adscode

SBS'de yedeklerde sorun var!

Sınavla öğrenci alan liseleri kazananlar belli oldu. Her iki öğrenciden birisi, fen, anadolu, öğretmen, meslek ya da imam hatip liselerinden birisine girdi.

SBS'de yedeklerde sorun var!
AG Blog
Dikkat çeken en önemli nokta ise öğrencilerin, devletin yanı sıra özellerde de burslu okulları tercih etmesi oldu. SBS Puanıyla öğrenci alan özel okullarda, burslu kontenjanların tümü dolarken, paralı kontenjanların yarısı boş kaldı. Şampiyonun tercihi ise Galatasaray Lisesi oldu...
Buraya kadar hiç bir olağan dışılık söz konusu değil. Ama görünen o ki asil liste kayıtları sona erip, yedek liste kayıtlarına geçildiğinde büyük bir kaos yaşanacak ve muhtemelen MEB yine mahkemelik olacak!.. 
 
Yedek listeler şaşırttı! 
SBS sonuçlarına göre fen ve Anadolu liselerini kazanan öğrenciler açıklandı. Ama olası bir "skandalı" da beraberinde getirdi.
Son tercihlerine yerleşen çok sayıda öğrencinin, hemen bir üstündeki tercihler yerine, 1, 2 ve 3’üncü sıradaki tercihlerinin yedek listelerine konulması, kafa karışıklığına neden oldu.
Örneğin 10’uncu tercihine yerleştirilen bir öğrenci için girme olasılığı en yüksek tercihler 7, 8 ve 9’uncu tercihler ama MEB yedek listede aynı öğrenciyi 1, 2 ve 3’üncü sıradaki okulların yedeğine koymuş.
Yine aynı şekilde 8’inci tercihine yerleşen öğrenici de 1,2 ve 3’üncü sırada tercih ettiği okulların yedeğinde.
Daha da vahimi, daha düşüklü puanlı öğrenciler, yedek sıralamasında, daha garantili sıradalar.
Söz konusu bu durum, velileri tedirgin etmeye yetti de arttı.
Bakanlık ise herhangi bir yanlışlığın olmadığı konusunda kararlı:
"Yedek tercih sıralaması da, onların isteğine yani tercih sıralamasına göre yapıldı"
Oysa puanlara bakıldığında durum çok farklı!
Kayıt yönetmeliğine göre, öğrenci, yedeğinde olmadığı okullara giremeyeceği için, puanı yetse de, bir üsteki tercihine yerleşemeyecek. Ama daha düşük puanlı bir başka öğrenci o okula girebilecek. Bu da kaosu beraberinde getirecek.
İşte size bu konuda bir kaç önemli tespit: 
Düşük puanlıya avantaj
"Kızımın ÇŞ'in yerleştirmeye esas puanı 453.353 ve en yüksek puanlı okul 1.tercih olmak üzere puan sırasına göre yaptığımız tercihlerinden 6.sıradaki okula yerleşti. Yedek sırası ise kılavuzda belirtilen sistemle ilgisiz yapılmış. 3-4-5'inci tercihlerinde yedek olması gerekirken 1-2-3'üncü tercihlerine yedek yapılmış, daha düşük puanla alan 4 ve 5'inci tercihlerinde ise kazanamadınız denmiş.
Kızımın bu puanıyla öncelikli olarak yedek sırasına alınması gerektiği 4 ve 5. sıradaki tercihlerine, kızımdan daha düşük puanla 2 öğrenci yedek olarak kabul edilmiş.
Bu sadece benim belirleyebildiğim kısmı. Mutlaka ki çok daha fazlası vardır.
Olayı daha net görebilmeniz açısından her üç öğrencinin tercih listelerinin kopyalarını ekte gönderiyor, sesimizi duyuracağınızı ümit ediyorum..." 
MEB ilgilenmiyor ! 
"Ekte oğlumun SBS yerleştirme bilgisini gönderiyorum. Burada oğlum 8. tercihine yerleşti fakat 1,2 ve 3 üncü,
tercihlerinde yedek olarak kazandı gözüküyor. Burada 8. tercihe yerleşen bir öğrenci 5.6.ve 7. tercihe yedek olması gerekmez mi?
MEB'in 147 numaralı telefonun aradım ama doyurucu bir cevap alamadım..." 
 
Yedek Kayıt Dönemi 
Asil liste kayıtları dururken neden yedeklerle ilgileniyoruz? Çünkü şu anda kazandı gözüken öğrencilerin üçte ikisi, , yedek kayıt döneminde, kolejlere kaymalar nedeniyle muhtemelen yer değiştirecek. İşte bu yüzden yedek kayıt dönemi, asil kayıt döneminden çok daha önemli.
Kılavuza göre, asil kayıt dönemi sona erdikten sonra, 3 Eylül'den itibaren boş kalan kontenjanlar ilan edilecek ve her okulun boş kontenjan sayısı kadar öğrenciye, daha önce açıklanan yedek sırası dikkate alınarak kayıt hakkı verilecek.
Öğrenciler, kayıt hakkı kazandığı okula, kayıt hakkı kazandığı gün hariç, 3 iş günü içerisinde, saat 17:00'ye kadar kayıt yaptırmak zorunda. Kayıt yaptırmadığı taktirde, boş kalan kontenjanlara sistem tarafından yedek listede yer alan sıradaki
öğrenciye kayıt hakkı verdiği için bu haklarını kaybediyorlar.
Yedek kayıt döneminde, boşalan kontenjanlar için yedek listede yer alan sıradaki öğrenciye kayıt hakkı verilmesi işlemi  12 Eylül saat 17.00'ye kadar otomatik olarak yapılacak. 12 Eylül 17.00 itibariyle 2. kayıt hakkı kazanan adayların kayıtları ise 14 Eylül 2012 saat 17.00'ye kadar devam edecektir.
Yedek listeden başka bir okula kayıt hakkı kazanan öğrenciler, verilen kayıt süresi içerisinde kayıtlarını yaptırmamaları durumunda, bu haklarını kaybediyor. Herhangi bir okula kayıtlı iken yedek listeden başka bir okula kayıt hakkı kazanan
öğrenciler bu haklarını kullandıkları takdirde, bir önceki okuldaki kayıtları, sistemden otomatik olarak düşüyor... 
Ne yapılması gerekir? 
MEB'in asil kayıt dönemine yönelik tercih listesini, ikinci kayıt döneminde de esas alması hiç doğru değil. Üniversiteye girişte olduğu gibi onlar da ikinci kayıt dönemi için ikinci bir tercih listesi alabilirler ya da puanı tutan tüm okullara yedekten girme şansı tanınabilir. Yoksa kriz geliyorum der. Bizden hatırlatması... 
Özetin özeti: Sorusuz bir kayıt dönemi yaşayamayacak mıyız!..
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)