adscode

ÖYP Hakkında Tüm Merak Edilenler

ÖYP yani Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı yüksek lisans eğitiminden başlayarak doktora bitimine kadar uzanan bir süreçtir. Bu süreç içerisinde yurt içi ve yurt dışı dil eğitimleri ve ayrıca yüksek lisansta…

ÖYP Hakkında Tüm Merak Edilenler
Özel Eğitim







Projenin asıl amacı eğitimlerin sonucunda öğretim üyesi olarak atanmanızdır. Yani Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı kapsamında, lisansüstü eğitim verme imkânına sahip olan yükseköğretim kurumlarında, öğretim üyesi ihtiyacı olan diğer yükseköğretim kurumlarının araştırma görevlilerine lisansüstü eğitim yaptırılması yoluyla, öğretim üyesi yetiştirilmesine fırsat verilmektedir
ÖYP Puanı Nedir? Adayların ÖYP puanı (lisans genel not ortalamasının %25′i ile Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi GirişSınavında (ALES) ilgili alandan alınan puanın %60′si ve varsa yabancı dil puanının %15′i) dikkate alınarak hesaplanır. Yabancı dil puanınız olmasa dahi ÖYP başvuru yapabilirsinizAyrıca; ÖYP başvuruları için ÖYP taban puanı yoktur. Ancak puanınız ne kadar yüksekse şansınız o kadar artar ÖYP Puan hesaplamasında Yüksek lisans mezunu olsanız dahi hesaplama lisans notu kullanılır. Lisans mezuniyet ortalamasında bir baraj notu bulunmamaktadır, mezun olmak yeterlidir.Mezuniyet notunuz eğer 4′lük sistem ise mutlaka (YÖK çevrimi) 100′lük sisteme çevirmelisiniz. Eğer transkriptinizde hem 100′lük hem 4′lük not sistemi varsa yine YÖK çevrimini kullanmalısınız.ÖYP’de mülakat yoktur sadece puan sıralaması vardır. Puanı en yüksek olan herhangi bir sınava tabi tutulmadan atanır. 
-ÖYP Alımları Ne Zaman Yapılmaktadır ve Diğer Şartları Nelerdir? ÖYP alımı yılda iki kere yapılır. Temmuz ve Aralık aylarında YDS ve ALES sınavları sonuçlandıktan sonra alımlar başlamaktadır . ÖYP’de mülakat yoktur sadece puan sıralaması vardır .ÖYP’ye başvurmanız için 35 yaşından gün almamış olmanız gerekir. ÖYP alımları YÖK’ün anasayfasından duyurulmaktadır ve oradan merkezi olarak yapılır. Puanı en yüksek olan herhangi bir sınava tabi tutulmadan atanır Adaylar başvurularını 10 tercihi geçmeyecek şekilde beyana dayalı olarak yapacaktır. 
-ÖYP’de Toplam Öğrenim Süresi Kaç Yıldır?  Doktora programı için 10 yarıyıldır. Tez çalışmalarını tamamlayamayan araştırma görevlilerine, tez izleme komitesinin gerekçeli kararı ve enstitü yönetim kurulu onayı ile yüksek lisans için 2; doktora veya bütünleştirilmiş doktora programı için en fazla 4 yarıyıl ek süre verilebilir. Kendilerine ek süre verilen araştırma görevlileri, ek süre boyunca, bu program kapsamında verilen desteklerden yararlanamazlar.Yüksek lisans için toplamda 3 yıl, doktora için ise 6 yıl süreniz vardır. Bu süreler içinde eğitimlerinizi tamamlayamazsanız kadro ile ilişiğiniz kesilir. Ancak 35. madde ile görevlendirilmişseniz ilişiğiniz kesilmez ve ilk atandığınız okula geri dönerek eğitiminize orda devam edersiniz.
-ÖYP’den İstifa Edebilir miyim? Senet imzalamışsanız senet tutarını ödeyerek istifa edebilirsiniz. İmzalamadıysanız hiç bir tazminat ödemeden istifa edebilirsiniz ayrıca ÖYP’ye devam etmek istemeyen, kadrosunun bulunduğu yükseköğretim kurumunda görevine başlamayan veya görevine başlayıp mecburi hizmet yükümlülüğünü yerine getirmeyen ÖYP araştırma görevlilerinin ilişikleri kesilerek haklarında taahhütname ve kefaletname senedi uyarınca işlem yapılır.
 -ÖYP’ye Farklı Bölümden Başvurabilir miyim? İlanlarda aksi belirtilmedikçe ÖYP’de sadece kendi bölümünüze ve onun anabilim dallarına başvuru yapabilirsiniz. 

