adscode
adscode

Türkiye’nin ilk görmeyen diplomatı!

Bugün, Dünya Engelliler Günü. Ülkemizdeki sayıları 3 milyon ve sadece yüzde ikisi eğitim alıyor! Oysa özel gereksinimli çocukların kendi yaşantılarını özgürce sürdürebilmeleri açısından eğitim çok önemli!

Türkiye’nin ilk görmeyen diplomatı!
Milliyet Diyalog

Engelli vatandaşlarımızın yaşam koşullarını iyileştirmesi, gündelik hayatta karşılaşabilecekleri sorunların çözülmesi, toplumumuzun tüm fertleriyle eşit hak ve özgürlüklere sahip olması ve toplumda aktif roller üstlenmeleri anayasal bir gereklilik! Bu konuda hepimize önemli sorumluluklar düşüyor. Gereğini yerine getirenleri alkışlıyor, ayrımcıları ise duyarlılığa davet ediyoruz...

Dilek Ertürk ülkemizin görme engelli ilk diplomatı. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurulu Üyesi ve geleceğin büyükelçisi!

Kendisiyle tesadüfen tanıştık. İddialı, kararlı ve hedefi çok net olan biri. Hikâyesi ise çok renkli!

1974’te Ankara’da doğmuş. Beş yaşında geçirmiş olduğu bir kaza sonucu görme yetisini tümüyle kaybetmiş.

İlkokuldayken, okul arkadaşlarıyla birlikte dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ı ziyarete gittiklerinde, aralarında ilginç bir diyalog geçer. Özal, başarılı öğrenciye, büyüyünce ne olacağını sorar, o da hukuk okuyacağını söyleyince, Özal, “Görme engelli çok hukukçumuz var, gel ben sana başka bir öneride bulunayım” der ve diplomat olmasını söyler. Bunun üzerine “Ama ben diplomatlar ne iş yapar bilmiyorum” deyince de “Araştır, seveceksin” cevabını alır ve diplomatlık sevdası o gün başlar.

İlk ve ortaokuldan sonra 1993’te Ankara Keçiören Lisesi’nden okul birincisi olarak, 1998 yılında da Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden üçüncü olarak mezun olur!

Çalışma yaşamına 1999’da Maden Tetkik Arama Kurumu’nda mütercim-tercüman olarak başlar. 2000 yılında geçtiği Dışişleri Bakanlığı İnsan Hakları ve Avrupa Konseyi Genel Müdürlüğü’nde 10 yıl memur olarak çalışır.

Türkiye’nin ilk görmeyen diplomatı

2010’da Dışişleri Bakanlığı’nda İnsan Hakları Danışmanı olarak atanır ve Türkiye’nin ilk görme engelli diplomatı unvanını kazanır.

Haziran 2011-Ekim 2012 arasında Dışişleri Bakanlığı Göç Dairesi’nde görev yapar. Bu süre içerisinde Aşkabat, Odesa, Zagreb, Almatı, Bişkek, Kuala Lumpur, Bükreş, Saraybosna ve Varşova’da muhtelif uluslararası toplantılarda Yasa Dışı Göç, İnsan Ticaretiyle Mücadele, Geri Kabul Anlaşmaları ve Türkiye’de Suriyelilerin Durumu gibi insan hakları temelli çalışmalar ve sunumlar yapar.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)