adscode

Küçük Devler, Berlin Filarmoni Sahnesi’nde Ayakta Alkışlandı!

İlköğretim çağındaki öğrencilerden oluşan Türkiye’nin ilk ve tek filarmoni orkestrası Bilfen Filarmoni, konser verdiği Berlin Filarmoni Sahnesi’nde ayakta alkışlandı.

Küçük Devler, Berlin Filarmoni Sahnesi’nde Ayakta Alkışlandı!
Etkinlikler

 

 

 

Bağlama, ud ve keman,Berlin Filarmoni Sahnesi’ni fethetti…

 

Türk müziğinin dev isimleri Sezen Aksu, Ajda Pekkan, Hakan Aysev gibi pek çok ünlü müzisyenle sahne alan Bilfen Flarmoni Orkestrası, bu kez Berlin Filarmoni Orkestrası sahnesini Türk ezgileriyle çınlattı. Öğrenciler, beş Alman Okuluyla birlikte sergiledikleri, Schubert’in 7. Senfonisi performansıyla ayakta alkışlandılar. Bağlama, ud ve kanunlarıyla izleyenlere müzik ziyafeti sunan Bilfenli öğrenciler, Türkiye’yi gururla temsil ettiler.

 

Dünyanın önde gelen müzik otoriteleri tarafından “en iyi” orkestralar listesinde ilk üçe giren Berlin Filarmoni’nin her yıl geleneksel olarak programında yer verdiği ‘Okul Konseri’ne, ilk kez bir Türk Okulu’nu davet etti. Aylarca öncesinden konsere hazırlanan Bilfenli öğrenciler, konserden beş gün önce Almanya’ya gittiler. Misafir oldukları Van Der Sman Gynesium okulunun öğrencileriyle, Berlin Filarmoni’nin ünlü şefleri tarafından çalıştırıldılar. Almanya’nın, çoğunluğunu konservatuar öğrencilerinden oluşan beş okul orkestrasıyla birlikte performans sergileyen Bilfenli öğrenciler, öğretmenleri, velileri ve Türkiye için gurur kaynağı oldular.

Berlin Filarmoni Orkestrası’nın ünlü şeflerinden Stanley Dodds, yönettiği 180 kişilik orkestrada bir Türk okulunun olmasından mutluluk duyduğunu dile getirirken, “Türk çalgılarını tabii ki tanıyorum. Birlikte çok fazla prova yapma şansımız olmamasına rağmen çok güzel bir performans sergiledik. Filarmoninin en üst kategorisinde, bu proje ile okullara yer verilmesi, imkan sağlanması gerçekten çok önemli.  İstanbul’da çok kez bulundum ve konser verdim. Çok yakında yine geliyorum. Bütün öğrencileri başarılarından dolayı kutluyorum” dedi.

 

Müzik öğretmeni Ayça Budak yönetiminde, 7. ve 8. sınıflardan 30 öğrencinin sahne aldığı konserde; üflemeli, telli ve vurmalı çalgılardan keman, yan flüt, kanun, gitar, ud, glockenspiel enstrümanları ile Cahit Berkay’dan “Yunus”, Melih Kibar’dan “Çoban Yıldızı”, Yunus Emre’den “Uzun İnce Bir Yoldayım”, Santuri Ethem Efendi’nin “Şehnaz Longa” ve “İstanbul Türküsü” ile “Katibim” eserleriyle muhteşem bir müzik ziyafeti yaşandı.

 

“Çocuklarımız, Berlin Filarmoni Sahnesi’nde Türkiye’yi temsil ettiler”

Bilfen Eğitim Kurumları Genel Müdür Yardımcısı Nurşen Kayatürk, “Bu proje geçen sene başladı, Berlin Filarmoni Orkestrası, 6 okulla bir sosyal sorumluluk projesi yürüttü. Bu okulların 5’i Alman okulu, 1’i Türk okulu olan Bilfen’di.  Geçen yıl Van Der Sman Gynesium  Okulu  ve Berlin Filarmoni Orkestrası’nın üyeleriyle birlikte ülkemize geldiler. Onları ülkemizde ağırladık.  Birlikte ortak bir konser düzenledik. Gerçekleşen bu konser sonrasında bize “evet başardınız önümüzdeki yıl Ocak’ta yapılacak konsere sizi davet ediyoruz, çocuklarınız bu yeterliliğe sahip” dediler. Bu tabiî ki bizi çok heyecanlandıran bir gelişme oldu. Bilfen’de öğrencilerimize 4. Sınıftan itibaren solfej eğitimi veriyoruz ve öğretmenlerinin eşliğinde enstrüman eğitimi alıyorlar. Mezun olan her öğrencimizde bir enstrüman çalarak mezun oluyor. Bu dünyada çok az örneği olan bir durum. Aslında okulumuzun Bilfen Filarmoni Orkestrası 150 öğrenciden oluşuyor. Bu nedenle buraya gelirken sayımızı 30’a indirmekte çok zorlandık. Bağlamalarımız, udumuz, kanunumuzla, “Çoban Yıldızı”, “İstanbul Türküsü”, “Katibim” gibi Türk ezgileriyle, Türkiye’yi gururla temsil ettik! Çocuklarımızla gurur duyduk!” diye konuştu.

