adscode

‘Gençlerin Tek Sorumluluğu İyi Bir Öğrenci Olmak‘ mıdır?

Genç Hayat Vakfı’nın 2011 yılında yaptığı İstanbul Liseli Profili araştırmasına göre; gençlerin en önemli sorumluluğu “iyi bir öğrenci olmak”, en büyük endişeleri ise “istediği eğitimi görememek”.

‘Gençlerin Tek Sorumluluğu İyi Bir Öğrenci Olmak‘ mıdır?
Özel Eğitim
Genç Hayat Vakfı’nın İstanbul Liseli Profili araştırmasına (2011) katılan 12 farklı lise türünden 2035 öğrenci “eğitim, aile, sosyal çevre, medya ve gençlik halleri” konularında hazırlanan 80 soruya “kendilerini genç olarak nasıl gördükleri” ile ilgili oldukça çarpıcı yanıtlar verdiler.
Yanıtlar arasında gençlerin %50,9’unun “bir gencin en önemli sorumluluğu iyi bir öğrenci olmaktır”şeklinde kendilerini ifade ediyor olmasına dikkat çeken Genç Hayat Vakfı, aynı öğrencilerin %86,4’ünün ailelerinin onlardan yapmasını beklediği görevin, “derslerine çalışmak ve iyi bir öğrenci olmak” olduğunu belirtiyor. Öğrencilerin endişelerini, “istediği eğitimi alamamak ve yeterli eğitimi görememek” (%23,3), “üniversite sınavını kazanamamak” (%21,2) olarak belirtiyor olması, Türkiye’deki lise eğitiminin baskın bir şekilde üniversite eğitimine odakli olduğunu gösteriyor. Lise öğrencilerinin hayatlarının hemen her alanının “eğitim” ile şekillenmesi, eğitimin bir araç olmaktan çıkıp bir amaç haline dönüşmesine neden olmaktadır. Eğitim, gençlerin hayata hazırlanışlarındaki süreçte gelişimlerinin bir parçası olmalı; gençler, sadece formel eğitim alanında değil, yaşamboyu öğrenme alanında desteklenmelidir.
Gençlerin katılımı ile gerçekleştirdiği projeler, eğitim çalışmaları ve İstanbul Liseli Profili araştırması gibi araştırmalarının sonuçlarına dayanarak projeler yürüten Genç Hayat Vakfı; toplumda gençliğin bugüne kadar alışıla gelmiş “yarının büyüğü” klişesinden ve birer “sayı” olmaktan çıkarak “görünür olmaları” için çalışmalar yürütmektedir. Liseli gençliğin bugün sadece bir “üniversite öğrencisi adayı” olarak görülmemesi gerekliliğine dikkat çeken Genç Hayat Vakfı, içinde bulunduğu sistemi anlamaya çalışan ve sorgulayan, eleştirel bakış açısına sahip, araştıran, yenilikler üreten, kalıp ve ezber kısır döngüsünden çıkarak demokratik, hak ve sorumluluklarının farkında gençlerin yetişmesi için çalışmalarına devam etmektedir.



www.egitimajansi.com

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)