adscode

Havuz Probleminden Daha Zor: 11 Yılda 13 Temel Değişiklik

Ayşe 2000 yılında ilkokula başlarken Türkiye'de 8. sınıflar liseye geçişte LGS'ye , 12. sınıflar ise üniversiteye girebilmek için ÖSS'ye giriyordu. Ayşe 8. ve 12. sınıfa geldiğinde hangi sınavlara girecek?…

Havuz Probleminden Daha Zor: 11 Yılda 13 Temel Değişiklik
Özel Eğitim



Havuz problemlerinden bile zor bu problemin cevabını bulmak pek mümkün değil . Çünkü Türkiye ’de en hızlı değişen şey eğitim sistemi. Son 11 yılda eğitimin içeriğinden sınav sistemine kadar 13 temel değişiklik yapıldı, 5 bakan değişti. 
Bu eğitim yılı 4+4+4 12 yıllık zorunlu eğitim ile başladı. Gelecek eğitim yılı liseye geçiş sistemi 4. kez değişiyor. Bu değişiklikler ne ilk ne de son. Siyasi beklenti ve kaygılarla yap boza dönen eğitim sisteminin kurbanı ise hep öğrenciler. Radikal ‘değişiklikleri de tekerrürden ibaret’ sistemin baş döndüren hızını araştırdı. İşte son 11 yılda değişenler: 
ÜNİVERSİTEYE KATSAYI FARKI DAHA DA ARTIRILDI (2003) 28 Şubat kararlarından iki yıl sonra uygulanmaya başlayan farklı katsayı yıllarca siyasi bir çekişmenin sembolü oldu. YÖK, 1999’da üniversiteye girişte kullanılacak ortaöğrenim başarı puanı ile çarpılacak katsayıyı, öğrencilerin alanları dışındaki yüksek öğretim branşlarını seçmeleri durumunda 0,2, alanları içindeki lisans programlarını yazmaları durumunda 0,5 olarak belirlendi. Bu oranlar 2003 yılında 0,3 ve 0,8 biçiminde düzenlenerek katsayı farkı daha da artırıldı. 
Bu durumdan en çok mağdur olanlar imam hatip liseleri de dahil meslek liseleri oldu. Bu uygulamayla dört yıllık lisans bölümlerinin pek çoğuna meslek liselilerin girmesi imkansız hale geldi. Amacın mesleki eğitimi özendirmek olduğu belirtildi. Ancak meslek dersleri dışındaki müfredatı da genel liselere yaklaştırılan imam-hatip lisesi mezunlarının alan dışı yüksek öğretim kurumlarına girişini zorlaştırmak istendiği herkes tarafından biliniyordu. 
MÜFREDAT DEĞİŞTİ (2004) Önce 2004’te 6 ilde 100 okulda başlatılan pilot uygulamayla ilköğretim müfredatında köklü bir yenilik yapıldı. Öğrenci merkezli eğitim modeli uygulanmaya başlandı. 2005’de bu model tüm Türkiye’de uygulanmaya başlandı. Yeni müfredat programıyla katı davranışçı programdan zihinsel, yapılandırıcı bir yaklaşıma geçildi. Sadece öğretim değil, eğitim de vurgulandı. Eleştirel düşünme, problem çözme, yaratıcı düşünme gibi beceriler kazandırılması hedeflendi. Amaç öğrenciyi ezbercilikten kurtarmaktı. İlkokul birinci sınıflar okuma-yazma öğrenirken önce cümlelerle değil seslerle tanıştı. Alfabede ilk ‘a’ yerine ‘e’ harfiyle tanıştılar. Fişler tarihe karıştı. 
ÜÇ YILLIK LİSE EĞİTİMİ 4 YILA ÇIKTI (2005) Üç yıl olan lise eğitimi dört yıla çıkarıldı. Ayrıca lise birinci sınıfta meslek liseleri ile genel liselerin ders programları ortak yapıldı. Genel liselerin birinci sınıfında verilen derslerin yanı sıra meslek tanıtımı, yönlendirme ve ortak beceriler ile bilgisayar dersleri de lise 1 müfredatına eklendi. Lise 1’i bitiren öğrenciye , meslek lisesinden genel liseye, genel liseden meslek lisesine geçiş hakkı tanındı. Ancak Lise 1. sınıfta verilecek mesleki eğitim söylendiği gibi olmadı. Bugün hala lise birinci sınıfta sağlıklı bir mesleki bilgilendirme yapılmıyor. 
LGS GİTTİ OKS GELDİ (2005) Liselere Giriş Sınavı (LGS) yerine Ortaöğretim Kurumları Sınavı (OKS) getirildi. Bu sınav, önceki yıllarda olduğu gibi öğrencilerin 3 yıllık ortaöğrenim sonunda tek bir sınava girmelerini düzenliyordu. Ancak sınav içeriği, müfredatı ve katsayıları açısından farklılıklar taşıyordu. İlk OKS 2006 yılında yapıldı. 

Haberin Devamı İçin Tıklayın!

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)