adscode
adscode

Yurtdışı eğitimin en ucuz adresleri

Yurt dışında eğitimin en pahalı olduğu ülke yıllık 38 bin dolarla ABD. Kanada’da bu rakam 27 bin dolar iken Kazakistan’da 4 bin 500 dolara eğitim alınabiliyor.

Yurtdışı eğitimin en ucuz adresleri
Yurtdışı Eğitim
Üniversite yerleştirme sonuçlarına göre istediği bölümlere girme şansı bulamayan veya yerleştirildikleri program ve üniversitelerden memnun olmayanlar için bir başka seçenek de yurtdışında eğitim. Dil kursları da dikkate alındığında yurtdışı eğitime yapılan harcamanın 2 milyar doları bulduğu belirtiliyor. Bugün 4.3 milyon genç kendi ülkesi dışında eğitim görüyor. Yurtdışında eğitimin en pahalı olduğu ülke ABD. Yıllık eğitim ücreti, konaklama ve yaşam masrafları dâhil edildiğinde üniversite eğitiminin yıllık 38 bin doları bulduğu ABD'yi, 34 bin dolar ile Kanada, 27 bin dolar ile İsviçre ve 25 bin 500 dolar ile Avustralya takip ediyor.

500 DOLARA DA EĞİTİM VAR
Yurt dışında üniversite okumanın en ucuz adresi 4 bin 500 dolar ile Kazakistan. Devlet üniversitesinde yıllık eğitim ücretinin 500 dolardan başladığı Kazakistan'da, bir öğrencinin konaklama ve yaşam gideri ise 4 bin doları buluyor. Kazakistan'ı 6 bin dolarla Bosna Hersek, 7 bin 500 dolarla Gürcistan ve Ukrayna, 8 bin dolarla da Rusya takip ediyor. Yıllık üniversite ücreti Bosna Hersek'te bin, Gürcistan ve Ukrayna'da ise 2 bin 500 dolardan başlarken, söz konusu ülkelerde üniversite eğitimi düşünen öğrencilerin konaklama ve yaşam masrafları için yıllık 5 bin doları gözden çıkarması gerekiyor.

ALTERNATİFLER ÇOĞALDI
Geçmiş yıllarda sadece burs kazanan veya ailesinin maddi imkânları iyi olan öğrenciler yurtdışında eğitim alabilirken son yıllarda gelişen altenatifler her kesimden öğrencinin yurtdışı eğitime yönelmesine olanak sağlıyor. Lisans, yüksek lisans, dil eğitimi için yurtdışına giden öğrenci sayısı her geçen gün artarken Work&Travel ve Staj Programları öğrencilerin ilk tercihleri arasında yer alıyor. IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları Genel Müdürü Deniz Akar, "Yurt dışına en çok öğrenci gönderen 15 ülkeden birisinin Türkiye olduğunu söyledi. Akar "Amerika, İngiltere, Almanya gibi ülkelerin yanı sıra İsveç, Hollanda, Çin, Malezya, Macaristan, Rusya ve Polonya gibi ülkelere de eğitim ücretlerinin ekonomik olması nedeniyle ilgi artıyor. Öğrencilerin yaklaşık 3'te biri üniversite eğitimi için yurt dışına çıkıyor" dedi.

BURS OLANAKLARI
Türk öğrencilerin önemli bir kısmı yurtdışına kendi olanaklarıyla çıksa da, bir kısmı da Türk veya yabancı kurumlardan almış oldukları burslarla eğitimlerini sürdürüyor. Burs veren kurumlar arasında British Council, Fullbright, Campus France, DAAD, China Scholarship Council, Swedish Institute, Nuffic ön plana çıkıyor. Ülkelerin eğitim ve kültür tanıtım kurumları olabildiği gibi, doğrudan üniversiteler veya özel kurumlar tarafından da burs sağlanabiliyor.

Sabah

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)