*****


-Açıköğretim Fakültesi (AÖF) Mezunuyum ÖYP’ye Başvurabilir miyim? Evet başvuru yapabilirsiniz, örgün ya da açık öğretim fark etmez lisans mezunu olmanız yeterlidir. 
-Eğitim Fakültesi Mezunuyum ÖYP’de Hangi Kadrolara Başvurabilirim? Mezun olduğunuz bölüme ve Eğitim Fakültesi mezunu isteyen ilanlara başvurabilirsiniz.. -Önceden ÖYP’yi Kazanıp Atanmış Olanlar Tekrar Başvuru Yapabilir mi? Evet yapılabilir bu konuda henüz bir sınırlama bulunmamaktadır ancak 1 yıl içinde yapacağınız başvurularda ÖYP puanından %10′luk bir kesinti yapılır. -Eşim Devlet Memuru/Öğretmen/Asker ÖYP İle Atanınca Eşim Gelebilir mi veya Ben Gidebilir miyim? ÖYP araştırma görevliliği ile tüm devlet memurluğunun haklarına sahip olmaktasınız ancak üniversiteler özerk ve taşra teşkilatı olmayan kurumlardır. Bu yüzden eşiniz devlet memuru ise sizin yanınıza gelme ihtimali daha yüksektir. -Eşim Devlet Memuru/Öğretmen/Asker ÖYP İle Atanınca Eşim Gelebilir mi veya Ben Gidebilir miyim? ÖYP araştırma görevliliği ile tüm devlet memurluğunun haklarına sahip olmaktasınız ancak üniversiteler özerk ve taşra teşkilatı olmayan kurumlardır. Bu yüzden eşiniz devlet memuru ise sizin yanınıza gelme ihtimali daha yüksektir.ÖYP kapsamından çıkmak ve normal araştırma görevlisi olmak şu an için söz konusu değildir. 
-ÖYP’de Hangi Ortalamamı Kullanmalıyım? En önemli ve hata yapılan durumlardan biri de diploma notunun YÖK çevirimine göre değil de transkriptteki üniversite çevrimine göre yazılmasıdır. Her zaman tekrarladığımız uyarı: Eğer Transkriptinizde hem 4’lük notunuz hem de 100’lük notunuz varsa ve okulunuzun asıl not sistemi 4’lükse kesinlikle YÖK çevirimi kullanmalısınız. YÖK çevrimine   Buradan Tıklayarak erişebilirsiniz. Eğer transkriptinizde sadece 100′lük not sistemi varsa aynen yazıyorsunuz onun dışındaki tüm sistemler için yine YÖK çevrimi kullanılmalıdır. 
-Yabancı Dil Puanım Yok ÖYP’ye Başvurabilir miyim? ÖYP’ye başvuru yaparken herhangi bir yabancı dil puanına gerek yoktur. Ayrıca dil puanınız kaç olursa olsun %15′i alınır. Puanın oranlanmasında herhangi bir baraj yoktur. 0 ile 100 arasındaki herhangi bir puan kullanılabilir. 
-Yabancı Dil Puanım 65′in Altında Atandıktan Sonra Ne Yapacağım? Eğer 65′in altında bir dil puanı ile atanırsanız YÖK tarafından bir dil merkezinde 6 ay boyunca yabancı dil eğitimi görürsünüz. 

