adscode

Üniversiteye girişte sorun sistemde!

Yükseköğretime Giriş Sınavı’ndaki (YGS) şifreli kitapçık skandalının ardından üniversiteye giriş sistemi yeniden tartışılmaya başlandı. Eğitimcilere göre bugün kopya iddiaları yarın başka sorunlar olacak.…

Üniversiteye girişte sorun sistemde!
Özel Eğitim

Eski YÖK Başkanvekili Prof.Dr. İsa Eşme :

Türkiye’de yükseköğretime olan arz ve talep arasında büyük uçurum bulunuyor. Üniversiteler arasındaki kalite farkının büyük oluşu yükseköğretime girişte rekabeti ortadan kaldıramıyor. Bu nedenle sınav kaçınılmaz. Ancak sınavın ortaöğretime yan etkilerinin en aza indirilebilmesi gerekir. Bu bakımdan ders temelinde sınav sistemi bence en doğru olanı. Bazıları üniversite sınavının tamamen kaldırılmasını, bunun yerine ortaöğretim sınav notlarının esas alınmasını öne sürüyor. Not ortalamasına göre kayıtların yapıldığı ‘süper lise’ deneyimi, Türkiye’de bunun mümkün olmadığını gösteriyor.

Eski MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof.Dr. İrfan Erdoğan :

Sınav olacak, başka yolu yok. MEB’de iken okul başarısını daha ön plana alan bir sistem olan SBS’nin ilk adımını attık. Okuldaki derslerin gücünü daha fazla attırmaktı amaç. SBS modeli sabredilebilseydi oldukça başarılı olacaktı. Şu anda uygulanan ÖSYM’nin tek sınavı birkaç sınava bölme yöntemi son derece doğru. Önemli bir adım atıldı. Okulun ön plana alınması ortaöğretimde tehlikeli.

Türk Eğitim Derneği Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu :

Üniversitelerin kendi öğrencisini alacağı noktaya gelinebilir. Böyle deyince ‘ya torpilli alınırsa’ deniyor. Rekabet koşulları doğru olursa, performansa dayalı bir sistem ortaya konulursa sorun olmaz. Sınav beş yıl içinde kalkabilir. Sadece sınav üniversite kabulünde tek etken olmamalı. ABD’de ve gelişmiş ülkelerde olduğu gibi üniversiteler kendi kriterlerini belirlemeli. Ankara’daki bir çocuk ile Çorum’un bir köyündeki çocuk aynı sınava giriyor. Esas eşitsizlik bu.

Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç:

Çocuklar, eğitimde bölgeler arasında ciddi farklılıklara karşın aynı sınavda yarışmak zorunda kalıyorlar. Sınavların kaldırılması gerekiyor. Donanımlı üniversite ihtiyaç düzeyinde olduğunda yarış anlamsız hale gelecek. Üniversiteler kendi içlerinde alacakları öğrencilere ilişkin kurallar belirleyebilir. Okulöncesinden başlayarak öğrencileri izleme ve yönlendirme süreci olmalı.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)