adscode

Eğitim-İş: MEB 40 yaş dayatmasını bıraksın!

Eğitim-İş: MEB 40 yaş dayatmasını bıraksın!
Özel Eğitim

 

Eğitim-İş’in açıklaması;

 

Milli Eğitim Bakanlığı geçtiğimiz günlerde, 2011 Haziran Dönemi 30 bin kadrolu öğretmen ataması için kontenjan, başvuru ve atama kılavuzunu yayımladı.

 

Kılavuz, uzun yıllardır kadrosuz usta öğretici ve devlet okullarında okul öncesi öğretmeni olarak görev yapan emekçilerle, özel sektörde ya da özel eğitim kurumlarında eğitim-öğretim hizmeti vermiş veya vermekte olan binlerce eğitim emekçisini büyük bir hayal kırıklığına uğratmıştır. Bu hayal kırıklığının sebebi kılavuzda yer alan 40 yaş sınırıdır.

 

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda kamu kurum ve kuruluşlarına girişte üst yaş sınırı öngörülmemiştir. Kanunun 40'ncı maddesinde aynen; "Genel olarak 18 yaşını tamamlayanlar Devlet memuru olabilirler. Bir meslek veya sanat okulunu bitirenler, en az 15 yaşını doldurmuş olmak ve Türk Medeni Kanununun 12'nci maddesine göre kazai rüşt kararı almış olmak şartıyla Devlet memurluklarına atanabilirler" hükmü mevcuttur. Aynı kanunun 48. maddesinin Özel Şartlar başlıklı (B) bendinin 2'nci alt bendinde ise; "Kurumların özel kanun veya diğer mevzuatında aranan şartları taşımak" hükmü yer almaktadır. Buna göre, kamu kurum ve kuruluşlarına girişte asgari yaş şartı tespit edilmiş, üst yaş sınırına ilişkin bir kısıtlama getirilmemiştir.

Buna rağmen uygulamada açık açık emeği sömürülen on binlerce kadrosuz kamu çalışanının önüne hiçbir geçerli hukuki dayanağı olmaksızın keyfi yaş sınırı dayatması konulmuştur. Kadrosuz hizmet alımıyla kurumsallaştırılan emek sömürüsü yaş sınırı dayatmasıyla birlikte, emekçilerin ucuz işgücü olarak kullanılıp bir süre sonra adeta kaderlerine terk edildikleri utanç verici bir uygulamaya dönüştürülmüştür.

Devlet eliyle yaratılan bu büyük yaraya, bu büyük trajediye göz yumabilmek mümkün değildir. Kendi yurttaşlarının emeğini sömürüp sokağa bırakarak, ithal eğitimci peşinde koşan anlayışı şiddetle kınıyoruz. 

Daha önce de defalarca ifade ettiğimiz üzere kadrosuz eğitimcilere yönelik bu yasağın hiçbir pedagojik, hukuki ve vicdani dayanağı yoktur. Yönetmelikte yer alan “Öğretmenliğe ilk defa atanacaklar bakımından başvuruların ilk günü itibarıyla 40 yaşından gün almamış olmak” hükmü ve bu hükmün ayakta tuttuğu kılavuz hükmü düzeltilerek mağduriyete son verilmelidir.

Milli Eğitim Bakanı Sayın Nimet Çubukçu’nun, hükümetin sorunun çözümü konusunda yarattığı büyük beklentinin gereğini acil olarak yerine getirmesini, soruna duyarlılık göstererek kılavuzda öngörülen yaş sınırı uygulamasını ve bu kılavuza dayanak olan yönetmelik hükmünü düzeltmesini talep ediyoruz.

 

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)