adscode
adscode

YKS Mİ, YBS (YAP-BOZ SİSTEMİ) Mİ?

ÖSYM, nihayet beklenen sınav sonuçlarını, tercih döneminden 1 hafta önce açıkladı. Peki, sonuçlarına göre türkiye ortalamaları bizleri memnun etti mi? Kesinlikle hayır. 40 matematik sorusunda 5,29 net ortalaması, 24 edebiyat ortalamasında ise 5,93 net ortalaması ile, eğitim olarak bir kez daha kaybettiğimiz gözler önüne serilmiş oldu. Diğer ders ortalamalarından bahsetmek istemiyorum bile.

ozkangogercin@outlook.com




Sizce, bu tablonun sorumlusu, aylarca emek ve özverisini veren öğrenciler mi? Bu da kesinlikle hayır.

Tek sorumlu, öğrencileri ezbere dayalı ve sınav odaklı bir anlayış ile yetiştiren eğitim sistemimizdir. Şimdi birçok öğrenci ellerindeki puan ve başarı sıralamaları ile şu an ne yapacaklarını bilmiyor. Gelecekleri konusunda o kadar kararsızlar ki. Ne yazık ki, birçoğu da yanlış tercihin kurbanı da olacaklar. Zaten, barajı geçemeyen öğrenci sayısı da, bir o kadar fazla olduğu için, onlar zaten 4 yıllık tercihte dahi bulunamayacaklar.

İstisnasız, her sene ama her sene aynı tabloyu yaşamak zorunda kalıyoruz. Ve bu tablonun sıkıntısını ise o süreci yaşayan öğrenciler ve aileleri çekiyor ne yazık ki. Onların emeklerine o kadar çok üzülüyorum ki, eminim şu sınav sistemi yüzünden birçok değer de arada yok olup gidiyor.

Adaylar ile yıllardır yaptığım, gönüllü tercih danışmanlığında hep şunu gözlemledim. Öğrencilerin, geçmişten günümüze süregelen ezberci bir sistemden ziyade, bildiklerini daha çok uygulamaya dökmeye, gerçek hayat ile özdeşleştirmeye, daha değer görmeye, daha özgüvenli ve kararlı olmaya ihtiyacı var. Biz eğitim müfredatımız içine, bu noktaları yerleştirebilirsek, eminim ki daha başarılı bir eğitim sistemi ve dolayısı ile daha iyi netlere sahip öğrencilere sahip olacağız.

Ülkemizin hedefleri olan gençlere ihtiyacı var. Ve onları bu eğitim ve sınav sistemi içerisinde heba edemeyiz. Geleceklerini sadece sorulara ve şıklara da emanet edemeyiz. Yapacakları tek bir yanlış soru, onların umutlarını köreltmemeli. Bizler, yanlış yapmaktan korkmayan, aksine yaptığı yanlıştan ders çıkarmasını bilen bir nesil yetiştirmesini bilmeliyiz.

Dilerim, gerek Milli Eğitim Bakanlığı, gerek ÖSYM, bu tablodan gereken dersleri çıkarırlar ve artık eğitim adına yaşadığımız üzücü ve can sıkıcı durumlar son bulur.

Yoksa, daha birçok değerimizi bu sistemde kaybetmeye devam edeceğiz…


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)