adscode

‘Doğa Eğitimi’ okul öncesinde verilecek!

TEMA Vakfı Türkiye'nin geleceğini tehdit eden erozyon ve çölleşme tehlikesine karşı toplumsal duyarlılığı arttırmak için başlattığı ''Minik Eller Toprağa'' projesiyle okul öncesi çağındaki çocukları çevre…

‘Doğa Eğitimi’ okul öncesinde verilecek!
Özel Eğitim

Projeyle ilgili bilgi veren Minik TEMA Proje Koordinatörü Mine Çelik, çocukların doğa sevgisini kazanmış olmalarının yaşamlarının gelecek dönemlerinde doğayla iç içe bir yaşam tarzı benimsemelerini sağlayacağını söyledi.

Çelik, bu farkındalığı çocuklarda erken yaşlarda kazandırılmasının önemine işaret ederek, şunları kaydetti:

''Açık hava etkinlikleri özellikle okul öncesi eğitimde olmazsa olmazlardan biridir. Açık havada yapılan çeşitli fiziksel etkinlikler ve oynanan oyunlar çocukların fiziksel gelişimi açısından son derece önemli olduğu gibi sosyal açıdan da onların doğayla buluşmalarını, doğayı tanıyıp sevmelerini ve farkındalık geliştirmelerini sağladığından çok önemli. Açık hava öğretim aracından ziyade öğretim ortamı olarak okul öncesi eğitimin ve Minik TEMA etkinliklerinin çok önemli bir parçası.''

Vakıfta bünyesinde Minik TEMA oluşturma fikrinin vakfın yönetim kurulu başkanı Prof. Dr. Lütfü Baş tarafından ortaya atıldığını aktaran Çelik, ''Okul öncesi dönemde çocuğun gelişiminin ve öğrenmesinin en hızlı olduğu gerçeği, bize TEMA'nın çevre bilincini okul öncesi dönemden itibaren vermesinin kaçınılmaz olduğunu gösterdi'' dedi.

 Minik TEMA oluşumu kapsamında 5-6 yaş grubu çocuklarla okul öncesi kurumlarda ''Minik Eller Toprağa'' isimli bir yıllık bir projenin uygulanacağını anlatan Çelik, şöyle devam etti:

 ''Proje tabanlı öğrenme modelinden yola çıkılarak oluşturulmuş bu projenin aşamalarına göre çocuklar sınıflarında kavram ağı oluşturacak. Kavram ağında ortaya atılan fikirleri deneylerle araştıracak, alan gezileriyle yerinde gidip inceleyecek, sınıfta toprak köşesi oluşturacak, oyunlar oynayıp dramalar yapacak, sanat etkinliğinde çeşitli ürünler ortaya çıkaracak ve bu ürünleri okulda gerçekleşecek bir sergiyle ailelerine yıl sonunda sergileyecekler. Ayrıca sınıflarına TEMA'dan gelecek olan konuklar onları toprak ve erozyonla ilgili kısaca bilgilendirecek. Projeyle çocuklar bir yıl boyunca zaman zaman uyguladıkları ve aktif şekilde katıldıkları etkinliklerle toprağı tanıyacak, toprağa dokunacak, oyunlarla toprağı sevecek ve çevreye karşı duyarlık geliştirecek.''

 

PROJE 150 OKULDA UYGULANIYOR

    

Etkinliklerin öğretmenlerin uygun gördüğü ders saatlerinde yapıldığını dile getiren Çelik, etkinliklerin belirli bir süresinin olmadığını, öğretmenlerin etkinlikleri çocukların ilgi düzeylerine göre kısaltabildiğini ya da uzatabildiğini söyledi.

Çelik, projenin 2010-2011 eğitim-öğretim yılı itibariyle Türkiye genelinde gönüllü olan okullarda uygulanmaya başlandığını aktararak, projeye şu ana kadar yaklaşık 150 okulun katıldığını kaydetti.

Projenin pilot illerinin Samsun, Tokat, Mersin ve Ankara olduğunu, bunun yanı sıra projenin diğer birçok ilde de uygulandığını ifade eden Çelik, ''Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan protokol gereği projenin tüm illerde uygulanabilirliği olduğundan bir kısıtlama getirmek istemedik. Ancak pilot illerde projenin takibi daha detaylı yapılıyor. Örneğin bu illerde Şubat ve Mart aylarında öğretmenleri ve aileleri bilgilendirici toplantılar yapılacak. Elbette diğer illerden de isteyen öğretmen ve veliler bu toplantılara katılabilecek'' diye konuştu.

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)