adscode

'Köy enstitüleri sadece bir eğitim kurumu değildi'

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Atatürkçü Düşünce Topluluğu'na üye öğrenciler tarafından "Geçmişten Günümüze Köy Enstitüleri" konulu söyleşi gerçekleştirildi.

'Köy enstitüleri sadece bir eğitim kurumu değildi'
Özel Eğitim

Fen Edebiyat Fakültesi Ömer Asım Aksoy Konferans Salonu'nda Karabük Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr Nurgün Koç'un konuşmacı olarak katıldığı söyleşide, köy enstitülerinin önemine dikkat çekildi.

Yrd. Doç. Dr Nurgün Koç, köy enstitülerinin sadece bir eğitim kurumu olmadığını belirterek, sosyal, ekonomik ve siyasal yönlerinin de olduğunu ifade etti. Köy enstitülerinin hemen hemen her dönemde çok söz edilen bir konu olduğuna dikkat çeken Koç, insanların takım tutar gibi köy enstitülerini benimsemek ya da benimsememek gibi bir yaklaşımlarının olduğunu kaydetti.

Köy enstitülerinin kurulmasının nedenlerini anlatan Yrd. Doç. Dr. Koç, “Cumhuriyetin ilk 10 yılında çok ciddi reformlar yapıldı. Tevhid-i Tedrisat Kanunundan Medeni Kanuna kadar kültürel, ekonomik anlamda ciddi atılımlar yapıldı ama eğitim sorunu çözülemedi. 1935’li yıllarda gelindiğinde Türkiye’de ciddi bir okuma yazma problemi olduğu görülüyor. Bu problem kırsal kesimlerde daha büyük oranlarda karşımıza çıkıyor” ifadesinde bulundu.

Yrd. Doç. Dr. Koç, "Enstitülerde iş içinde eğitim söz konusuydu. Enstitülerde, ulusal kimliğe önem verme, müzik çalışmaları çok önemliydi. Her öğrencinin bir müzik aleti çalışması üzerinde fazlasıyla durulmuştur. Bu da enstitülerin özgür taraflarından biri olmuştur" dedi.

Söyleşinin açılışında konuşan GAÜN Atatürkçü Düşünce Topluluğu Akademik Danışmanı Yrd. Doç. Dr Yunus Emre Tansü de, topluluğun yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)