adscode

Uzayda Yer İsimlerine Türkçe İsimler Verildi

Göktürk-2 uydusunun uzaya fırlatılmasıyla, uzay teknolojilerinde yeni bir döneme girilirken, güneş sistemindeki çeşitli gök cisimlerine ve yüzey şekillerine Türk ve Türkiye kökenli isimlerin verildiği…

Uzayda Yer İsimlerine Türkçe İsimler Verildi
Haberler


Göktürk-2 uydusunun uzaya fırlatılmasıyla, uzay teknolojilerinde yeni bir döneme girilirken, güneş sistemindeki çeşitli gök cisimlerine ve yüzey şekillerine Türk ve Türkiye kökenli isimlerin verildiği ortaya çıktı.

Gök cisimleri arasında, Ankara ve Dumlupınar isimli gezegencikler;

İbn-i Sina, Nasreddin Tusi, Uluğ Bey, Mimar Sinan ve Halide Edip Adıvar adı verilmiş kraterler, Tarsus Vadisi, İda Dağları ve Hellespontus Çağ Üniversitesi Uzay Gözlem ve Araştırma Merkezi (ÇUGAM) Müdürü Prof. Dr. Mehmet Emin Özel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, güneş sistemindeki tüm gök cisimlerinin ve bunların yüzey şekillerinin isimledirilmesinin, genelde belli kurallar çerçevesinde, Uluslararası Astronomi Birliği'nin (IAU) İsimlendirme Komisyonu tarafından, önerilere bakılarak kararlaştırıldığını bildirdi.

Ay üzerindeki bazı kraterlere tanınmış Türk-İslam bilimcileri İbn-i Sina ve İslam filozofu Nasreddin Tusi gibi isimlerin verildiğini belirten Özel, ''Gezegenlere de Türk edebiyatçılarının ve sanatçılarının isimlerinin verildiği yerler var. Örneğin Merkür'deki yapılara, sanatçıların, mimarların, müzisyen, ressam ve edebiyatçıların isimleri veriliyor. Merkür'de mimarımız Koca Sinan adını taşıyan 30 kilometre çapında bir krater bulunuyor'' dedi.

Özel, Merkür çevresinde dolanan ve Merkür yüzeyinde yeni yapılar keşfeden NASA'nın MESSENGER Uzay Aracı'nın gönderdiği resimlerde ortaya çıkan yeni krater ve yapılara bazı Türk sanatçılarının isimlerinin verilebileceğini vurgulayarak, ''Bunun için ilgi duyan kişilerin küçük kampanyalar çerçevesinde IAU'ya, gerekçeleriyle birlikte öneriler göndermesi gerekiyor'' diye konuştu.

-Türk kadın yazar ve şairler uzayda-

Yunan mitolojisinde güzellik tanrıçası Venüs gezegenindeki yeryüzü şekillerinin tanınmış bayan sanatçı ve tarihsel bayan figür ve isimlere ayrıldığını ifade eden Prof. Dr. Özel, ''Venüs gezegeni üzerinde kraterlerden birine tanınmış Türk kadın yazarımız Halide Edip Adıvar, diğerine de 14. yüzyılda yaşamış kadın şairimiz Mihri Hatun'un adı verilmiştir'' bilgisini aktardı.

Özel, Mars'ta da Tarsus Vadisi, İda (Kaz) dağları, ya da Hellespontus (Çanakkale Boğazı'nın antik dönemdeki adı) ismini taşıyan bölgeler olduğunu, bunların ücretsiz indirilebilen ''Google-Earth'' programlarının Ay, Mars ve Venüs haritalarından takip edilebileceğine dikkati çekti.

ÇUGAM Müdürü Prof. Dr. Özel, Satürn'ün aylarından Enseladüs üzerindeki yapıların ise iyi bilinen ''Binbir Gece Masalları'' figürleri olan Şehrazad, Dünyazad, Ali Baba, Semerkant gibi isimler taşıdığını anlattı.

-Ankara ve Dumlupınar gezegencikleri-

Bazı göktaşı ve astroidlere de Türk isimlerinin verildiğini aktaran Özel, şunları kaydetti:

''Göktaşı ve astroidlere, şimdiye kadar keşfedenlerin isimleri veriliyordu. Şu anda iki astroidin adı da Türkiye ile ilgili olarak tescil edilmiştir. Bunlardan ilki, 1940'larda Ankara Üniversitesi'nde çalışan bir Alman profesörün keşfederek 'Ankara' adını verdiği bir küçük gezegencik, diğeri de 1954'te Dumlupınar denizaltımızın battığı gün keşfedilen bir gezegenciğe, olayın ve kayıp denizcilerimizin anısına verilmiş olan 'Dumlupınar' adını taşıyan gezegenciktir.''

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)