adscode

Milli İlaç İçin Seferberlik!..

Başbakan Erdoğan başkanlığında geçen hafta yapılan Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu BTYK’nın 25’inci toplantısında alınan kararlar, en çok ilaççıları sevindirdi.

Milli İlaç İçin Seferberlik!..
AG Blog





Çünkü milli uçak, milli araba, milli tablet ve milli tohumdan sonra, milli ilaç yapmaya karar verdik.İnanmazsanız gelin önce ilaççıların bu yöndeki açıklamasına, sonra da Bilim Bakanı Ergün’ün toplantıya ilişkin değerlendirmesine bir göz atalım...
Alkışlanacak karar!Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) Yönetim Kurulu Başkanı Güldem Berkman konuyla ilgili enteresan açıklamalarda bulundu.Peki bu AİFD kim?İşte cevabı:Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD), Türk insanının yeni ve orijinal ilaçlara erişimini sağlamaya ve ülkemizde sağlık sorunlarına etkin çözümler bulunmasına katkıda bulunmak amacıyla, Türkiye’de faaliyet gösteren araştırmacı ilaç firmaları tarafından 2003 yılında kuruldu. Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği’nin 38 biyoteknoloji ve Ar-Ge ağırlıklı üyesi bulunuyor. AİFD üyesi olan Abbott, Actelion, Alcon, Alexion, Allergan, Amgen, Astellas, Astra Zeneca, Bausch+Lomb, Bayer, Boehringer Ingelheim, Bristol-Myers Squibb, Celgene, Chiesi,Daiichi-Sankyo, Eczacıbaşı-Baxter, Ferring, Fresenius Kabi, Gilead, GlaxoSmithKline, IBSA, İ.E. Ulagay, Johnson&Johnson, Lilly, Lundbeck, Merck Serono, MSD,Nestle Healthcare Nutrition, Novartis, Novo Nordisk, Nutricia Klinik Beslenme, Pfizer, Roche, Sanofi, Servier, Shire, Takeda, UCB Pharma dünyadaki yeni ilaç araştırmalarının büyük bölümünü yapan araştırmacı ilaç firmalarıdır.
Öncelikli alan!Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu’nun 25. toplantısında, “Sağlık” alanının “Ulusal Bilim, Teknoloji ve Yenilik Stratejisi 2011- 2016” kapsamında ivme kazandırılması gereken öncelikli bir alan olarak belirlenmesini kararlaştırdı.Kararın gerekçesiyle ilgili olarak BTYK tarafından yapılan açıklamada, sağlık alanının en çok Ar-Ge yapılan alan olduğu; ABD’de 57 milyar, Avrupa Birliği’nde 31 milyar ve Japonya’da 18 milyar Dolar Ar-Ge harcaması yapıldığı hatırlatıldı. Türkiye’de ise yüksek öğretimde 1,7 milyar ve özel sektörde 197 milyon TL olmak üzere toplam 1,9 milyar TL’lik kaynağın Ar-Ge’ye ayrıldığı vurgulandı. Açıklamada ayrıca sağlık alanında Türkiye’nin kendi Ar-Ge’si ile geliştirdiği ürün sayısının çok kısıtlı olduğu vurgulandı. BTYK, 2011 yılı itibarıyla ilaç sektöründe 5 milyar TL ithalat yapılırken, buna karşılık sadece 495 milyon TL ihracat yapıldığını ve ciddi bir dış ticaret açığının ortaya çıktığını kaydetti.BTYK kararının gerekçesinde şu ifadeye yer verildi:“Özetle ülkemizde sağlık alanındaki Ar-Ge ve yenilikçilik faaliyetlerine ivme kazandırılması ve ekosistemin güçlendirilmesi gerekmekte; kendi ilaçlarını, molekülünü ve tıbbi cihazlarını üreten bir ülke olabilmemiz için öncelikli alanlar listesine eklenmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir.”

yazının devamını okumak için tıklayın








Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)