adscode

Üniversite sayısı 76’dan 156’ya çıktı!

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, ülkemizdeki üniversite sayısının 76 iken bugün vakıf ve devlet üniversiteleriyle birlikte toplam 156 üniversitenin kurulduğunu söyledi...

Üniversite sayısı 76’dan 156’ya çıktı!
Özel Eğitim

 

KTO Karatay Üniversitesi'nin Kampüsünde düzenlenen açılış töreninde konuşan Çubukçu, çok köklü ve görkemli bir geçmişe sahip, kültür ve sanat merkezi olma özelliğini her zaman korumuş olan Konya'ya üniversite kazandıran Konya Ticaret Odası'nı kutladı.

     Sürekli büyüyen ekonomisi ile gelecekte dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedefleyen Türkiye'nin dünyayla rekabet edebilmesi için eğitim ve yüksek öğrenimde atılması gereken adımlar olduğunu dile getiren Çubukçu, kendilerinin bu adımları attıklarını, atmaya devam ettiklerini bildirdi.

    

 ÜNİVERSİTE SAYISI 76'DAN 156'YA ÇIKTI

    

     Üniversitelere verilen Ar-Ge bütçesindeki artışın rekor düzeyde olduğunu anlatan Çubukçu, şunları kaydetti:

     ''Öğretim elemanı ihtiyacı karşılamak üzere 5 yılda 5 bin öğrencinin yurtdışına master ve doktora programlarına gönderilmesi gibi projelerle yüksek öğrenim alanında dev adımlar atıldı. Ülkemizdeki üniversite sayısı 76 iken bugün vakıf ve devlet üniversiteleriyle birlikte toplam 156 üniversite kurulmuştur. Yüksek öğrenimde 2002 yılında net okullaşma oranları yüzde 14,65 iken, bugün bu oran örgün eğitimde yüzde 31, toplamda yüzde 53'e ulaşmıştır.''

     Bugün hem vakıf hem de devlet üniversitelerinin kendi aralarında büyük bir rekabet içinde olduğunu dile getiren Çubukçu, bilgi ve teknolojinin sürekli kendini yenilediğini, bu nedenle eğitimde taraf olan herkesin bu bilinçle çalışmalarını sürdürmesi gerektiğini bildirdi.

 

AMACIMIZ ÜNİVERSİTELER ARACILIĞIYLA DÜNYAYLA REKABET GÜCÜMÜZÜ YÜKSELTMEK

 

Çubukçu, dışa açılma, kaliteli eğitim, hayat boyu öğrenme, ülkelerarası işbirliği ve deneyim alışverişi gibi alanlarda üniversitelerin çok daha fazla çaba sarf etmesi gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

     ''Üniversitelerimiz, eğitim, öğretim, araştırma, geliştirme ve toplum hizmetleriyle ülke ekonomisine de büyük katkı sağlamaktadırlar. Küreselleşen dünyada rekabet gücü yüksek gençlerin yetiştirilebileceği yer de bilgi toplumunun yetiştirilebileceği yerler de üniversitelerimizdir. Bizim de amacımız bilginin, teknolojinin üretildiği ve paylaşıldığı üniversiteler aracılığıyla dünyayla rekabet gücümüzü yükseltmektir.''

     Bugün ülkemizin her yöresinde gençlerin önünde geçmişle kıyaslanamayacak kadar iyi imkanlar olduğunu dile getiren Çubukçu, kendilerinin de bugün yüksek öğretim kapasitesini artırırken diğer yandan da nitelikli eğitimi palanlayarak rekabet gücünü artırmayı düşündüklerini bildirdi.

     Konuşmasında gençlere seslenen Çubukçu, gençlerin imkanları en iyi şekilde değerlendirerek, kendilerini yetiştirmesi, ülkemizin gelişmesinde ve kalkınmasında kendilerine düşen görevi en iyi şekilde yapması gerektiğini kaydetti.

     Artık ülkelerin gelişmişlik ve kalkınmışlıklarının göstergesinin yüksek öğretim oranları olduğunu ifade eden Çubukçu, ''Ülkelerin kalkınmış bir toplum olmalarının hayata yansıyan en önemli ölçüsü, insani gelişmişlik endeksleri. Bunlar da sadece üniversitelere ve yüksek öğrenim görme oranlarına bağlı olarak gelişiyor. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıl dönümünde amaçladığımız, bilgiye dayalı, güçlü ekonomi hedefine katkı sağlayacak üniversite hedefinde siz gençlerimizden çok şey bekliyoruz'' diye konuştu.

     Konya'nın büyük düşünür Mevlana'nın mesajının yüzyıllar boyunca yankılandığı bir şehir olması bakımından müstesna bir yer olduğunu ifade eden Çubukçu, ''İnanıyorum ki siz gençler de onun 'kendine yepyeni bir söz söyle de dünya yenilensin' çağrısını yepyeni sözlerle sürdürmenin gayreti içinde olacaksınız'' dedi.

 

 

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)