adscode

Milli İlaç ve Saman İthali!

Milli uçak, milli araba, milli tablet ve milli tohumdan sonra, milli ilaç yapmaya karar verdiğimizi ve bu alanı, gelecek 5 yıl için öncelikli alan ilan ettiğimizi, dün dile getirmiştim...

Milli İlaç ve Saman İthali!
AG Blog





Olumlu, olumsuz çok sayıda geri dönüş oldu. Genel temenni, gerçekleşmesi yönünde...Yüksek teknoloji gerektiren konularda, hemen herkesin ihtiyatlı konuşması çok normal. Ama saman ithal eden bir ülke durumuna düşmemiz, inanın, benim için Ay’a gitmekten daha şaşırtıcı.Türkiye olarak eğer saman ithal edecek noktaya geldiysek, gerisini konuşmak bile istemiyorum.Saman ithali bence Türkiye tarihinde bir dönüm noktası. Kendi kendine yeten üç-beş ülkeden birisi olan ülkemiz, bugün nasıl bu hale geldi, mutlaka sorgulanmalıdır.Yoksa yarın, biz de hayvanlarımız gibi aç kalırız!..
Bu nasıl seferberlik?İşte dünkü yazıya yönelik değerlendirmeler:“Dünkü yazınız ‘Milli ilaç için seferberlik’ başlığı ile veriliyor. Fazla ayrıntıya girmeden birkaç soru sorayım:1- Türkiye’de şu anda kaç adet faz çalışması (ilaç için) yapılıyor? Benim bildiğim bir adet. (Faz 3 çalışmalardan bahsetmiyorum. Çünkü o çalışmalar yabancı orjinli)2- İlaç çalışmalarında merkezi etik kurulun son derece zorlayıcı uygulamaları nelerdir? (Muhtemelen ‘Biz hiç zorlamıyoruz. Standartları uyguluyoruz’ diyeceklerdir!)3- İlaç çalışmaları için gereken finansman üniversitelerin kısıtlı araştırma fonlarınca karşılanabilecek düzeyde mi?4- İlaç çalışmalarının insan ayağında, çalışmaları sigorta edebilecek sigorta kurumu var mı? (Ben bulamadım, belki siz bulursunuz.)5- Türkiye’de son 5 yılda ilaç çalışması için alınabilen etik kurul onayı sayısı kaçtır? (Özellikle son 5 yılda alınabilenlere vurgu yapıyorum).Prof. Dr. Melih Akyol (Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı)”
Önce tüketim önlensin!“Yerli ilaç meselesi bana, doğanın korunmasıyla ilgili çok ünlü bir sivil toplum örgütünün kurucusu ve başkanının  yabancı sigara içmeyip, yerli sigara içiyor olmakla övünmesini anımsattı. Türkiye’de yerli ilaç üretimine başlanmadan önce, gereksiz ve yanlış ilaç kullanımı önlenmelidir.Yerli ilaç üretiminin sağlığa katkı sağlayacak hiçbir boyutu yoktur, aksine uluslararası ilaç piyasasına eklemlenerek yeni ‘hastalar ve hastalıklar’ yaratmaktan öteye bir hizmet göremez.Türkiye, Avrupa’da ilaç kullanımının en yaygın olduğu ülke; AB ülkelerinin tam 2 katı ilaç giderimiz var (yılda 16 milyar lira).Bu durum da ülkemizi ilaç satışı için çok elverişli bir ‘pazar’ haline getiriyor, amaç sağlık değil yani, ‘ticaret’.Peki AB ülkeleri insanlarından daha mı sağlıklıyız?

yazının devamını okumak için tıklayın







Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)