adscode

Prof. Karpat kolleksiyonunu İstanbul Şehir’e bağışladı!

Türkiye’nin yaşayan en önemli tarihçilerinden Prof. Dr. Kemal Karpat, kitap, dergi ve notlarından oluşan koleksiyonunu İstanbul Şehir Üniversitesi’nin kütüphanesine bağışladı...

Prof. Karpat kolleksiyonunu İstanbul Şehir’e bağışladı!
Özel Eğitim

 

İstanbul Şehir Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü’nde Öğretim Üyesi olan Karpat’ın koleksiyonunda 1859-1959 yıllarını kapsayan 100 yıllık döneme ait 700’e yakın kitap var.

 

Ünlü tarihçi Prof. Dr. Kemal Karpat, öğretim kadrosunda bulunduğu İstanbul Şehir Üniversitesi’nin kütüphanesine, 4 bin’den fazla kitap ile dergi ve notlarından oluşan koleksiyonunu bağışladı. 2010-2011 akademik yılında ilk öğrencilerini alan İstanbul Şehir Üniversitesi’nin İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü’nde Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Kemal Karpat’ın koleksiyonu Amerika’dan gemi ile getirildi.

Türkiye’nin en iddialı üniversite kütüphanelerinden birini kurmak üzere yola çıktıklarını anlatan İstanbul Şehir Üniversitesi Kütüphane Direktörü Ayhan Kaygusuz, “Şimdiden kütüphanemizde 30 bini basılı, 50 bini elektronik kitap olmak üzere 80 bin kitap var. Sahaflarla anlaşmalar yapıyoruz. Şu anda kütüphaneye ayırdığımız bütçede Türkiye’nin ilk 5 üniversitesi içindeyiz. Kemal Karpat’ın koleksiyonu bu amacımızda bize önemli bir güç kattı, ivme kazandırdı” dedi.

 

100 yıllık 700’e yakın kitap var

 

Kemal Karpat’ın tarih ve edebiyat ağırlıklı koleksiyonunda Ortadoğu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait eserlerin önemli bir yer tuttuğunu anlatan Kaygusuz,

“Koleksiyondaki en eski yayın 1859 tarihli. Koleksiyonda 1859-1959 yıllarını kapsayan 100 yıllık döneme ait 700'e yakın kitap var. 2 binli yıllara ait güncel yayın sayısı 256 adet. Kitapların 2 bini İngilizce, 1792'si Türkçe, diğer kitaplar ise farklı dillerde. Koleksiyonun bir parçası da dergiler. Amerika'nın en önde gelen dergilerinden The American Historical Review'in 1963-2008 yılları arasındaki bütün sayıları mevcut. Yine International Journal of Middle East Studies (1971-2009). Middle East Studies Assocation Bulletin (1969-1980) National Geographic (1964-2007) dergilerinin sayıları az sayıda eksikle koleksiyonda yer alıyor”diye konuştu.

 

Kolileri tek tek kontrol etti

 

Koleksiyonun Amerika’dan İstanbul’a gemi ile getirildiğini anlatan Kaygusuz şunları söyledi: “Koleksiyon İstanbul’a ulaştığı dönemde Kemal Karpat hocamızda İstanbul’daydı. Kolileri tek tek kontrol etti, kitaplarının zarar görüp görmediklerine baktı. Biz de şimdi bütün koleksiyonu büyük bir titizlikle tasnif ediyoruz ve kütüphane kataloğuna işliyoruz.”

 

 

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)