*****


-Yabancı Dil Puanım 65′in Üzerinde Atandıktan Sonra Ne Yapacağım? Eğer atandığınız Üniversitede Lisansüstü eğitimleriniz yoksa ÖYP lisansüstü alımlarını bekleyeceksiniz. ÖYP lisansüstü alımları artık YÖK tarafından merkezi bir şekilde yapılacaktır. 
-ÖYP 6 Aylık Dil Eğitimi Süresince Nerede Görevlendirileceğim? Maaş Alabilecek miyim? ÖYP araştırma görevlileri, eğitim süresi boyunca yabancı dil eğitimi veren yükseköğretim kurumlarında 2547 sayılı Kanunun 39. maddesi uyarınca görevlendirilirler. Maaş ise atandığınız gün yatmaya başlar ve dil eğitimi süresince kesilmez. 
-ÖYP Yabancı Dil Eğitimine Katılmak Zorunlu mu veya 65′i Alıp Kursu Bırakabilir miyim?ÖYP araştırma görevlilerinin yurtiçi yabancı dil eğitimine katılmaları ve devam etmeleri zorunludur. Dil eğitimine katılmayanların veya yeterli dil puanı almış olsalar dahi dil eğitimine devam etmeyenlerin kadro ile ilişikleri kesilir. 
-ÖYP Yabancı Dil Eğitimini Tamamladıktan Sonraki Süreç Nedir? 
Yurtiçindeki altı aylık yabancı dil eğitimini tamamlayan ÖYP araştırma görevlileri, kadrolarının bulunduğu yükseköğretim kurumlarına dönerler. Ancak ÖYP araştırma görevlisi olarak atandığı tarihten itibaren; yabancı dil puanı halen 50’nin altında olan araştırma görevlilerinin bir yılın sonunda, yabancı dil puanı 65’in altında olan araştırma görevlilerinin ise iki yılın sonunda kadroları ile ilişikleri kesilir. 
-Yabancı Dil Puanım 65′in Üzerinde Yurtdışına Dil Eğitimi Almaya Gidebilir miyim? Yabancı Dil Sınav Sonucu 65 ve üzeri puan olan ÖYP araştırma görevlileri, istekleri halinde yabancı dil eğitimi için en fazla altı ay süreyle yurtdışına gönderilir. Araştırma görevlilerinin yurt dışında dil eğitimi almalarına ilişkin şartlar YÖK Yürütme Kurulunca belirlenir. 
-ÖYP İçin TOEFL veya IELTS Puanımı Kullanabilir miyim? Evet her iki sınavın puanlarını da ÖYP başvuruları esnasında kullanabilirsiniz. YÖK eşdeğer olarak kabul ettiğisınavlara ve eşdeğerlik puanlarına ulaşabilirsiniz. TIKLAYINIZ!
 -Yüksek Lisans veya Doktora Yapmıyorum ÖYP ile Yerleşince Ne Yapacağım? ÖYP’nin amacı sizi yetiştirmektir. Bu amaç doğrultusunda ÖYP atamaları yapıldıktan hemen sonra ÖYP lisansüstü yerleştirmeleri yapılmaktadır. Yine ÖYP puanınız ile lisansüstü eğitim tercihinizi yaparsınız ve yerleşip 35. madde ile eğitiminizi yapacağınız okulda görevlendirilirsiniz. 

-Yerleştiğim Üniversitede Lisansüstü Programlarım Var Orada Yapmak Zorunda mıyım? Eğer atandığınız üniversitede lisansüstü programlarınız varsa Üniversite ihtiyaç belirterek sizi başka bir üniversiteye 35. madde ile göndermeyecektir. Eğitiminize senet imzalamadan oradan devam edebilirsiniz.

