adscode

Yerleştirme Döneminin Püf Noktaları

Sınavdan hemen sonra, öğrencilerimiz SBS tarihinin en zorlu sınavından üzgün çıktıkları zaman sizlere bu sayfalarda müjdeyi vermiş, liselerin puanlarının 3 ila 35 puan arasında düşüş göstereceğini söylemiştik.…

Yerleştirme Döneminin Püf Noktaları
Özel Eğitim







Ardından Bakanlığın ilan ettiğikontenjan kılavuzuna bağlı olarak yeni açılan Anadolu Liselerive mevcut liselerdeki kontenjan artışına bağlı olarak liselerinbeklenilenden daha fazla puan düşüşü yaşayacağını daöngörmüştük. Puan düşüşlerini her okul için tek tekhesaplamıştık. Yerleştirme sonuçları açıklanıncahesaplarımız doğrulandı, ardından tercih dönemi sona erdi,yerleştirme sonuçları açıklandı, kayıt takvimi işlemeyebaşlıyor ve adaylarımızın, velilerimizin aklındaki küçüksoru işaretlerini ortadan kaldırma vakti…

Asil Yerleştirmeİşlemleri

06 Ağustos’tayerleştirme sonuçları açıklandı. Adaylar asilden yerleştikleriliselere 12 Ağustos’tan 16 Ağustos saat 17.00’ye kadarkayıtlarını yaptıracaklar. 16 Ağustos 19.00’da ise boş kalankontenjanlar ilan edilecek ve yedek aday durumunda olunan liselerekayıt hakkı kazanılıp, kazanılmadığı görülecek. Buradadikkat edilmesi gereken bazı hususlar var:

Soru 1:

Asilden kayıt hakkıkazandığım liseye kayıt yaptırmazsam, yedek aday durumundaolduğum liselere kayıt hakkımı da kaybeder miyim?

Cevap 1:

Yedek aday durumundaolunan liselere kayıt hakkını korumak için asilden kazanılanliseye kayıt yaptırma zorunluluğu yok. Buna karşın kayıt hakkıkazanılan liseye 12 – 16 Ağustos tarihleri arasında kayıtyaptırılmadığı takdirde, bu lise ile ilgili tüm haklardanvazgeçilmiş sayılıyor. Ayrıca bu soruyu soran velilerimize veyaadaylarımıza şu soruyu da sormak gerekiyor, “Madem kayıtyaptırmayacaktınız, neden bu liseye tercih listesinde yerverdiniz? Kısacası tavsiyemiz, kayıt hakkı kazanılan liseyekesin kaydın yaptırılması yönündedir. Aksi halde yedek adaydurumunda olunan lise veya liselere kayıt hakkı kazanılmadığındatüm kapılar kapanmış olacak.

Soru 2:

Aynı anda hem devletlisesine hem de özel liseye kesin kayıt yaptırabilir miyim?

Cevap 2:

Aynı anda iki liseyekesin kayıt yaptırılamaz. Kayıtlar e – okul sistemineişlendiğinden, en son kayıt yapılan lise geçerli olur ve öncekikayıt otomatik silinir. Buna karşın özel liselerin velilere kayıtkonusunda esneklik tanıdığı, adayın resmi kaydı devletlisesindeyken, özel lisedeki kaydın resmileşmediği halde, ilgilikontenjan için sözlü olarak el sıkışıldığı, velinin devletlisesindeki son duruma göre karar verip kaydını son anda özelliseye taşıyabildiği, o vakte kadar devlet lisesindeki kontenjanıdolu tutabildiği, biliniyor. Elbette bu uygulama her özel lise içingeçerli değil. Kimisi bu süreci prosedüre tamamen uygun götürüpyapılan kaydı hemen e – okul sistemine işleyebiliyor, kimisi isevelinin son durumdaki tercihine kadar süreci veli adına esnektutabiliyor ve tüm kayıtlarını aldıktan sonra toplu olarak e –okul sistemine işliyor. Bu durum kalan boş kontenjanlarınsebeplerinden biridir. Bunu eleştirmek de haklı bulmak da mümkün.

