adscode

Teknik Öğretmenleri Mühendislik Tamamlamada Bekleyen Büyük Sorun

Bilişim Teknolojileri Öğretmenleri mühendislik tamamlama eğitimi konusunda ÖSYM'nin online-uzaktan eğitim verilmesi yolunda bir çözüm bekliyor.

Teknik Öğretmenleri Mühendislik Tamamlamada Bekleyen Büyük Sorun
Özel Eğitim

 

 

 

 

''Bilindiği gibi bu sene ÖSYM teknik öğretmen unvanını alanlar için mühendislik tamamlama programına giriş sınavı yaptı. Mühendislik tamamlama programına, üniversitelerin Bilgisayar Öğretmenliği, Bilgisayar Sistemleri Öğretmenliği, Bilgisayar ve Kontrol Öğretmenliği, Döküm Öğretmenliği, Elektrik Öğretmenliği, Elektronik Öğretmenliği, Elektronik ve Bilgisayar Öğretmenliği, Elektronik ve Haberleşme Öğretmenliği, Enerji Öğretmenliği, Kalıpçılık Öğretmenliği, Kontrol Öğretmenliği, Makine Öğretmenliği, Makine Resim ve Konstrüksiyonu Öğretmenliği, Mekatronik Öğretmenliği, Metal Öğretmenliği, Mobilya ve Dekorasyon Öğretmenliği, Otomotiv Öğretmenliği, Talaşlı Üretim Öğretmenliği, Tasarım ve Konstrüksiyon Öğretmenliği, Tekstil Öğretmenliği, Tekstil Terbiye Öğretmenliği, Telekomünikasyon Öğretmenliği, Tesisat Öğretmenliği ve Yapı Öğretmenliği dallarından mezun öğretmenler başvurdu.
 
Sınav ÖSYM tarafından 21 Temmuz 2013 tarihinde yapıldı ve sınava yaklaşık 30-35 bin aday katıldı. Tercihler 11-16 Eylül arasında yapıldı ve 21 Temmuz 2013 tarihinde yapılan sınavda, 100 tam puan üzerinden 50 veya daha fazla puan alanlar seçme ve yerleştirme işlemine alındı. Yayınlanan tercih kılavuzuna göre toplam 2791 teknik öğretmen, çeşitli üniversitelerde mühendislik tamamlama hakkı kazanacak.
 
Peki Sorun Ne?
 
Buraya kadar her şey normal fakat tercihler açıklandıktan sonra büyük bir sorunun ortaya çıkacağı aşikar. Tercih yapan teknik öğretmenler, ilk başta tercihlerde varsa kendi illerindeki üniversiteleri, yoksa çevre illerdeki üniversiteleri tercih ettiler.
Tercih kılavuzuna baktığımızda birçok şehirdeki üniversitenin mühendislik tamamlama için kontenjan ayırmadığı görülüyor.  Mühendislik tamamlama programının örgün eğitim olması bekleniyor. Yani hafta içi birkaç gün ders verilecektir. İşte sorunda tam burada başlıyor.
Kendi ilinde veya yakın çevrelerindeki üniversitelerde alım olmayan ve çalıştığı şehirden uzaktaki bir üniversiteye yerleşecek öğretmenlerin her hafta birkaç gün başka bir şehre gidip gelmesi pek mümkün gözükmüyor.
Hafta sonları eğitim verilse bile, birçok öğretmenin hem okulunda derse girmesi, hazırlıklarını yapması, sınavlara girmesi gibi asli vazifelerinin yanında, her hafta sonu başka bir şehre gidip gelmesi de çok mümkün gibi gözükmüyor.
 Eğer Milli Eğitim Bakanlığı bir çözüm üretmeyip, gidip gelme imkânı olmayan okuyamaz derse, kendi ile çelişecek ve Mühendislik Tamamlama hakkı verdiği öğretmenlerin hakkını, bu hakkı kullanamadan elinden alacak. Bu durumda sınavdan geçerli notu alan birçok öğretmen çalıştığı yere yakın üniversitelerde mühendislik tamamlama bölüm açılmadığı için bu hakkı kullanamayacak ve bu durumun çokta adil olmayacağı ortadadır.
Ayrıca sınav için başvuru şartlarında belirtilmeyen bu durum yüzünden birçok öğretmenin sınava giriş için verdiği 100TL ve sınavın yapıldığı Ankara’ ya gidiş geliş ücretleri de düşünüldüğünde, bu ücretlerin boşa gitmesi gibi bir durum olacak ki, buda bir mağduriyet teşkil edecek.
 
Çözüm Ne?
 
Tüm bu durumlara bakılacak olursa, ÖSYM’nin üniversitelerin tamamlama eğitimini uzaktan-online eğitim olarak vermesi yolunda sunacağı bir çözüm, sorunu çözecek gibi.

 


Bir diğer çözüm ise, Milli Eğitim Bakanlığınca özür grubu atamalarındaki mağduriyetleri gidermek için bugünlerde çalışmasını yaptığı ek atamaya, mühendislik tamamlama eğitimi hakkı kazanan öğretmenleri de dâhil ederek sorunu çözmesi.

 


Tabii ki ikinci çözüm daha makul gözüküyor.
 
Milli Eğitim Bakanlığının ve ÖSYM’nin tercihlerin açıklanmasından sonra nasıl bir yol izleyeceği bütün öğretmenler tarafından büyük bir merakla bekleniyor. Tercihler açıklandıktan sonra 3 gün içerisinde kayıtların yapılması gerektiği, tercih kılavuzunda yazıyor.  Kayıt işlemleri başlamadan çözümün ortaya koyulması gerekir ki, öğretmenler ne yapacağını bilsin.
 
 Son olarak isteğimiz şudur ki; Milli Eğitim Bakanlığı ve ÖSYM yetkililerince bu sorunun çözümü için izlenecek yol haritasının biran önce açıklanması. Umarız biran önce açıklama yapılır ve akıldaki sorular cevaplarını bulur.''

 


Bilişim Teknolojileri Öğretmeni



Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)