adscode

Türkiye’deki Üniversitelerde 25 Bin 'Soydaş' Okuyor

Gündemi “genç liderler” olan TÜRKPA toplantısında konuşan TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, Türkmenisten ve Özbekistan’ı da TÜRKPA’ya katılmaya çağırdı.

Türkiye’deki Üniversitelerde 25 Bin 'Soydaş' Okuyor
Etkinlikler
TÜRKPA Genel Sekreteri Ramil Hasanov, gelecekte sorunsuz bir dünya için genç liderleri biraraya getirdiklerini söyledi.
Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN) Genel Sekreteri Haldun Yavaş, genç liderlere olumsuzluktan uzak durmalarını önerdi.
Türkçe Konuşan Ülkeler Parlamenter Assamblesi’nin (TÜRKPA) “Devletlerarası İşbirliğini Geliştirme Sürecinde Genç Liderlerin Rolü” konulu uluslararası konferansı İstanbul’da başladı.
Türkçe konuşan ülkeler başta olmak üzere 25 ülke temsilcilerinin katıldığı konferansın açılışında konuşan TBMM Başkan Vekili Mehmet Sağlam, Türkçe konuşan ülke ve topluluklardan her yıl 25 bir öğrencinin Türkiye’deki üniversitelerde okuduğunu açıkladı.

















Türkçe konuşan ülkeler arasındaki ilişkilerin gelişmekte olduğunu ve stratejik ortaklıklar kurulduğunu anlatan Sağlam, Kazakistan’ın, BM’nin 71. Genel Kurul Başkanlığı girişimine destek verdiklerini söyledi. Kazakistan’ın BM Güvenlik Konseyi üyeliğine de aday olduğunu belirten Sağlam, burada da Kazakistan’ı destekleyeceklerini bildirdi.
Türk dili konuşan toplulukların sorunlarının çözümü için çaba gösterildiğini kaydeden Mehmet Sağlam, Ahıska Türkleri’nin anayurtları olan Gürcistan’a dönüşleri için çalışma yürütüldüğünü belirtti.
Türkiye’nin girişimi ile kurulan Manas ve Ahmet Yesevi üniversitelerinin Türkçe konuşan ülkeler arasındaki ilişkilerin gelişmesine büyük katkı yaptığını belirterek, gençlere yönelik eğitim-öğretim programları hakkında bilgi verdi. Sağlam’ın açıklamasına göre, Türkçe konuşan ülkeler ve topluluklardan 25 bin öğrencinin Türkiye’de üniversitede okutuluyor.
Sağlam, henüz üye olmayan Türkmenistan ve Özbekistan’ı da TÜRKPA’ya katılmaya çağırdı.
TÜRKPA: “Sorunsuz bir dünya istiyoruz”Türkçe Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) Genel Sekreteri Ramil Hasanov, gelecekte sorunsuz bir dünya olmasını istediklerini belirterek, “bunun için genç liderleri bir araya getirdik. Bugünün gençleri, geleceğin liderleri olacaklar. Birbirlerini yakından tanıyan bu liderler oluşabilecek sorunları daha işin başında kolaylıkla çözebileceklerdir” dedi.
HASEN:  “İyi bir gelecek için olumlu bakalım”Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN) Genel Sekreteri Haldun Yavaş da, globalleşen dünyada ülke sınırlarının çok öneminin kalmadığını, olumlu-olumsuz karşılıklı bağımlılıkların arttığını söyledi. Yavaş şöyle konuştu: “İnsan DNA’sı gösteriyor ki; bizler yüzde 99.5 ile yüzde 99.9 oranında aynıyız. Tüm farklılığımız yalnızca binde beşlik kısımdan ibaret. Maalesef zamanımızın yüzde 99.5’ini farklılıklarımız üzerinde harcıyoruz.”
Katılım yüksek olduTürkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ve Türk İşbirliği Kalkınma Ajansı’nın (TİKA) işbirliği, Azerbaycan Gençlik Fonu, Türk Dünyası Belediyeler Birliği ve Hazar Strateji Enstitüsü’nün (HASEN) desteği ile gerçekleştirilen konferansta, katılımcı ülkeler ile uluslararası kurumların temsilcileri de konuşmalarında gençlere önem verilmesi üzerinde durdular.
www.egitimajansi.com


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)