adscode

Üstün Zekalı Öğrenciler 'Atık Yağdan Sabun' Üretti

Kütahya'da, üstün zekalı çocuklara hizmet veren Gazi Kemal Bilim ve Sanat Merkezi'nde bir grup öğrenci, geri dönüşüme katkı sağlamak amacıyla atık yağdan sabun üretti.

Üstün Zekalı Öğrenciler 'Atık Yağdan Sabun' Üretti
Haberler

Merkezde öğrenim gören Cahit Güskün (12), SenaUslu (12), Ayşe Gülsüm Kabakçı (13) ve Aslı Asarı (12), öğretmenleri Dilek Acaroğluve Muhsin Arslan gözetiminde atık yağdan sabun üretimi projesi hazırladı.

Öğrenciler, atık yağları kimyasal maddelerle etkileşime alıpısıtarak kalıp el sabunu üretimini gerçekleştirdi.

Öğrencilerden Cahit Güskün, AA muhabirine, yağlarınkızartmalarda ve diğer yemeklerdekullanıldıktan sonra ya yeniden yemeklerde değerlendirildiğini yada çöpe atıldığını söyledi.

Yeniden yemeklerde kullanılması halinde buyağların insan sağlığına zarar verdiğini belirten Güskün, çöpe atılınca doğayı ve ekonomiyi olumsuzetkilediğinden dolayı projeyi oluşturduklarını ifade etti.

Ayşe Gülsüm Kabakçı da sabun yapmak için atık yağın yanısıra sodyum hidroksit ve su kullandıklarını dile getirdi.

Önce suyu ısıtarak içine sodyum hidroksit eklediklerinianlatan Kabakçı, ''Bu karışım etkimeyle ısısını yükseltti ve 80 derece sıcaklığa ulaştı.Bunu ayrı bir yerde beklettik. Atık yağları da ısıttık ve ikisininısı derecesini eşitleyip karıştırdık. Karışım sonunda da kıvamlaşarak katı bir halaldı. Bunu kalıplara dökerek soğutup sabun elde ettik'' dedi.

-Astronomi ve uzayla da ilgileniyorlar-

Merkez Müdürü Murat Fazıl Akkoç ise 2009 yılında eğitim öğretimebaşlayan merkezde 101 öğrenci bulunduğunu belirtti.

Öğrencilerin, üretime yönelik projeler hazırladığı bilgisini verenAkkoç, şöyle konuştu:

''Proje, bir problem varsa çözmek, ileride doğabilecek problemleriengellemek ya da yaşamkalitesinin artırılması için yapılır. Öğrencilerimizçok değişik projelere imza atıyor. Kimisi sürdürülebilir güneş verüzgar enerjisinden elektrik üretiyor, kimisi robotlarla uğraşıyor,kimisi sabun yapıyor, kimisi de hayatı kolaylaştırmak içinçaba harcıyor. Geçen eğitim öğretim yılında TÜBİTAK tarafındanBursa'da düzenlenen robot yarışmasında öğrencilerimiz dereceye girdi.Elektrik üretimindeartık tellerin kalkması, kablosuz elektrik konusunda çalışmaları var.Çocuklarımızın erkenyaşta üretime geçmesi için gayret gösteriyoruz. Avrupa Birliği (AB)projeleri de var. Astronomi ve uzayla ilgili çalışmaları var.''

Akkoç, merkez bünyesinde gözlem evi kurmak içinçalışma başlattıklarına işaret ederek, teleskop alıp kubbe inşa ettiklerini vekısa sürede burasını faaliyete geçireceklerini sözlerine ekledi.AA

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)