adscode

Ağustos Ayında Atanmak İstiyorlar!

Özür gurbu atamalarında başvuru süresini kaçırarak birkaç gün sonra yaptıkları başvuruyla 2013 atamalarını beklemek zorunda olan öğretmenlerin bir talebi var;

Ağustos Ayında Atanmak İstiyorlar!
Özel Eğitim

"1 Haziran 2011, 6 Temmuz 2011 ve 26 Ağustos 2011 tarihlerinde gerçekleştirilen atamalar neticesinde ülkemizin geleceğini inşa edecek çocuklarımızı ve gençlerimizi yetiştirecek olan öğretmenler bu kutsal meslek ile vazifelendirilmişlerdir. Ancak genç öğretmen adaylarının görevlerine resmi olarak başlamaları Milli Eğitim Bakanlığı'nın yapmış olduğu bir uygulama çerçevesinde 01 Eylül 2011 olarak belirlenmiştir. Böylesi bir uygulamanın bazı malî gerekçelere dayandırılarak yapıldığı yönündeki yorumlar bu durumdan olumsuz şekilde etkilenen genç öğretmen adayları tarafından dahi makul kabul edilmiştir.

       Günümüze kadar uzanan süre zarfında Milli Eğitim Bakanlığı'nın yapmış olduğu düzenlemeler neticesinde özellikle öğretmen atamaları ve özür durumuna bağlı yer değiştirme konuları ile ilgili bazı değişiklikler yaşanmıştır. Zira 14 Eylül 2011 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname (KHK)'nin 37. maddesinin 3. fıkrasında yer alan ifadeye binaen özür durumuna bağlı yer değiştirmelerin yaz tatillerinde yapılacağı hükme bağlanmıştır. Bu uygulamanın gerekçeleri de Bakanlığın en yetkili ağızlarından gerek sözlü gerekse de yazılı olarak ifade edilmiş ve bu gerekçeler toplumun tüm kesimlerince kabul görmüştür. Zira aynı eğitim-öğretim dönemi içerisinde öğretmenlerin Şubat ve Ağustos aylarında yer değişikliği yapma hakkına sahip olmaları eğitim gören çocuklarımız açısından oldukça verimsiz bir ortamın oluşmasına neden olmaktaydı. Yukarıda bahsi geçen KHK ile böylesi bir durumun ortadan kaldırılması çocuklarımızın daha sağlam ve sağlıklı bir zeminde yetişmeleri yönünde atılmış bir adım olarak kabul edilmektedir.

 

       Bahsedilen tüm bu uygulamalar ülkemizin en temel problemi olan eğitim ile ilgili noksanlıkları gidermeye yönelik girişimler olsa da diğer taraftan da ne yazık ki bu uygulamaların yan etkileri olarak tarif edebileceğimiz bazı mağduriyetler de ortaya çıkmış bulunmaktadır. Nitekim yazının başında ifade edildiği üzere Haziran, Temmuz ve Ağustos 2011 tarihlerinde atamaları gerçekleşmiş ancak 1 Eylül 2011 tarihi itibariyle resmi görevlerine başlama hakkı tanınmış olan öğretmen adayları 2012 yaz aylarında (Ağustos) gerçekleştirilecek olan özür durumuna bağlı yer değiştirme işlemlerine 1 yılı doldurmamış olmaları gerekçesi ile başvuramayacaklardır. Böylelikle bu öğretmenler bahse konu KHK'nin ''özür gruplarına bağlı yer değiştirmeler ise yaz tatillerinde yapılır'' lafzından anlaşılacağı üzere ile yılda bir kez yapılma hükmü ile çelişir bir şekilde tam 2 yıl sonra 2013 yılı yaz aylarındaki özür durumuna bağlı yer değiştirme işlemlerini beklemek zorunda kalacaklardır. Böylesi bir durum hiç şüphesiz bir taraftan toplumun nüvesini oluşturan aile yapısının sarsılmasına diğer taraftan ise ya annesinden ya babasından ya da her ikisinden de ayrı yaşamak zorunda bırakılarak aile ortamının sıcaklığını hissedemeyen hayatımızın en kıymetli varlıkları çocuklarımız üzerinde onarılamayacak psikolojik hasarlara neden olma potansiyeli taşımaktadır. Nitekim Milli Eğitim Bakanlığı özür durumuna bağlı yer değiştirme işlemlerini yılda bir kez yaz aylarında yaparak eğitim-öğretim gören öğrencilerin daha sağlıklı bir dönem geçirmelerini, üzerinde inisiyatif kullandığı öğretmenler aracılığıyla sağlarken böylesi bir mükellefiyet yüklediği öğretmenlerin, eşlerinin ve çocuklarının bu uygulama dolayısıyla yaşayacağı psikolojik buhranı dikkate almamaktadır. Her ne kadar senede bir kez özür grubuna bağlı yer değiştirmeler yaparak eğitim-öğretim gören öğrencilerin durumları ile ilgili iyileştirmeler yapılmışsa da eğitim-öğretim verme görevini yerine getiren öğretmenlerin de bu durum dolayısıyla mağdur edilmeleri iki taraflı bir süreç olan eğitim-öğretimin tek tarafının nihayetinde aksamasına sebep olacaktır. Bu yüzden Haziran, Temmuz ve Ağustos 2011 tarihlerinde atanmalarına rağmen 1 Eylül 2011 tarihinde resmi olarak görevlerine başlatılan öğretmenlerin 2012 yılı yaz aylarında (Ağustos) gerçekleştirilecek olan özür durumuna bağlı yer değiştirme işlemlerine birkaç gün farkla başvuramayarak 2013 yılı Ağustos ayına kadar beklemek zorunda kalmaları gibi bir mağduriyetin ortadan kaldırılması ve bu mağduriyeti yaşayan öğretmenlerin 2012 yılı Ağustos ayında gerçekleştirilecek olan özür durumuna bağlı yer değiştirme kapsamına alınmaları ilgili-ilgisiz toplumun tüm kesimlerinin vicdanını rahatlatacak ve takdirini toplayacak bir uygulama olacaktır.

       Ülkemizin geleceğini inşa eden öğretmenlerimizin söz konusu uygulama dolayısıyla yaşayacakları mağduriyetin giderilmesi noktasında desteklerinizi beklediğimizi ifade eder, göstereceğiniz yakın ilgiden dolayı şimdiden teşekkür ederiz."

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)