adscode

YÖK, Yeni Taslağı MEB’e Sundu Ama! (2)

Yeni YÖK yasa tasarısının neler getirdiğini dün sizlerle paylaştım. Bugün ise tasarıyla ilgili detaylara girmek istiyoruz. Örneğin yasallaşır mı? Örneğin amacı ne? Örneğin ihtiyaca cevap veriyor mu?..

YÖK, Yeni Taslağı MEB’e Sundu Ama! (2)
AG Blog





Öncelikle en son söyleyeceğimiz sözü en başta söyleyelim. Bu tasarının çıkma ihtimali yüzde bir bile değil. Çünkü böyle bir istek, hükümetten gelmediği için, sahiplenmeleri ve bunu TBMM’ye getirmeleri çok zor bir ihtimal.
Anayasa değişikliği şart!Bu konuyu hem YÖK Başkanı Çetinsaya’ya hem de Milli Eğitim Bakanı Dinçer’e bizzat sordum. Ne Çetinsaya, evet hükümetten böyle bir istek geldi dedi ne de Bakan Dinçer, biz istedik dedi!Farz edelim ki, madem böyle bir taslak geldi, üzerinde çalışalım denilsin. İşte o zaman da, anayasa değişikliği gündeme geliyor. Yani anayasa değişmeden, YÖK yasasını değiştirmek mümkün değil. Özellikle de tasarıda öngörülen değişiklikleri.Peki bu konuda bir anayasa değişikliği mümkün mü?Çok zor.Tüm siyasi partilerin katılımıyla oluşturulan Anayasa Değişikliği Komisyonu, anayasanın tümü üzerinde bir değişiklik öngörüyor. Yani YÖK ya da herhangi bir konu için anayasa değişikliğine gidilmesi çok zor görünüyor. Kaldı ki, böyle bir değişikliğe iktidar evet dese bile muhalefet partilerinin evet demesi çok zor. Yani YÖK aylardır boşuna kürek çekiyor!..
Amacı ne?YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, YÖK Başkanlığı’na, Kayseri kontenjanından paraşütle geldi. Bunu herkes gibi kendisi de biliyor.Hatta bu yüzden hükümet kanadından tepki aldığı da dillerde dolaşıyor. İşte bu yüzden, hükümetin hoşuna gidecek icraat arayışı içerisine girdi. Türbanı serbest bıraktı, katsayıları kaldırdı, hükümet ne istediyse fazlasını yaptı. Özel üniversite ve üniversitede türban serbestliğini yasal zemine oturtmak için de, çıkmayacağını bile bile lades dedi. Çünkü hükümete şirin gözükmek istiyor...Hangi bürokrat aynı şeyi yapmıyor ki diyenleriniz mutlaka çıkacaktır. Yapsın ona da diyeceğimiz bir şey yok. Çünkü para musluğu iktidarların elinde. Ama hiç olmazsa, üniversiteler, hocalar ve öğrenciler için de daha fazlasını isteyebilirdi. Onu yapmadı. Keşke tasarıyı, en fazla alkışlayanlar öğrenci, öğretim elemanları ve ilime, bilime, eğitime inananlar olsaydı!..

yazının devamını okumak için tıklayın




Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)