adscode

Sonuçlar açıklanmadan bir kez daha düşünüldü mü?

YGS sonuçları, yakında açıklanacakmış!Peki, onca iddia ne olacak? Görmezlikten mi gelinecek?

Sonuçlar açıklanmadan bir kez daha düşünüldü mü?
Özel Eğitim

  

Biz tatmin olduk, siz de olun mu denilecek?

 

Daha da önemlisi KPSS’de olduğu gibi bir iptal kararı çıkarsa, alnının teriyle yüksek puan alan adayların altüst olan moralini kim düzeltecek?..

 

Ortada bir kriz var ve iyi yönetilemiyor. Bu yüzden hiç kimse öküzün altında buzağı aramasın. ÖSYM Başkanı’nın kendisi de itiraf etti, acemilik dedi. Ama nedense kriz çözüleceğine, uzatıldıkça uzatılıyor!..

Hatadan dönmek de bir erdemdir. Kaldı ki böylesi hatalar ne ilk kez oluyor ne de son kez olacak! Önemli olan hatayı görüp, çözüp yolları üretmek ve bir kez daha aynı hatayı yapmamaktır.

Herkese ayrı sınav kitapçığı uygulaması nedeniyle kişiye yönelik soru ve cevap anahtarlarının çok önceden belli olması, dünya genelinde, hiç güvenilir bulunmuyor.

Daha da önemlisi şifreleme zorunluluğu doğuruyor ve bunun dışarı sızdırılması ihtimali de her zaman için mümkün.

İşte bu nedenle haziranda gerçekleşecek LYS’de de aynı sistem uygulanırsa hatalar zincirine bir yenisi daha eklenir. Yani körü körüne inadın kimseye bir yararı yok...

Tatmin olanlar kervanına Başbakan Erdoğan da katıldı. Keşke bu açıklamayı, konunun uzmanı bilim insanları ya da kurumlardan ayrıntılı bir bilgi aldıktan sonra yapsaydı ve onların ortaya koyduğu tatmin edici argümanları kamuoyuyla da paylaşsaydı...

 

ODTÜ Mezunlar Derneği

 

Diğer pek çok akademik kurum, sendika ve uzmanlar gibi sivil toplum örgütleri de YGS’ye yönelik görüşlerini açıklamaya devam ediyorlar. Onlardan birisi de ODTÜ Mezunlar Derneği. İşte görüşleri:

“Son günlerde, 1.700.000 öğrenciyi ilgilendiren Yüksek Öğretime Giriş Sınavı’nda cevapların şifrelenmesi ile ilgili birçok formül ve söylemle karşılaşmaktayız. Bunun yanında şifrelerin çözümünde temel olan Mod ve Medyan kavramlarının bazı özel kurumlarda sınavdan birkaç gün önce müfredat dışı olmalarına rağmen anlatılmaları ve arama motorlarında sınav öncesi en çok araştırılan anahtar kelimeler olmaları ise şifrelemenin önceden bilindiğini düşündürmekte; bazı okullarda sadece kız öğrencilerin sınava girmesi otomasyon sistemine müdahale edilebildiği izlenimini güçlendirmekte ve kişiye özel sınav kitapçığı ve cevap anahtarı hazırlanması her türlü spekülasyona açık olunduğu izlenimini vermektedir.

2010 yılında yapılan KPSS kopya iddiaları nedeniyle tekrarlanmış, eğitim bilimleri sınavından 120’de 120 soru yapan 350 kişi tekrar edilen sınavda 70 soru barajını aşamamıştı. İnsanların kaderiyle oynayan bu çete ve ilişkileri daha çözülememiş ve ÖSYM kurumsal kimlik olarak aklanmamışken, ikinci bir skandal patlak vermiştir. Gençlik bu gelişmelerden en çok yara alan kesimdir ve YÖK ile ÖSYM’ye karşı duydukları güvensizlik had safhaya ulaşmıştır. Ortaya çıkan durumun temelinde kurumsal yapısı değişikliğe uğrayan ve şifrelemenin nedeninin güvenlik arttırılması olduğunu söyleyen ÖSYM bulunmaktadır; ÖSYM ise çelişkili açıklamalarda bulunmakta ve hatayı yetkisiz bir başka kurumun üstlendiği görülmektedir. Ülkede gelişen güvensizlik ortamı daha da genişlemiş, doğrudan beş milyon insanı ilgilendiren geleceğin belirlenmesi sınavı ile ilgili ciddi şüpheler oluşmuştur.

İçinde yüksek oranda eşitsizlik barındıran, ilgi alanı ve yetenek seçimlerinin bulunmadığı, eğitmen ve derslik eksikliğinin bulunduğu, öğrencilerin diyalektik eğitim almak yerine test çözme yarışına sokularak eğitime yabancılaştığı, kendi içinde yetersiz ve özel eğitim kurumlarına muhtaç Ortaöğretim sistemi sonunda yapılan güvenilir ve ‘kendi içinde adil’ bir sınav olan YGS’ye de artık güven duyulmadığı ve eğitim sisteminin tamamen çalışmaz duruma düştüğü gerçeği ise gözden kaçmaktadır.

Bu durum çerçevesinde, acilen mevcut yöneticilerin görev, yetki ve sorumlulukları gözden geçirilmeli, ÖSYM Başkanı ve Milli Eğitim Bakanı istifa etmeli, YGS sınavı yenilenmeli bundan sonraki uygulamalar özerk kurumlar tarafından yapılmalıdır.

Sınavlara hazırlanan tüm öğrencilerimize, kaybettikleri her saatin kendilerini olumsuz etkileyeceğinin bilinciyle davranmalarını ve bir an önce bu olumsuz atmosferden uzaklaşarak, derslerine çalışmayı sürdürmelerini öneriyoruz.”

 

Özetin özeti: Bir tek tatmin olanlar, olmayanlar diye ayrışmadığımız kalmıştı o da oldu!..


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)