adscode

‘Dershanelerin bütçesi Yüksek öğrenimin iki katı’

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, Türk eğitim sisteminin kanayan yaralarından birisi olan "dershanelere" biran önce çözüm üretilmesi gerektiğini söyledi. Avcı, “Eğitim sisteminin,…

‘Dershanelerin bütçesi Yüksek öğrenimin iki katı’
Özel Eğitim

DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, sendikalarının Ar-Ge kuruluşu olan DESAM (DES Stratejik Araştırmalar Merkezi) tarafından hazırlanan “Dershanelere Mecbur muyuz?” konulu araştırma raporunu açıkladı. Avcı, velilerin sırtına ekstradan dershane ücreti yüklenmemesi gerektiğini ve dershanelerin öğrencileri strese soktuğunu, onların sosyal yönlerini zayıflattığını ve bu nedenle öğrencilere ağır yükler ve sorumluluklar yüklemenin doğru olmadığını büyük bir açıklıkla ortaya çıkardığını söyledi. Avcı, araştırma raporunun sonuçlarını şöyle açıkladı:

VELİLER, BAŞARI İÇİN DERSHANE GEREKLİ DİYOR

“Araştırma sonuçlarına göre, velilerin yarısından çoğu "sınavlarda dershaneye giden öğrencinin başarılı olacağı, gitmeyenin ise başarısız olacağı" düşüncesinde. Velilerin yüzde 54’ü dershane seçiminde dershane başarısının önemsendiğini belirtiyor. Velilerin yüzde 84’ü dershanelerin aldıkları ücreti hak etmediklerini söylüyor. Yüzde 56’sı dershanelerin fiyat tarifesi olması gerektiğini söylüyor. Yüzde 96’sı eğitim sistemindeki çarpıklık nedeniyle dershanelerin olduğunu düşünüyor. Yüzde 75’i dershanelerin eğitimdeki açığı kapatamayacağını söylüyor. Bu veriler ışığında dershanelerin devlet okullarının yerini almaya başladığını, gençlerin dershaneler arasında pazarlandığını, öğrencilerin okula ayırmadıkları emeği ve zamanı dershanelerde harcadıklarını ortaya çıkıyor.”

BAŞBAKAN DÜĞMEYE BASMALIDIR

"Eğitim sisteminin kamburlarından birisi" olan dershanelerin öğrencileri adeta robotlaştırarak, yaşamın anlamını test sorularının seçeneklerinden birinde arar hale getirdiğini söyleyen Avcı, “Devlet okullarında yeterli eğitim verilemiyor mu? Verilmiyorsa nedenleri araştırılmalıdır. Dershane sömürüsüne karşı tepkisini büyük bir samimiyetle ortaya koyan Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı dershanesiz bir eğitim sistemi için düğmeye basmaya davet ediyoruz. Eşitlikçi, adaletçi, ücretsiz ve kaliteli eğitim sistemi kurmamız gerekiyor. Öğrenciler ve veliler dershanelerin ekonomik ve psikolojik sıkıntısını çekmek zorunda bırakılmamalıdır” diye konuştu.

ÖĞRENCİLER SAHTE DOKTOR RAPORUYLA OKULA GİTMİYOR

Avcı, lise son sınıfta okuyan 900 bin öğrenciden hemen hepsinin üniversite sınavına hazırlanmak için okulun son birkaç ayında rapor alarak okula gitmediğini hatırlattı. Avcı, dershanelerde okuldaki gibi klasik eğitim yöntemiyle dersi tartışmaya, yaparak yaşayarak öğrenme yerine en kısa zamanda, seçenekler arasındaki doğru yanıtı bulaya çalışıldığını ve böylece hem liselere hem de üniversiteye girişte okulun ikinci plana düştüğünü söyledi. Avcı, şunları kaydetti:

