adscode

CHP’li Halıcı: Cevap şıkları sıralı sorularda en küçük değer doğru cevap

Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) şifre iddiaları sürerken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Emrehan Halıcı, yeni bir şifre açıkladı...

CHP’li Halıcı: Cevap şıkları sıralı sorularda en küçük değer doğru cevap
Özel Eğitim

Emrehan Halıcı, matematik testinde cevap şıkları sıralı ve dairesel olan sorularda en küçük değeri içeren seçenek işaretlenerek doğru cevap bulunduğunu, bu yolla matematik testinde soruya dahi bakmadan ve vakit kaybetmeden 8 sorunun çözülebildiğini belirtti.

 

Halıcı, CHP Genel Merkezi’ndeki makamında bir basın toplantısı düzenledi. ÖSYM Başkanı Ali Demir’in şifre iddialarına ilişkin “bir acemilik olduğu ancak bu acemiliğin sadece basına dağıtılan kitapçıkla sınırlı olduğu” yönünde bir açıklama yaptığını, bu açıklamanın ardından Hükümet yetkililerinin “Tatmin olduk” açıklaması yaptığını kaydeden Halıcı, şöyle konuştu:

“Ben bu açıklamaların tamamını, ÖSYM’nin yaptığı açıklamayı da maalesef çok erken yapılmış, gereksiz ve yersiz açıklama olarak görüyorum. Çünkü ortada bir kuşku, bir problem varsa yöneticilere düşen görev, bu hatayı araştırmak, eğer varsa hatanın sorumlularını ve sonuçlarını kamuoyuna duyurmaktı.”

Halıcı, kuşkularını siyasi bir nedenle değil, haksızlığı önlemek için dile getirdiklerini, ancak bu açıklamalarının “linç girişimi” olarak nitelendirildiğini belirtti. Halıcı, ortaya bu kadar soru işareti atıldıktan sonra yetkililerin daha özenli ve dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

 

SORUYA DAHİ BAKMADAN, ÇABA HARCAMADAN 8 SORUNUN DOĞRU YANITI BULUNABİLİYOR

 

Halıcı, ÖSYM’nin açıkladığı soru kitapçıklarının herhangi birine, açıkladığı kural uygulandığında üzerinde hiç çalışmadan 8 matematik sorusunun çözülebildiğini belirterek “Konu zaten yargıya intikal ettiği için bizim zaten yargının işine karışmak gibi bir durumumuz yok. Ama kim arzu ederse, bu, soruşturmayı yürüten savcı olabilir, ÖSYM Başkanı olabilir, Bakanımız olabilir, Meclis Başkanı, Cumhurbaşkanı kim istiyor ise bu bilgiyi onunla da paylaşmaya hazır olduğumuzu söyleyebilirim” diye konuştu.

Halıcı, matematik testinde “cevap şıkları dairesel biçimde sıralı olan sorularda en küçük değeri içeren seçeneği işaretle” algoritması uygulandığında 8 doğru cevaba hiçbir çaba sarf etmeden ulaşılabildiğini belirtti. Cevap şıkları dairesel olan sorularda soruya hiç bakmadan 8 doğru cevabın bulunabildiğine dikkat çeken Halıcı, uygulanan algoritmanın herhangi bir kitapçıkta doğru yanıta ulaştırdığını söyledi.

Halıcı, benzer algoritmaların diğer sorularda da olabileceğini düşündüklerini, bu konuda çalışmalarını sürdürdüklerini bildirdi.

Halıcı, cevap şıkları sıralı olan bütün sorularda bu kuralın geçerli olduğunu, dolayısıyla bu algoritmanın “rastlantı” olarak açıklanamayacağını dile getirdi.

Halıcı, bir gazetecinin örnek bir soru göstermesini istemesi üzerine inceledikleri bir sorunun doğru yanıtlarının

“a) 12 b) 13 c) 14 d) 10 e) 11” olarak sıralandığını, dolayısıyla şıkların sıralamasının “dairesel” olduğunu, bu soruda en küçük değer olan 10’un doğru cevap olduğunu açıkladı. Halıcı, “Eğer 14’le 13’ün yeri değişmiş olsaydı bu, sıralı bir seçenek olmayacaktı. Dolayısıyla 14’le 13’ün yeri değişik olduğu zaman buna bakmayacak, bunu pas geçecek. Ama bakınca ‘Dairesel bir sıra var’ diyor, en küçüğü işaretleyince doğru oluyor” diye konuştu. Halıcı, sorunun ve seçeneklerin yerlerinin değişebileceğini, ancak seçeneklerin yerlerinin “dairesel” olarak değiştiği için yine doğru cevaba ulaşılabileceğini kaydederken seçeneklerde sayısal olmayan “x, y, z” gibi değerlerin bulunduğu sorularda da alfabetik sırayla doğru yanıta ulaşılabildiğini söyledi.

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)