*****


-Yabancı Dil Puanım 65′in Altında ÖYP Lisansüstü Yerleştirmelerine Başvuru Yapabilir miyim? Hayır, 65 puan barajını geçmeden ÖYP kapsamında lisansüstü eğitime başlamanız mümkün değildir. Halihazırda devam eden bir lisansüstü eğitiminiz varsa dil eğitimi esnasında veya sonrasında 65′i geçene kadar ona devam edebilirsiniz ama derslere gitmeniz için size yasal bir izin verilmeyecektir. 
-Atanmadan Önce Bir Başka Üniversitede Yüksek Lisans-Doktora Yapıyordum Ne Olacak? ÖYP araştırma görevlisi olarak atanmadan önce bir başka yükseköğretim kurumunda atandığı anabilim dalına/bölüme uygun bir lisansüstü programa devam edenlerin bu lisansüstü programlara devam edip edemeyecekleri atandıkları üniversitenin iznine bağlıdır. Dekanlığınız izin verirse orda görevlendirilebilirsiniz. 
-Atandıktan Sonra (veya 65′i Geçtikten Sonra) Hemen Lisansüstü Eğitime Başlamalı mıyım? Atandığı tarihte veya yurtiçi yabancı dil eğitimi sonunda, Yabancı dil puanı 65 ve üzeri olan ÖYP araştırma görevlilerinin, iki yarıyıl içinde Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının belirlediği lisansüstü eğitim programlarından birine başlamamaları durumunda kadroları ile ilişikleri kesilir. 
-ÖYP İle Atandıktan Sonra Başlayacağım Lisansüstü Programa Görevlendirme Alabilir miyim? Hayır alamazsınız. ÖYP kapsamında atanmış olup, atanma tarihinden sonra YÖK Yürütme Kurulunca belirlenen lisansüstü eğitim kontenjanları dışında başka bir yükseköğretim kurumu ve/veya bölümde lisansüstü eğitime başlamış araştırma görevlilerine aynı yerde lisansüstü eğitim yaptırmak isteyen yükseköğretim kurumlarının kontenjan talepleri değerlendirmeye alınmaz. 
-ÖYP Kapsamında Yüksek Lisansımı Bitirdim Başka Bir Üniversiteye Geçebilir miyim? Normalde YÖK aynı üniversitede devam etmenizi ister ancak ÖYP kapsamında yüksek lisans eğitimini tamamlayan araştırma görevlilerinin doktora eğitimlerine bir başka yerde devam etmelerine yükseköğretim kurumunun teklifi üzerine yapılabilir.
-YÖK Yürütme Kurulunca karar verilirÖYP Kapsamında Yüksek Lisansımı Tamamladım Aynı Yerde Doktoraya Nasıl Devam Edebilirim?Bağlı olduğunuz enstitünün olumlu görüşü ile ilişiğiniz kesilmeden yüksek lisansı yaptığınız üniversitede (doktoraprogramınız varsa) her hangi bir mülakata ya da puanlamaya gerek kalmadan direkt olarak doktoraya devam edebilirsiniz. 
-ÖYP Kapsamında Yüksek Lisansımı Tamamladım Doktora Yapmadan Programdan Ayrılabilir miyim? Amaç Öğretim Üyesi Yetiştirmektir ve doktora yapılmadan Öğretim Üyesi olunamacağı aşikardır. O yüzden; ÖYPUsul ve Esasların 6 ncı maddesi gereğince yabancı dil yeterliliği sağlamak için verilen süreler ile Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği gereğince verilen ek süreler de dâhil olmak üzere eğitim‐öğretim süresi içinde çalışmalarını tamamlayamayan, ÖYP’ye devam etmek istemeyen, kadrosunun bulunduğu yükseköğretim kurumunda görevine başlamayan veya görevine başlayıp mecburi hizmet yükümlülüğünü yerine getirmeyen ÖYP araştırma görevlilerinin ilişikleri kesilerek haklarında taahhütname ve kefaletname senedi uyarınca işlem yapılır.
-ÖYP İle Atandığım Anabilim Dalından Farklı Bir Eğitim Alabilir miyim? ÖYP Araştırma Görevlilerinin atandıkları anabilim dalında lisansüstü eğitim yapmaları esastır. Aynı bölümde olmak kaydıyla atandıkları anabilim dalı dışındaki bir anabilim dalında lisansüstü eğitim yaptırmak yükseköğretim kurumunun takdirindedir. Ancak, bölüm değişikliği yükseköğretim kurumunun teklifi ve YÖK Yürütme Kurul Kararı ile yapılabilir. 
-ÖYP’de Doktora Tez Zamanı Atandığım Üniversiteye Dönebilir miyim? Dersleri başarı ile tamamlayarak tez aşamasına geçen ÖYP araştırma görevlileri, tez danışmanının olumlu görüşü ve YÖK Yürütme Kurulu kararı ile atandıkları yükseköğretim kurumunda tez çalışmalarını yürütebilirler.
-Yıllara Göre ÖYP İstatistikleri ve Kadrolar
-2010 Yılıİlan sayısı: 3041Başvuran Aday sayısı: 65.972Yerleşen Aday sayısı: 2958Ataması yapılan aday sayısı: 1726
-2011 Yılıİlan sayısı: 3676Başvuran Aday sayısı: 77.895Yerleşen Aday sayısı: 3603Ataması yapılan aday sayısı: 2175
-2012 Yılı İçin verilen Toplam Kadro Sayısı 4000Temmuz Ayı İlan Edilen Kadro Sayısı:2272 -2013 Yılı İlan Sayısı  4000Araştırma görevlisi kadro sayısı: 13454 bin kadrodan, ilan edilen  1345 ÖYP araştırma görevlisi kadroları için tercih işlemleri 17-23 Temmuz tarihlerinde, YÖK’ün resmi internet sitesi üzerinden yapılacak. Kalan kadroların ilan işlemleri ise yıl sonuna kadar gerçekleştirilecek. Yerleştirme sonuçları ise 30/07/2013 tarihinde duyurulacaktır.
-ÖYP Kadrolarına Ulaşmak İçin Tıklayınız

EĞİTİM AJANSI

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)