasında olmak üzere iki dönem  ÖSYM Başkanlığı görevinde bulundu.

            2002 – 2008 yıllarında  ÖSYM’ye ve  Bahçeşehir Üniversitesi’ne  Danışmanlık yaptı.  2008 yılından itibaren  Bahçeşehir  Uğur Eğitim Vakfı , Yenilikçi Eğitim Merkezi’nde  görev yaptı. Aynı zamanda Bahçeşehir Genel Yetenek Testi (BGYT) adı ile standart bir test geliştirme görevini de yürütmüştür.

            Ankara Üniversitesince yayınlanan, ülkemizden  13 kıdemli ölçme uzmanının  kendi anlatımlarıyla tanıtıldığı “ Yaşantılar  Evreninden Anılar Örneklemi: Ölçmecilerden  Geçerli ve Güvenilir Anılar” başlıklı kitapta[1] Özgeçmişini, Hizmet Öyküsü ve aldığı ödülleri kısaca anlattıktan sonra,  “Hayatımın önemli bir bölümü  Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nde  geçmiştir. Bu Merkezin  kuruluşu ve gelişmesi ile ilgili bildiklerimi kısaca yazmamın  yararlı olacağını düşündüm.” diyerek ÖSYM’nin  gelişim ve kurumsallaşma sürecini anlatmaktadır. Kuşkusuz Toker’in bu kaynaktaki belirleme ve açıklamaları Uzmanlığından başlayarak iki dönem Başkanlığı olmak üzere uzunca bir süre ÖSYM’de görev yapmış birisi olması bakımından  ayrı bir önem ve değer taşımaktadır.

            Üniversiteye giriş sınavlarında kullanılan testlerin ve içerdikleri soruların geçerlik ve güvenirlik gibi teknik niteliklerinin yükseltildiği  ve “test uygulama güvenliği”nin üst düzeylere çıkarıldığı dönem kendilerini rahmetle andığımız Prof.Dr. Altan Günalp Hoca ve Dr.Fethi Toker’in Başkanlıkları dönemlerinde olmuştur. 1981 – 1997 yılları arasında uygulanan İki Basamaklı Sınav Sistemi’nin birinci basamağında “Türkçeyi kullanma gücünü yoklayan sorular”; “Matematiksel İlişkilerden Yararlanma Günü Yoklayan Sorular”; “Fen Bilimlerindeki Temel Kavram ve İlkelerle Düşünme Gücünü Yoklayan Sorular”; “Soyal Bilimlerdeki Temel Kavram ve İlkelerle Düşünme Gücünü Yoklayan Sorular” biçiminde adlandırılan üst düzey öğrenme kazanımlarını ölçmeye yönelik soruların geliştirilmeye ve kullanılmaya başladığı dönem de yine bu dönemler olmuştur.

            1979 – 1985 yılları arasında ÖSYM’de  akademik danışman olarak yarı zamanlı görev yaptığım dönemlerde  kendisiyle tanıştım. O dönemlerde ve sonrasında  “Hizmet- içi Eğitim”, “Kongre”,“Çalıştay”, “Seminer” vb.  birlikte olduğumuz ve paylaşımlarda bulunduğumuz çeşitli akademik ortamlarda yakından tanıma imkanım oldu. Dr. Feti Toker’i yukarıda özetlenen özelliklerinin yanı sıra, iyi bir insanı tanımlarken kullandığımız özelliklerin tümünü üzerinde taşıyan birisi olarak tanıdım.

Kendisini saygı ve sevgiyle anıyor, Allahtan rahmet diliyorum.

 

 

[1] Ankara Üniversitesi (2016). Yaşantılar Evreninden Anılar Örneklemi:  Ölçmecilerden “Geçerli ve Güvenilir” Anılar (Yayına Hazırlayan: Ömer Kutlu). Ankara  Üniversitesi Yayınları No: 502, s.93 – 111.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)