adscode

Üniversite harçları ve twitter’cı bakanlar

Üniversite harçlarının kaldırılacağını, bizzat Başbakan Erdoğan açıkladı. İyi mi olacak yoksa kötü mü, bunu zaman gösterecek. Götürüsünün, getirisinden çok daha yüksek olacağını daha önce defalarca yazdık,…

Üniversite harçları ve twitter’cı bakanlar
AG Blog
Ama bugün bu konuyu değil, harç muafiyetinden ikinci öğretimlerin yararlanmayacağı yönündeki çifte standardı tartışmaya açmak istiyoruz...
Harçlar ya kaldırılır ya da kaldırılmaz. Kaldırılıyorsa tümden kaldırılır, kaldırılmıyorsa da herkese uygulanır. Bedava ders kitabı verilirken fakir, zengin ayrımı yapıldı mı ki, bu konuda ayrım yapılıyor. Kaldı ki, ikinci öğretimde okuyanların çoğu, daha alt gelir gurubunda ya da çalışarak okumak zorunda olan öğrencilerden oluşuyor.
Bu yönde bir karar alınırken nasıl bir inceleme yapıldı da böyle bir karar alındı. Ekonomik açıdan bakıldığında da, puan açısından bakıldığında da, ikinci öğretimi birinci öğretimden farklı görmek yanılgıların en büyüğü olur.
Hem Marmara’da, hem de İstanbul Üniversitesi’nde ders verirken hep ikinci öğretimleri tercih ettim. Çünkü, derslere daha fazla asılıyorlar. Elbette genellememek gerekir ama yüzde bir puan daha düşük aldığı için ikinci öğretime gitmek zorunda kalan öğrencilere böylesine bir ayrıcalık yapılması hiç doğru değil.
Başbakan Erdoğan konudan haberdar mı bilmiyorum. Kendisine imam hatipli diye ayrıcalık yapıldığından hep şikayetçi oldu, şimdi aynı ayrıcalığın, zaten mağdur durumda olan ikinci öğretimlilere yapılmasına eminim ki onay vermeyecektir...
Veliler de rahatsız!Üniversitelerde öğrenci okutmak hiç de kolay değil. Hele ki yemeyip, içmeyip çocuklarınızın geleceği için kaynak ayırıyorsanız. Onlar için her kuruşun önemi var. Ve işte ikinci öğretimde öğrenim gören öğrencilerin yarıdan fazlası bu durumda. İşte bir velinin bu konudaki serzenişi:
“Dünkü gazetenizde üniversite öğrencilerinden alınan harçların kaldırılması ile ilgili bir haber yayımlandı. Üniversitede çocuk okutan her veli gibi ben de bu haberi sevinçle okumaya başladım ancak ‘ikinci öğretimden alınan öğrenim ücreti devam edecek’ cümlesi ile hayal kırıklığı yaşadım. Çünkü benim çocuğum puanı tutmadığı için gündüz yerine gece okumak zorunda kaldı. Biliyorum gece öğretmenlere ödenen mesai ücreti gündüz eğitimine göre daha yüksek ve giderler daha fazla, ancak sonuçta bu çocuklar da öğrenci ve gece harçları gündüzün neredeyse 8 katı.
Sizden ricam bu konuya da dikkat çekmeniz, eğer eşit öğrenim hakkından söz ediliyorsa ve gündüz okuyacak öğrencilerin harçlarını devlet karşılayacaksa gece okuyan öğrencilere de bu hak tanınmalı diye düşünüyorum, eğer gündüz öğrenimine göre gece öğreniminde giderler çok fazla deniliyorsa hiç olmazsa yüzde 50 indirim yapılırsa, bu çocukların üniversite giderlerini karşılayan velilerin omzundaki yük, az da olsa azaltılmış olur, biz buna da razıyız...”
Velilerin bu isteği umarız Ankara’da yankı bulur. Yoksa, “Üniversitelerden harçları kaldırdık” söylemi, havada kalmış olur...
Haberi twitter’dan alBazı bakanlar sosyal medyayı çok seviyor. Canlı yayınlarda bile takipçilerine mesaj çekmekten geri kalmıyorlar. İşte onlardan birisi de Maliye Bakanı Şimşek. Özellikle de gençlere yönelik mesajları, twitter üzerinden vermeye bayılıyor. Geçenlerde öğretmen atamalarına yönelik bilgileri de yine twitter üzerinden vermişti.
Harçların kaldırılmasıyla ilgili detayları da yine gelin onun twitter hesabından alalım. İşte bu yöndeki haber:Maliye Bakanı Mehmet Şimşek üniversite harçlarının kaldırılması kararı ile ilgili detayları anlattı. İşte Maliye Bakanı’nın twitter hesabından harçların kaldırılması ile ilgili yaptığı açıklamalar:Sayın Başbakanımızın müjdesini daha önce verdiği gibi birinci öğretim ve açık öğretim harçlarını dünkü Bakanlar Kurulu’nda kaldırdık. Yıllardan beri öğrencilerimizin talep ettiği çok önemli bir adımı attık, hayaldi, gerçek oldu!
Her öğrencinin en iyi şartlarda eğitim ve öğretimini sürdürebilmesi bizim en temel hedeflerimizdendir.Peki, kimler yararlanacak? İsteğe bağlı paralı eğitimi tercih edenler hariç diye bakmak lazım olaya.Bazı petrol zengini ülkeler hariç nerede sıfır harç uygulaması var? Bir tane örnek gösterebilir misiniz? İşte AK Parti farkı!
Öğrenci başına aylık üniversite kredi/burs miktarı 2002’de sadece 45 lira idi ve üç ayda bir ödeniyordu.Bu miktarı kademe kademe artırarak, 2011’de 240 liraya kadar yükselttik. 2012 itibariyle 260 lira.Yeni uygulamanın ülkemize, öğrencilerimize hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum...
Özetin özeti: Önemli olan neyin ne kadar arttığı değil, öğrenciye ne kadar yettiği ve ne kadarını ilgilendirdiği...


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)