adscode

MEB'den 'Serbest Kıyafet' Açıklaması

MEB, okullarda kılık ve kıyafet uygulamasına ilişkin yönetmelikte değişiklik yapılması ile ilgili açıklama yaptı.

MEB'den 'Serbest Kıyafet' Açıklaması
Özel Eğitim






BASINAÇIKLAMASI

 

 

Uzunca bir süredir kamuoyunun gündemini meşguleden ve okullarda kılık ve kıyafet uygulamasına ilişkin yönetmelikte değişiklikyapılmasını öngören çalışmalar Bakanlığımızca tamamlanarak yayımlanmak üzereBaşbakanlığa gönderilmiştir.

Demokratik toplumların en temel vasıflarındanbiri, kişi hak ve özgürlüklerine yönelik genişletici yorumları esas alması vebu yorumları uygulamaya yansıtmasıdır. Uzun yıllar Türkiye’de öğrenciler tektip kıyafet giymeye zorlanmış, adeta dayatmacı bir yaklaşımla bu kıyafetleröğrencilere dikte edilmiştir.

Demokratikleşme süreci ivme kazandıkça bu türtektipleştirici ve dayatmacı uygulamaların yürürlükten kaldırılması gündemegelmektedir. Kılık kıyafete ilişkin yönetmeliğin de demokratik hak veözgürlükler ekseninde yeniden düzenlenmesine yönelik talepler sonucunda, sözkonusu yönetmelik 2012 yılında değişikliğe uğramış ve serbest kıyafetuygulamasının özel okullardan başlayarak zamanla tüm okullara yansıyacakşekilde genişletilmesi hedeflenmiştir.

Bu kapsamda, öğrenci, veli ve eğitimcilerin dedesteğiyle, önümüzdeki yıldan itibaren isteğe bağlı kıyafet uygulaması resmi veözel bütün okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselere yaygınlaştırılacaktır.Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine DairYönetmeliğin 3. Maddesinin ikinci fıkrasında yapılan bir değişiklikle, adıgeçen okullardaki bütün öğrenciler, velilerinin istekleri doğrultusunda kıyafetseçebileceklerdir. Bu düzenlemeyle, velilerin yüzde elliden fazlasının kabuletmesi şartıyla, okullarda öğrenciler istediği kıyafetleri giyebileceklerdir.

Bu uygulama bir taraftan serbest kıyafetuygulaması getirerek öğrencilere kılık kıyafet özgürlüğü sağlarken, diğertaraftan da katılımcı ve demokratik okul yönetimi uygulamasınıgeliştirmektedir. Böylece okul idaresi ve okul aile birlikleri aracılığıylaveliler, çocuklarının eğitimi ile ilgili konularda sürece daha fazlakatılacaklar, görüş ve önerileriyle yönlendirmede bulunabileceklerdir.

 

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

 

Basın ve Halkla İlişkilerMüşavirliği

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)