adscode

Yenilikler İle Dolu Bir Eğitim Yılı Başlıyor

Okulöncesi ve 1’inci sınıflar 9 Eylül Pazartesi günü uyum eğitimi kapsamında okulla tanıştı.

  Yenilikler İle Dolu Bir Eğitim Yılı Başlıyor
Özel Eğitim








Yaklaşık 16 milyon ilkokul, ortaokul ve lise öğrencisinin tamamı ve bu yıl yapılan atamayla birlikte 808 bin öğretmen de 16 Eylül Pazartesi gününden itibaren yeni eğitim yılına başlayacak. İstanbul’daki öğrenciler ilk gün 06.00-13.00 saatleri arasında toplu taşıma araçlarından ücretsiz faydalanacak. Yeni eğitim yılı yeniliklerle başlıyor. İşte yenilikler:
SBS kaldırıldı: Ortaokullarda liseye geçişte kulanılan Seviye Belirleme Sınavı (SBS) kaldırıldı. Yerine getirilen ve Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) olarak adlandırılan sistemde ise 8’inci sınıflar, her dönem 6 temel dersten 12 sınava girecek. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, sorular gönderilerek merkezi olarak uygulanacak bu sınavlar fen ve teknoloji, matematik, Türkçe, yabancı dil, din kültürü ve ahlak bilgisi ile inkılap tarihi ve Atatürkçülük derslerini kapsıyor. Bakanlık’tan yapılan açıklamalara göre, yeni sistemde 3 yazılısı olan derslerden 2’ncisi, 2 yazılısı olan derslerden de 1’incisi merkezi olarak uygulanacak. Sınavlar her dönem 2 okul gününe yayılarak yapılacak ve o günlerde okullar tatil edilecek. Liseye geçişte bu sınavların etkisi yüzde 70 olacak. Öğrencilerin okul başarısı da yüzde 30 oranında etkili olacak. Merkezi yazılılar 2 yıl boyunca sadece 8’inci sınıf öğrencilerine uygulanacak. 6 ve 7’nci sınıflar için bu sınavlar 2 yıl düzenlenmeyecek.
66 aylıklar rapordan kurtuldu: Geçen yıl uygulanmaya başlanan ve halk arasında 4+4+4 olarak bilinen eğitim sistemi ile 66 aylıkların okula başlaması zorunlu hale getirilmişti. Kayıt ertelemek isteyenlere de rapor şartı konulmuştu. Bu yıl yapılan düzenleme ile 66, 67 ve 68 aylık öğrenciler rapor almaktan kurtuldu. Velilerden alınacak dilekçe ile okula başlama bir yıl ertelenebiliyor. 69, 70 ve 71 aylıklarda ise rapor şartı devam ediyor. Daha önceki yıllarda rapor alabilen 72 aylıklar ise artık rapor alamıyorlar, okula başlamak zorundalar. İlkokul 2’nci sınıfların ders programına geçen yıl eklenen İngilizce dersi, bu yıldan itibaren uygulanacak. 2’nci sınıflar bu yıl ilk kez İngilizce dersi alacaklar. 
11 yönetmelik birleştirildi: Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan değişiklikler Ortaöğretime Geçiş Sistemi ile sınırlı değil. Bu yılki yenilikler arasında birleştirilen yönetmelikler de var. 11 yönetmelik birleştirildi. Liseler arasındaki ders saati, teneffüs süresi, sınıf geçme sistemi gibi konularda da güncellemeler yapıldı. Önceki yıllarda 40 ile 45 dakika arasında değişen ders saatleri artık tüm okullarda 40 dakika olacak. Okullar arasında sınıf geçme sisteminde daha önce bazı farklılıklar varken, şimdi sınıf geçme sistemi ortak oldu. Tüm okul türlerinde başarısız dersi olanlardan, ortalaması 50 olan herkes sınıf geçebilecek.
10 gün devamsızlık yapan kalacak: Mazeretsiz devamsızlık süresi tüm okullarda 20 günden 10’a düşürüldü. Öğrenciler, herhangi bir rapor almadan 10 günden fazla devamsızlık yapacak olursa sınıfta kalacak.
Liselilere de uyum eğitimi: Daha önceki yıllarda sadece okul öncesi ve birinci sınıflara uygulanan ‘uyum eğitimi’ programına liseler de dahil edildi. Liselilerin uyum eğitimi programı bu yıl ilk kez Afyonkarahisar, Ankara, Bursa, Giresun, Hatay, İstanbul, Mardin, Rize, Sivas ve Yozgat’ta belirlenen okullarda uygulanmaya başlandı. Çarşamba günü başlayan eğitimler kapsamında 9’uncu sınıf öğrencileri okulun fiziki durumu, sosyal ve idari birimleri, kuralları, işleyişi, sorumlu oldukları dersler ve sınıf geçme kuralları ile ilgili bilgilendirilecek. Uyum eğitimi 13 Eylül’de sona erecek.
Haberin Devamı İçin Tıklayınız

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)