adscode
adscode

Vakıf Üniversitelerinin Yarısı Boş

Boş kalan kontenjanlar her yıl en çok vakıf üniversitelerini zor durumda bırakıyor.

Vakıf Üniversitelerinin Yarısı Boş
Üniversite

Türkiye'de faaliyet gösteren vakıf üniversitesiteleri her yıl kontenjanlarını doldurma konusunda sıkıntı yaşıyor.

Eğitim uzmanları, vakıf üniversitelerindeki boş kontenjan sayısının çokluğunu, fiyatların yüksekliğinden kaynaklandığını belirtirken, Türkiye'deki vakıf üniversitelerinden çok daha uygun fiyata yurtdışında hizmet veren üniversitelerin tercih edilmesinin de boş kontenjan rakamlarında etkili olduğunu dile getiriyor.

Doğuya Gidildikçe Taban Puanlar Düşüyor

Burslu programlar bile boş kalıyor!

ÖSYS verilerine göre, uluslararası ilişkiler kontenjanları özellikle vakıf üniversitelerinde boş kalıyor. Dolmayan yüzde 50 burslu programların yanı sıra, tek bir öğrenci bile alamayan bölümler de var.
Bugün uluslararası ilişkiler bölümleriyle ilgili bilgiler paylaşacağım. 2013 ÖSYS’de uluslararası ilişkiler tercihi yapanların 46’sı devlet, 46’sı vakıf ve 5’i de Kıbrıs üniversitesi olmak üzere 97 okul içinden tercih yaptı. Bu üniversitelerdeki 9 bin 373 kontenjanın yüzde 34’ü vakıf üniversitelerindeydi. Büyük şehirlerdeki uluslararası ilişkiler kontenjanlarında vakıfların ağırlığı fazlaydı. Büyük şehirlerde kontenjan dağılımında vakıflar ağırlıklı. İstanbul’da kontenjanların yüzde 73’ü, Ankara’da yüzde 53’ü, İzmir’de ise yüzde 48’i vakıflarda bulunuyor.

ÖRGÜN EĞİTİM KONTENJANI DOLDU
2013 Temmuzda açıklanan ilk yerleştirmelerde devlet üniversitelerindeki örgün uluslararası ilişkiler kontenjanları doldu. Devlette boşluk sadece Karabük Üniversitesi’nin uzaktan eğitim kontenjanları ile ODTÜ’nün Kuzey Kıbrıs kontenjanlarına kaldı. Devlet kontenjanlarına kıyasla vakıf kontenjanlarına talep yoğun değil.

2013 ÖSYS’de vakıf üniversitelerinde 56 programın kontenjanı dolmadı ve bunların taban puanı oluşmadı. Bu programlar arasında yüzde 50 ve 25 burslu kontenjanların da bulunması, hem vakıf üniversiteleri hem de uluslararası ilişkiler alanı için dikkat çekici. Önemli burs ve indirim olanaklarına rağmen adayların uluslararası ilişkiler bölümlerini vakıf üniversitelerinde okumak yerine alternatiflere yöneldikleri anlaşılıyor.

VAKIFLAR DAHA ETKİLİ OLMALI
Eldeki verilerden vakıf üniversitelerine yerleşen 2 bin 572 kişiden 265’inin kesin kayıt yaptırmadığı anlaşılıyor. Bu, yüzde 10’luk kayıba işaret ediyor. Tüm göstergeler, vakıf üniversitelerinin uluslararası ilişkiler alanında bölüm açarken, tanıtım faaliyetleri yürütürken, ücret ve bursluluk politikalarını gözden geçirirken daha dikkatli olması gerektiğini gösteriyor. Uluslararası ilişkiler bölümlerinin coğrafi dağılımına göre Türkiye’de 36 farklı şehirde eğitim almak mümkün. Gaziantep, Mersin ve Samsun’da uluslararası ilişkiler okumak için sadece vakıf üniversitesi seçeneği mevcut. Kıbrıs Güzelyurt’taki ODTÜ-Kuzey Kıbrıs Kampusu’nun yanı sıra, Gazimağusa, Girne, Lefkeve Lefkoşa’da yer alan KKTC üniversitelerinde de bu bölümler mevcut.

