adscode

'Yüzer Üniversite'de Birinci Dönem Sona Erdi

Rusya’da ilk “Yüzer Üniversite” birinci dönemini tamamladı. Professor Molçanov adlı bilimsel gemi, Kuzey denizlere yaptığı seferden geri döndü. Bu gemide Kuzey Federal Üniversitesi’nden 25 öğrenci 40…

'Yüzer Üniversite'de Birinci Dönem Sona Erdi
Haberler
Öğrenciler Kuzey denizlerde su ve toprak numuneleri almayı, meteorolojik gözlemler yapmayı, buz dağlarından buzları incelemeyi öğrenerek Grönland balina sürülerini izlediler. Rus Kuzey Kutbu Milli parkında da öğrenciler hayatlarında ilk kez, kuş kolonileri ve morsların toplu olarak yaşadıkları yerleri gördüler. Araştırma programında Arktik bölgesinin ekolojisi ve iklimi üstüne komple verilerin elde edilmesi öngörüldü. Bunun için değişik yönlerde gözlemler gerçekleştirildi. Araştırmaların bilimsel yöneticisi, Rusya Bilimler Akademisine bağlı Kuzey Bölgesi Çevre Problemleri Enstitüsü Müdürü Konstantin Bogolitsin, Rusya’nın Sesi radyosuna verdiği demeçte şunları anlattı:
Hidrolojik, hidrokimyasal, buzbilimsel ve depremsel araştırmalar, bölgedeki iklim ve radyoloji konusunda araştırmalar gerçekleştirildi, 140 subilim istasyonunun verileri işlendi. Genellikle 8,5 bini aşkın numune alındı. Elde edilen pek çok numuneler kısmen gemideki laboratuarlarda incelendi. Daha sonra üniversitenin bilim merkezinde incelemelerin yapılması gerekecek. Bölgede 10 yıldır yapılmayan araştırmalar yeniden başlatıldı. Barents Denizi’nde 40 derece Doğu boylamında suyun ısı derecesi, tuz oranı ve diğer göstergeleri konusunda ölçümler yapıldı. Rusya Su Meteoroloji Örgütü Başkanı Aleksandr Frolov, Rusya’nın Sesi radyosuna verdiği demeçte bu hususta şunları söyledi:
Bu önemli ölçümler, Kuzey Kutup’ta ısı derecesine ve bunun sonucu olarak bölgelerimizdeki havalara birçok bakımdan etki yapan suyun, Atlas Okyanusu’ndan Arktik’e ulaşması hızını ve Atlas okyanusundan gelen suyun hacmi üstüne bilgiler elde etme olanağını veriyor. Arktik’te suyun dolaşım hızının Amundsen zamanında olandan iki kat daha yüksek olduğu saptandı. Amundsen, akan buz parçasının hızını ölçüyordu. Şimdi yapılan ölçümler, Arktik’in ısındığını gösteriyor. Bir hüküm daha çıkarıldı: Isınan Arktik - bizdeki kışların daha soğuk geçmesi demektir. Bu, hava raporlarının hazırlanması için önemli bir husustur.
Zannediliyor ki, Kuzey denizlerde gerçekleştirilen sefere katılanlar yeni bir ılık su akıntısı buldu. Oysa bu, Novaya Zemlya adasının Kuzey kesimi yakınından geçen Golfstrim akıntısının kollarından biridir. Tabii, bu, Higgs parçacığı ile kıyaslandırılamayan ama yine de Arktik için çok ilginç olan bir buluştur.
“Yüzer Üniversite”deki araştırmalara katılmak isteyenlerin sayısı çok fazlaydı, 1 yere 10 aday. Aralarından, üstün başarılı ve fiziksel bakımdan çok sağlam olan gençler seçildiler. Arktik’e seyahat, insanın dayanıklı ve sağlıklı olmasını gerektiriyor. Kuzey Federal Üniversitesi Rektörü Yelena Kudryaşova, “Yüzer Üniversite”nin ilk öğrencileri arasında en fazla bayan öğrencilerin yer aldığını belirterek şunları söyledi:
Bu, kızlar çok kuvvetli ve cesurdur. Anlaşılan, Rus Arktik’i erkeklerin yanı sıra kadınlara da baş eğmelidir.
Sefere katılanlardan Lidiya isimli genç kız, paha biçilmez deneyim topladığını belirterek şunları söyledi: Anladım ki, her şeyi başarmak yeteneğindeyim. Sefere katılanların hepsi Arktik seferinin hatırasını kalplerinde yaşatacak. Arktik, Rusya’nın önemli bir kısmıdır. Ve herkes Arktik’i gezmelidir.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)