adscode
adscode

Yeni eğitim sisteminden devletin de haberi yok!

Türkiye Cumhuriyeti Cumhur-başkanlığı Sistemi’ne geçerek çok önemli bir yapısal değişikliğe adım attı. MEB ise hemen her konuda olduğu gibi bu konuda da yan çizmeye devam ediyor.

Yeni eğitim sisteminden devletin de haberi yok!
Milliyet Diyalog

Türkiye Cumhuriyeti Cumhur-başkanlığı Sistemi’ne geçerek çok önemli bir yapısal değişikliğe adım attı. MEB ise hemen her konuda olduğu gibi bu konuda da yan çizmeye devam ediyor.

Örneğin, Cumhurbaşkanı Erdoğan,“Öğrencileri sınav odaklı eğitim sisteminden kurtarın” dedikçe, dershaneye olan bağımlılık daha da artırıldı. Yeni lise modeli de bu sisteme su taşıyacak gibi görünüyor...

Ziya Hoca’nın yeni eğitim sisteminden YÖK de dâhil kimsenin haberi yok!

En komiği ise Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu’nun dahi haberinin olmaması.

Güya, Cumhurbaşkanlığı Sistemi’nde politikayı üst kurullar belirleyecek, uygulamayı da bakanlıklar yapacaktı! Ama Eğitim ve Öğretim Politikaları Yüksek Kurulu, 2023 Vizyonu’nda olduğu gibi liselere yönelik yeni düzenlemeleri de kararlar alınıp, açıklandıktan sonra medyadan öğrendi!..

Ve çok önemli bir başka nokta ise okul öncesinden üniversiteye ciddi anlamda bir eğitim reformu gerçekleşecekse, bunun başlangıç noktası liseler olmamalıydı!

Reformlar ya tabandan başlar ya da tepeden, böyle ortadan başlayana da ilk kez şahit oluyoruz!..

Hangi dersler var?

Yeni lise sisteminde en çok tartışılan konulardan biri de dersler.

Ders sayısı azaltılsın diye Tarih, Coğrafya, Fizik, Kimya Biyoloji, Felsefe, Sosyoloji dersleri yani temel bilimler, sanat ve spor gibi gençlerin gelişimine katkıda bulunacak dersler de zorunlu ders olmaktan çıkartılmış. Bazıları birleştirilmiş. Ancak bu dersleri kimin vereceği belli değil!

Peki, hangi dersler var?

9. sınıf (8 ders): ZORUNLU: Türk Dili ve Edebiyatı, Yabancı Dil, Matematik Uygulamaları, Doğa Bilimleri, Sosyal Bilimler Deneyimi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi; SEÇMELİ: Spor-Sanat, Müzik, Drama, Yönetim Bilimleri, Fotoğrafçılık, İşletme, Finans, Sanat.

10. sınıf (10 ders): ZORUNLU: Türk Dili ve Edebiyatı, Yabancı Dil, Matematik 1 veya Matematik Uygulamaları, Fen Bilimleri, Sosyal ve Beşeri Bilimler, Bilgi Kuramı, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi; SEÇMELİ: Girişimcilik, Drama, Müzik, Sanat Tarihi, Yönetim Bilimleri, Peygamberimizin Hayatı, Teknoloji ve Tasarım, Beden Eğitimi ve Spor, Anadolu Mitolojisi.

11. sınıf (10 ders): ZORUNLU: Türk Dili ve Edebiyatı, Yabancı Dil, Matematik 1 veya Matematik Uygulamaları, Fen Bilimleri, Sosyal ve Beşeri Bilimler, Bilgi Kuramı, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi; SEÇMELİ: İleri Görsel Sanatlar, İleri Müzik, Bilim Tarihi, Moda Tasarımı, Kuran-ı Kerim, Pyhton Kodlama, Uluslararası İlişkiler, Türk Dünyası Ortak Tarihi, Yönetim Bilimleri.

12. sınıf (7 ders): ZORUNLU: Türk Dili ve Edebiyatı, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi; SEÇMELİ: Yabancı Dil, Matematik Ağırlıklı, Fen ve Teknoloji Ağırlıklı, Sosyal ve Beşeri Bilimler Ağırlıklı, Sanat ve Teknoloji dersleri.

Değişim yorgunu

Daha önceki iktidar dönemlerinde olduğu gibi son 17 yılda da çok sık bakan değişti. Her gelen bakan da bir önceki bakanın yaptığı reformların(!) sonuçlarını beklemeden, başka bir reform(!) paketi açtı. Bu da herkesi yordu. Çünkü evinde öğrenci olmayan aile yok gibi!

Yeni sistemin gözdesi kariyer ofislerinin kaç okulda açılacağı ve kime nasıl bir kariyer sunacağı da merak konusu!

Bu arada, Eğitim ve Öğretim Politikaları Yüksek Kurulu üyeleri ve YÖK’ün bile haberdar olmadığı yeni sistemin, her ayrıntısının planlanmasına katkıda bulunan akademisyen ve uluslararası uzmanlar kim? Merak etmedik desek yalan olur!

Bu arada “Sistem mi değişir yoksa bakan mı?” bahisleri ise çoktan açılmış durumda!..

Süt günü

Eğitim gibi pas geçtiğimiz konulardan biri de tarım! Bu kafayla gidersek yakında aç kalırız.

Dün, Dünya Süt Günü’ydü.

BM’ye göre, dünya nüfusunun 2050’li yıllarda 10 milyara ulaşacağı, gelişen ülkelerde kişi başına hayvansal protein tüketim miktarında artış olacağı, gelecek 20 yılda hayvansal ürün talebinin 2 kat artacağı ve 2050’de küresel süt tüketiminin yüzde 58 artacağı öngörülmektedir.

Dünyada kişi başına tüketilen proteinin 8.2 gramı yani yüzde 26.62’si, Avrupa Birliği’nde 20.47 gramı yani yüzde 34.9’u, Türkiye’de ise 18.19 gramı yani yüzde 50’si sütten gelmektedir.

Ve tüm zirai ürünlerde olduğu gibi, süt üretimi de artmıyor, azalıyor!

 

Yazının devamı için tıklayınız!


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)