İKİNCİ ÖĞRETİM SEÇENEKLERİ
Uluslararası İlişkiler okumak isteyenler için ikinci öğretim seçenekleri de var. İkinci öğretim bulunan üniversiteler Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bolu, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Edirne, Erzurum, Eskişehir, Giresun, Isparta, İstanbul, İzmir, Karabük, Kırıkkale, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Sakarya, Tokat, Trabzon, Yalova’da bulunuyor. İkinci öğretim kontenjanı toplamın yaklaşık 4’te 1’ini oluşturuyor.

UZAKTAN ÖĞRETİM DE MÜMKÜN
Karabük ve Sakarya Üniversiteleri’nde uluslararası ilişkiler alanında uzaktan eğitim almak mümkün. Derslerin bir kısmının üniversitenin belirleyeceği tarihlerde kampuslarda yapıldığı bu programlara ilgi yeni yeni oluşuyor.  

FİYATLAR YILLIK 14 BİN LİRADAN BAŞLIYOR
Vakıf üniversitelerindeki yıllık eğitim ücretleri geniş bir aralıkta değişiyor. Listenin başında 36 bin 500 TL ile Koç Üniversitesi yer alıyor. 30 bin TL üzerinde olan bir diğer kurum Özyeğin Üniversitesi. 20 bin TL’nin altında 23 vakıf üniversitesi var. Listenin sonunda 14 bin 500 ve 14 bin TL yıllık ücretle İzmir ve Hasan Kalyoncu Üniversiteleri bulunuyor. Son yıllarda uluslararası ilişkiler programlarında kalan boş kontenjanlar nedeniyle, burslu kontenjanların arttı.  Vakıf üniversitelerindeki 757 ücretli kontenjanın yanında 229 tam burslu, 50 yüzde 75 burslu, 1278 yüzde 50 burslu ve 724 yüzde 25 burslu kontenjan var. Beykent, Bursa Orhangazi, İstanbul 29 Mayıs, İstanbul Kemerburgaz, Sabahattin Zaim, Melikşah, Nişantaşı, Özyeğin ve Süleyman Şah Üniversiteleri’nde ücretli program olmadığının, bu üniversitelerde sadece tam ve kısmi burslu programlar olduğunun altını çizmek isterim.

TERCİHLERDE ANKARA ÖNDE
Uluslararası ilişkiler bölümlerinin taban puanları dikkate alındığında devlet üniversitelerinde İstanbul ve Ankara’nın önde olduğunu görüyoruz. Boğaziçi pek çok bölümde olduğu gibi uluslararası ilişkiler alanında da başarılı adayların gözdesi. Galatasaray Üniversitesi ikinci sırada yer alıyor. ODTÜ ise üçüncü sırasında. Uluslararası ilişkiler denince efsane bölüm olarak akla gelen Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi altıncı sırada.
Burak KILANÇ
burak.kilanc@aksam.com.tr
***
Türkiye'de faaliyet gösteren bazı vakıf üniversitelerinin geçtiğimiz yıl(2013) ek yerleştirme için açtıkları kontenjanlar şu şekildeydi:

Okan Üniversitesi'nde merkezi yerleştirme ve ilk kayıt işlemlerinin ardından oluşturulan ek yerleştirme kılavuzuna göre 2 yıllık ön lisans programlarında 1356, lisans programlarında 1199 kontejnan ek yerleştirmeye açıldı.

İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde ek yerleştirmeler için ön lisans programlarında 904 boş kontenjan açılırken lisans düzeyindeki programlarda 556 boş kontenjan boştu.

İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi'nde 2013 yükseköğretim programları ek yerleştirme kılavuzuna göre, ön lisans düzeyinde 139, lisans programlarında ise 547 boş kalmıştı.

İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde ek yerleştirme için ön lisans programlarında 113 boş kontenjan açılırken, lisans programları için de 385 kontenjan bulunuyordu.
İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde Ön lisans programlarında 141 boş kontenjan bulunurken, üniversitenin lisans programlarında ek yerleştirme için 470 kontenjan açıldı.
Gediz Üniversitesi'nde lisans düzeyinde126 kontenjan boş kalırken, lisans programlarında yer alan boş kontenjan sayısı 263 olarak belirlendi.

İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi'nde de Lisans düzeyinde 106 boş kontenjan bulunuyordu.
Ek yerleştirme kılavuzunda yer alan rakamlar vakıf üniversitelerinin durumu hakkında kesin bir bilgi vermese de diğer vakıf üniversitelerinde de ciddi oranda kontenjanın boş kaldığı ve ek yerleştirme sonrasında bu kontenjanların dolmaması durumunda bazı sıkıntılar yaşandığı görülüyor.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)