adscode

'Dershaneler Merdiven Altına İner'

Dersanelerin yalnızca üniversite sınavlarına hazırlık kurumları olmadığını savunan ANGİAD Yönetim Kurulu Üyesi Mirkan Aydın, "Türkiye'de genel olarak özel dershaneler, öğrencilerin ya da yetişkinlerin…

'Dershaneler Merdiven Altına İner'
Özel Eğitim

Ankara Genç İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mirkan Aydın, dersanelerin yasaklanması durumunda hizmetin "merdivenaltına" inme tehlikesi bulunduğunu bildirdi.

Nesibe Aydın Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı da olan Aydın yazılı açıklamasında ülkede hala büyük ihtiyaç olduğunu belirterek, "Okullarda eğitim kalitesinin artırılmadan, dershanelerin kapatılması halinde, dershanecilik faaliyeti gayri yasal ve denetimsiz olarak özel bürolarda, evlerde ya da farklı mekânlarda gerçekleşecektir" dedi. Dersanelerin yalnızca üniversite sınavlarına hazırlık kurumları olmadığını savunan Aydın, "Türkiye'de genel olarak özel dershaneler, öğrencilerin ya da yetişkinlerin ulusal sınavlarda daha iyi dereceler elde etmeleri amacına yönelik olarak kurulmuş özel öğretim kurumlarıdır. Sınavlara hazırlık haricinde, dil eğitimi, mesleki eğitimler ve çeşitli sertifika programları gibi eğitim programları uygulayan dershaneler yoğun olarak faaliyet göstermektedir" dedi. Aydın, "Ülkemizde dershaneler, daha iyi bir okul, daha iyi bir iş ya da daha yüksek bir akademik beceri elde etmek isteyen öğrenci ve yetişkinlerin ihtiyacını karşılayan kurumlardır. Bu ihtiyaçlar, kişilerin devam ettiği okullar yeterli gelmediğinden dolayı ya da mevcut eğitim seviyeleri sınavlarda onları istedikleri hedefe taşıyamayacağı için dershaneler tarafından giderilmektedir. Ayrıca dershaneler, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olarak açılmakta ve çalışmaktadırlar. Öğretmenleri ve personelinin çalışma izinleri MEB ataması ile verilmektedir. Dershaneler kurumsal olarak vergi mükellefi olup, aynı zamanda yarattıkları istihdam bakımından da ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır" şeklinde konuştu.


-"GAYRİ YASAL MEKAN UYARISI"-


Dersanelerin bütün bu ihtiyaçlara cevap veren yasal kurumlar olduğunu, kapatılmasının ya da özel okul statüsüne geçmesinin bu ihtiyacı ortadan kaldırmayacağını vurgulayan Mirkan Aydın, şöyle devam etti: "Sınavlara hazırlık sürecinde, dershaneye olan ihtiyacı ortadan kaldırmadan, yani nitelikli üniversite kontenjanlarının artması, okullarda verilen eğitim öğretim kalitesinin yükseltilmesi ve kazanılan üniversite bölümlerinin iş bulma imkânı sağlaması gibi şartlar oluşmadan dershanelerin kapatılması ya da özel okula dönüştürülmesi dershaneye olan ihtiyacı karşılamayacaktır. Böyle bir senaryoda, dershanecilik faaliyeti gayri yasal ve denetimsiz olarak özel bürolarda, evlerde ya da farklı mekânlarda gerçekleşecektir." (ANKA)


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)