Bağlama, ud ve keman sesleri dikkat çekiciydi!

Berlin Filarmoni müzik otoriteleri tarafından büyük ilgi gören Türk müzik enstrümanlarından bağlamayı çalan 7. Sınıf öğrencisi İbrahim Turan ve 8. Sınıf öğrencisi Doruk Ertoğlu, “Gerçekten çok dikkat çektik. Özellikle diğer öğrenci arkadaşlarımız ilgiyle izlediler bizi. Önce çok heyecanlıydık ama çalarken o kadar olmadı.. Kendimizi müziğe kaptırdık ve çaldık. Pek çok kez konser verdik ama bu başkaydı, biz de kendimizle gurur duyduk” dediler.

*****

 

Berlin Filarmoni Orkestrası hakkında;

Berlin Filarmoni orkestrası, Berlin’de 1882 yılının ilkbaharında Frühe Bilsesche adı verilen 54 müzisyen tarafından kuruldu. İlk şefliğini Ludwig Von Brenner’ın yaptığı orkestra 46 yaylı çalgıyla iki dünya savaşı sırasında bile konser vermeye devam etti. 1955’te Herbert Von Karajan orkestra şefliğini devraldı ve 1989’un Nisan ayına kadar orkestrayı yönetti. Onun yönetiminde orkestra birçok kayıt yaptı ve dünyayı dolaştı. Herbert Von Karajan’ın ölümünün ardından Claudio Abbado şef oldu. Böylece orkestranın klasik ve romantik dönem repertuarı da 20’nci yüzyıl eserlerine yöneldi. Her bir konseri tüm dünyada dikkatle takip edilen Berlin Filarmoni Orkestrası, 130 yıllık köklü geçmişiyle en önemli klasik müzik oluşumlarından biri olarak kabul ediliyor. Almanya’nın Berlin şehrinde kurulan orkestranın finansmanlığını Berlin şehri ve Deutsche Bank üstleniyor. Richard Strauss, Gustav Mahler, Johannes Brahms, Edvard Grieg gibi büyük bestecilerin yönetiminde konserler veren orkestranın müzik yönetmenliği ve sürekli şefliğini 2002 yılından beri Sir Simon Rattle yürütüyor. Viyola, çello, kontrbas, flüt, obua, klarnet, trombon, trampet, arp gibi vurmalı, üflemeli ve telli enstrümanların yer aldığı Berlin Filarmoni Orkestrası 2006 yılından beri, "Top Ten European Orchestras" (Avrupa’nın en iyi 10 orkestrası) listesinde "Viyana Filarmoni" ve "Royal Concertgebouw Orchestra" dan sonra üçüncü sırada gösteriliyor. Orkestra ve Sir Simon Rattle, 2007 yılının kasım ayında itibaren Unicef tarafından iyi niyet elçisi olarak gösteriliyor. Bu onur ilk kez sanatsal bir topluluğa verildi.

Bilfen Filarmoni Orkestrası hakkında;

Bilfen İlköğretim Okulları 7 ve 8. sınıf öğrencilerinden oluşan Bilfen Filarmoni Orkestrası, 150 kişilik ekibiyle Türkiye’nin ilk ve tek ilköğretim çağındaki öğrencilerden oluşan filarmoni orkestrasıdır. Bilfen Okulları’nda 4. sınıftan itibaren müzik derslerinde mutlaka bir enstrüman çalan öğrenciler, 6. sınıfa geldiklerinde kendi enstrümanlarında gelmiş oldukları seviyelere göre orkestraya seçilirler. Yapılan bu seçmeler sonucunda 7. ve 8.sınıf öğrencilerinden oluşan Bilfen Filarmoni Orkestrası’nda üflemeli, telli ve vurmalı çalgılardan keman, yan flüt, bağlama, kanun, gitar, ud ve glockenspiel enstrümanları yer alıyor. Türk müziğinin seçme eserlerinin çalındığı orkestrada Aşık Veysel, Dede Efendi, Cahit Berkay, Melih Kibar gibi isimlerin seçme eserlerine yer veriliyor.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)