DERSHANELERE 2 İLA 15 BİN TL ARASINDA PARA ÖDÜYORUZ

“Aileler, ekonomik koşulları ne olursa olsun dişten tırnaktan artırıp çocuklarını dershaneye göndermek zorunda hissediyorlar. Dershanelere öğrenci başına 2 ile 15 bin TL arasında ücret ödeyen veliler, çocuklarını dershaneye göndermediği takdirde anne - baba olarak kendilerini sorumluluklarını yerine getirmemiş hissetmektedirler. Bu durumu bilen dershanelerde çeşitli promosyonlar, hediyeler ve vaatlerle öğrencileri kazanmaya çalışıyor. Böylece dershaneler tamamen ticari kuruluşlar haline dönüştürülmeye; dershanelerde asgari ücretle çalıştırılan öğretmenler ise karar mekanizmalarından uzaklaştırılmaya çalışılmaktadır. Bu nedenle devlet eğitime ayırdığı payı yükseltmelidir. Okullarında ikili eğitim yerine, tekli eğitim ve çantasız eğitime geçilmelidir. Fiziki koşulları uygun olan dershaneler devlet okullarına dönüştürülmeli ve böylece derslik ve öğretmen açığı sorunu da çözülmelidir.”

DERSHANE BÜTÇESİ, YÜKSEK ÖĞRENİM BÜTÇESİNİN İKİ KATI

Avcı, halen 4 bin 200 dershaneye devam eden 3 milyon öğrenci bulunduğu söyledi. Avcı, “Ailelerin lise ve üniversite giriş sınavlarına hazırlık kurslarına ödedikleri para, yüksek öğrenim bütçesini çoktan ikiye katlamış bir Türkiye. Milli Eğitim Bakanı Sayın Nimet Çubukçu 6 ve 7. sınıflarda olduğu gibi 8. sınıflarda da acilen sınav uygulamasından vazgeçmelidir. Öğrencileri dershanelere mahkûm etmek yerine merkezi okullarda hafta sonları kurslar düzenlenmelidir. Okullar arası başarı farklılıkları ve eşitsizlikler milimize edilerek hemen tek bir lise türüne geçilmeli ve bu liselerde Anadolu lisesi öğretim programı uygulanmalıdır. Atanamayan öğretmenleri öncelikle devlet okullarında ardından devlet okullarına dönüştürmesi gereken dershanelerde ve özel okullarda değerlendirmenin planlaması yapılmalıdır. Sosyo-ekonomik dezavantajlı çocukların ücretsiz kitap uygulamasında olduğu gibi tüm eğitim masrafları devlet tarafından karşılanmalı ve bu düzlemde erken çocukluk eğitimi yaygınlaştırılmalıdır. Lise müfredatları, yükseköğretim programları ile paralelleştirilmeli ve lise mezuniyetleri olgunluk sınavı maharetiyle düzenlenmelidir” diye konuştu.

KİMİ DERSHANELER BAR VE İÇKİLİ MEKANLARLA YAN YANA

Avcı, kimi dershanelerin bar ve içkili mekanlarla yan yana olduğunu da belirterek, şunları söyledi:

“Başta Ankara, İstanbul ve Bursa olmak üzere bir çok il ve ilçede dershanelerin içkili mekânlarla ve öğrencilere yasak olan bar ve kafelerle yan yana, alt alta, üst üste bir arada olduğunu ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın Dershane açma yönetmeliğine uymamalarına rağmen bu dershanelerin halen faaliyette olduğunu görüyoruz. Bunun yanı sıra, daracık koridorlar, yetersiz ve denetlenmeyen kantinler, kullanılmayan laboratuar ve kütüphaneler mevcut. Bu sağlıksız ve denetimsiz mekânlarda test çözmekten deney yapmaya, soru okumaktan kitap okumaya vakti olmayan sınavı, hayatının amacı ve kişiliğinin libidosu gibi algılayan, ruh sağlığı bozulmuş çocuklarımız tıkılmış durumda. Sınava hazırlanmak için sosyal-psikolojik dengeleri bozulmuş ve sonunda psikolog yardımına başvurmak zorunda kalmış gençlerimiz. Aileler ne yapacaklarını bilemiyor. Bu yarıştan çekilmeleri söz konusu değil. Ödedikleri bedel ise avuç dolusu para. Sınava giriyor olmanın kaçınılmaz sonucu dershaneye olduğu sürece bu manzaraları izlemeye devam edeceğiz.”

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)