adscode
adscode

YKS tercihlerinde kazanmanın şifresini öğrenmek ister misin?

Ne olursa olsun, okumayı asla düşünmediğiniz bir bölümü tercih listesine yazmamalısınız. Kazanmanız halinde, kayıt yaptırmasanız bile, seneye okul puanınız yarıya düşecektir.

ozkangogercin@outlook.com




Merakla beklenen YKS sonuçları açıklandı. Şimdi ise adayları tercih heyecanı sardı.

Peki geleceğiniz için önemli bir adım atacağınız yolda, nasıl bir yol izlemelisiniz?

Öncelikle sonuçlara ilk baktığımız zaman, taban puan ile başarı sıraları arasındaki uçurum karşımıza çıkıyor. Bunun sebebi ise, hem sınavın geçen seneye göre daha kolay olması, barajın kalkması ve de katılımın çok fazla olmasından kaynaklanıyor.  Bir anlamda, bir puan dilimine, geçen yıla göre daha fazla aday yığılmış oluyor.

İşte bu noktada, benim bu sene beklentim, genel olarak bölümlerin başarı sıralarının yükseleceği yönünde…

Peki bu noktada tercihlerde nasıl bir yol izlemeliyiz?

Bunları daha rahat okunabilmesi adına şimdi madde madde sıralayalım.

*Ne olursa olsun, okumayı asla düşünmediğiniz bir bölümü tercih listesine yazmamalısınız.  Kazanmanız halinde, kayıt yaptırmasanız bile, seneye okul puanınız yarıya düşecektir. 

*Sıralamalarda her yıl olduğu gibi, başarı sıralamanızın üstünden başlayarak, aşağılara doğru bir dizilim yapmanız, mantıklı olandır. İstek sıranıza göre de bir sıralama yapabilirsiniz. Ancak bu istek sıralamanızı yaparken, çok düşük başarı sırasına ait bölümü tepeye yazarsanız, muhtemelen o bölüme yerleşirsiniz ve diğer tercihlerinizi sadece yazdığınızla yetinmek zorunda kalırsınız.

*Bu yıl, başarı sıranızın, çok çok üstüne yazmanızı  önermem. Başarı sıranızın ise bence en az 20-30 bin de aşağısına inmenizde fayda var. Düşünün ki, 498 puan alan bir adayın sayısaldaki başarı sırası 18bin civarı. Geçen sene ise 497 puan alan kişinin ise başarı sırası 1420! Bu sene aynı puan dilimine sahip, birçok aday, popüler bölümlere rağbet gösterecek ve nitekim tercihlerde de yığılma söz konusu olacak. Eğer siz kendinizden aşağı inerek, kendinizi garantiye alamazsanız, açıkta kalma ihtimali ile karşı karşıya da kalabilirsiniz. O yüzden, bu belirttiğim noktaya çok ama çok dikkat edin.

*Kılavuzu elinize aldığınızda, karşınızda gördüğünüz tüm başarı sıraları, geçen yıl en son yerleşen öğrencinin başarı sırasına aittir. Yani, başarı sıralarını asla ve asla üniversiteler belirlemiyor.  O yüzden, tercih yaparken, tüm ihtimalleri göz önünde bulundurun. Üniversitenin adı, bulunduğu şehir, bölümün popülaritesi ve geleceği, bunların hepsi, bir önceki madde de belirttiğim, o yığılmanın da sebebini oluşturuyor.  Belki o bölüm, son 4 yıl için de, sıralama da çok oynama yapmamış olabilir. Ya da bir başka bölüme, geçen senenin sınav zorluğu sebebi ile, daha düşük sırada bir öğrenci de yerleşmiş olabilir. Ancak, bu sene durum, diğer senelerden farklı, ki puan-başarı sıralaması arasındaki uçurum bu farkın da bir göstergesi değil mi?

*Ayrıca kılavuzda bazı bölümlerin karşısında (----) işareti göreceksiniz. Bu, o bölümün ilk defa öğrenci alacağını gösterir. O yüzden, herkesin bu bölümü tercih etme hakkı elbet de var. Ancak yerleşme ihtimali de, bir önceki maddede sıraladığım durumlara göre değişecektir. Kabaca örnek, ODTÜ yeni bir bölüm açabilir, herkes seçebilir ama herkes yerleşemez.  Bazı bölümlerin karşısında ise, boş sütun göreceksiniz. Bu, o bölümlerin, geçen sene kontenjanı dolduramadığı anlamına gelmektedir. Bu bölümü de herkes seçebilme hakkına sahiptir.  Ancak kontenjanı dolmayan bir bölüm, neden dolmadı ve rağbet gösterilmedi, geleceği v.s. gibi bunun üzerine düşünmek gerekir.  Yoksa, kimse geleceği olmayan bir bölümü yazmak istemez.

*Bölümleri seçerken bir dikkat edeceğiniz nokta ise, özel koşulları mutlaka okumanızdır.  Özel koşullara ait maddeler, bölümün yanında yer alan sütunda olmakla birlikte, açıklamalar ise kılavuzun sonlarında yer almaktadır. Bu açıklamaları dikkate almalısınız, çünkü, bazı bölümlerin, şayet koşulları karşılayamadığınız takdirde, bölümü kazansanız dahi kayıt yaptıramıyorsunuz.

Saydığımız tüm bu maddeler bir yana sizlere son olarak söyleyeceğim;

Şu an kendiniz için, sadece kendiniz için bir tercihte bulunduğunuzu asla unutmayın. Bunu özellikle söylüyorum, çünkü çevrenizde size birçok yorum yapan ve öneride bulunanlar olacaktır. Elbette, her şeye gözünüzü, kulağınızı kapatmanız mümkün değil.  Ancak, ne olursa olsun, kimsenin sizin adınıza geleceğinize karar vermenize izin vermeyin. Bugün göstereceğiniz dik duruşunuz ve kararlılığınız, yarın sizin gelecekteki başarınızın da, kilit noktası olacaktır, bunu asla unutmayın…

Üniversite tercihlerinde tüm adaylara yürekten başarılar…


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)