adscode

Pazar günü ALES var! Adaylar sınava nerede girecek

ÖSYM’nin internet sitesi açılmıyor. Pazar günü ALES Sınavına girecek öğrenciler ise sınava girecekleri yerleri öğrenemiyor... İşte o elektronik posta;

Pazar günü ALES var! Adaylar sınava nerede girecek
Özel Eğitim

 

Şu an kamuoyunda OSYM tarafından yapılan KPSS ve YGS sınavlarıyla ilgili olarak kopya ve yolsuzlık iddiaları tartışılmakla beraber, OSYM'nin tek başı bozukluğu sadece bu iki sınav bağlamında somutlaşmamaktadır.

 

Ben de dikkatinizi, bu Pazar(24.04.2011) tarihinde yapılacak olan ALES(Akademik Personel ve Lisasnüstü Eğitim Giriş Sınavı) ile ilgili  OSYM sorumsuzluğuna çekmek istiyorum. Takip edebidiğim kadarıyla medyaya bununla ilgili olarak herhangi bir problem iddiası yansımamıştır. Bu bağlamda, iki noktaya değinmek istiyorum.

 

Bilindiği gibi, ALES temel olarak akademik personel olmak için ve lisansüstü eğitim görebilmek için Türkiye'de alınması zorunlu sınavdır. Ben İstanbul Üniversitesi Kamu hukuku anabilim dalında doktora eğitimi alıyorum ve üniversitede akademik personel olmak için, yani kadroya atanabilmek için YÖK tarafından ALES'den 70 ve üstü puan alındğına dair sonuç belgesinin de sunulması zorunlu hale getirilmiştir. Akademik personel olmak için ALES sınavından 70 ve üstü puan alınması şartının meşruiyeti ayrı bir tartışma konusu olmakla beraber bu konuyu burada tartışmayacağım. Aşağıda iki hususa değineceğim. Eminim benim gibi pek çok akademik kariyer yapan ve akademik hedefleri olan pek çok kimse de Pazar günü yapılacak olan bu sınavı sabırsızlıkla bekliyordur.

 

İlk olarak sınav bu Pazar yapılacak olmasına rağmen, adaylar halen sınava giriş belgelerine, yani, sınava girecekleri yer ve sınıfları gösteren belgelere ulaşamamışlardır. Bugün Perşembe, Cumartesiyi saymazsak,sınava 2 gün kalmıştır. ÖSYM sınava giriş belgelerinin bir önceki ve ondan önceki sınavlar için olduğu gibi evlere gönderilmeyeceği hakkındaki duyuruyu bugünden sadece 2 gün önce 18.04.2011 tarihinde yapmıştır. Başka bir deyişle sınava sadece 5 gün kala yapmıştır. Yani adaylar sınava sadece 5 gün kala ALES giriş belgelerine internetten bakılacağını öğrenmişlerdir. OSYM bu kadar sınırlı sürede ve son dakikada böyle bir duyuru yayınladığı için olsa gerek ki şu an OSYM'nin sitesi adaylar tarafından aşırı yüklenme nedeniyle çökmüş durumdadır ve sınava giriş yerlerimizi öğrenme olanağımız bulunmamaktadır. Bugün Perşembe'dir, sınava 2 gün kalmştır ve sınava nerede gireceğimiz hakkında bir bilgimiz bulunmamaktadır...

 

Bunun yanında, ALES sınav sistemi bu Pazar gerçekleşecek olan sınavdan önceki sınavda yani, 19.12.2011tarihli sınav için değiştirilmiş ve bu sistem değişikliğiyle ilgili olarak da adaylara herhangi bir duyuru yapılmamıştır. Bu sistem değişikliğiyle ilgili duyuru da 3 gün önce verilen söz konusu 18.04.2011 tarihli duyuruya ekleniverilmiştir. Yani, geçen Aralık ayında yapılan sınavdan itibaren geçerli olacak sistem değişikliğine ilişkin duyuru daha 3 gün önce yapılmıştır. Bu nedenle, pek çok aday geçen sınav sistem değişikliğinden haberdar olmadıkları için mağdur olmuş, hak kayıplarına uğramıştır. Duyuru yapılmadığı taktirde adaylar sınavla ilgili olarak yapılabilecek bir değişiklikten nasıl haberdar olacaklar merak etmekteyim. Kaldı ki, son dakika değişiklikler yapılması zaten baştan sorunlu bir durumdur.

 

Geleceğimiz bu sınavların sonuç belgelerinde yazan puanlara endekslenmişken, OSYM'nin bu tür gelişigüzel,ciddiyetsiz tavrı utanılacak bir durumdur. Şifre ve kopya olayları gibi daha büyük iddialar şu an kamuoyu gündemini meşgul etmekte ise de, OSYM'nin lakayıtlığı bu sınavlardaki ciddiyetsizliği ile sınırlı değildir. Bu hususu da dikkatinize sunmak için size yazmak istedim.

 

OSYM kendisine verilen görevlerin üstesinden gelemiyor, eline yüzüne bulaşturuyor, binlerce öğrenci ve adayı mağdur ediyorsa, lağvedilmelidir. Bundan başka yol bulunmamaktadır.

 

Şu an halen geleceğini belirleyen sınava 2 gün kala sınav yerini öğrenemeyen bir aday olarak mağduriyetimi bildirmek isterim.

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)