*****





Yedek Yerleştirmeİşlemleri

19 Ağustos 2013 saat08.00’de başlayacak ve 29 Ağustos 2013 saat 17.00’de sonaerecek olan yedek kayıt takvimi anlaşılması ve takip edilmesioldukça basit olan bir süreçtir. 16 Ağustos saat 19.00’dayedeğinde olduğu liseye kayıt hakkı kazanan adayın, 19, 20, 21Ağustos yani 3 gün kayıt hakkı olacak. 3. Gün saat 17.00’yekadar kaydını yaptırmadığı takdirde bu liseye kayıt hakkındantamamen vazgeçmiş sayılacaktır. Yedeğinde olduğu diğerliseleri ise takip edebilecektir. Özet olarak yedek kayıt hakkıkazanılan liseye, kayıt hakkı kazanılan gün hariç en geç 3 güniçinde kayıt yaptırılması gerekmektedir. 26 Ağustos’ta saat19.00’da ise yedek kayıt listeleri son kez güncellenecek ve bulistelere göre kayıtlar 29 Ağustos 17.00’ye kadar sürecektir.Süreç https://e-okul.meb.gov.tr web adresinden, Mobil BilgilendirmeServisi aracılığıyla gönderilen SMS’ler ile takipedilebilecektir.

Soru 1:

Yedek kayıt dönemindenkimler faydalanabilir?

Cevap 1:

Yedek kayıt döneminden,yerleştirme sonucunda en az bir tercihine veya daha fazla tercihineyedek aday durumunda olan öğrenciler faydalanabilecektir. Sadecebir tercihini asilden kazanmış veya herhangi bir tercihini asildenkazanamadığı gibi hiçbir liseye yedek aday olamamış adaylariçin bu süreç kesinlikle kapalıdır.

Soru 2:

Sadece yedek aday olduğumliseleri mi takip edebileceğim yoksa yedek kayıt döneminde dahaönce yedek aday olmadığım liseler için de yedek aday olma şansıyakalayacak mıyım?

Cevap2:

Liselerin kontenjanının3 katı kadar adaya yedek aday hakkı verilmektedir. Bundan ötürüyedek kayıt döneminde, sadece 06 Ağustos’taki yerleştirmesonucunda belirtilen ve yedek aday durumunda olunan lise veya liselertakip edilebilecektir. Talep durumuna göre daha önce yedeğiolunmayan herhangi bir lisenin yedek adayı olma şansı, süreç 06Ağustos’ta kesinleştirildiğinden yoktur. Kalan / kalacak boşkontenjanların temel sebebi de bir yandan bu uygulamanınkendisidir.

Soru 3:

Anadolu, Fen, Öğretmen,Sosyal Bilimler Liseleri ve meslek liselerinde kalan boşkontenjanlar için sonraki tarihlerde yeni bir yerleştirme dönemiuygulanacak mı – uygulanabilir mi? Eğitim başladıktan sonratakvimi ilan edilecek nakil işlemleri, tercihinde yükselme içinkullanılabilir mi?

Cevap 3:

Anadolu Liseleri için 29Ağustos’tan sonra kalan boş kontenjanlar için yeni biryerleştirme takvimi uygulanacak gibi görünmemektedir. Geçmişyıllarda bazen örneğini gördüğümüz ek yerleştirme dönemi,kalan boş kontenjanların miktarına ve Bakanlığın alacağıkarara göre uygulanabilir. Şu an için söylenebilecek tek şey,henüz ek bir yerleştirme takviminin uygulanmayacağı yönündedir.

Nakil işlemleri okullaraçıldıktan yaklaşık en geç bir ay için başlatılır ve nakilişlemlerinin doğası gereği bu süreç tercihinde yükselme işlemideğildir. Çünkü nakil tespit yönetmeliğinin ilk şartı, mevcutAnadolu, Fen, Öğretmen ve Sosyal Bilimler Liseleri için boş kalankontenjanlara öğrenci transferi için ilgili lisenin taban puanıeşitliğidir. Nakiller, yedek kayıt döneminin sonunda oluşantaban puanlardan daha alt puanlarla gerçekleştirilemez.

Buna karşın mesleki veteknik liseler, kalan boş kontenjanların doldurulması için Tercihve Yerleştirme Kılavuzu’nun 6. Sayfasında belirtilen takvimegöre, ilgili mesleki ve teknik liselere ön kayıt yaptırmışadaylardan OYP puan üstünlüğüne göre 09 Eylül ve 20 Eylül2013 tarihleri arasında öğrenci alacaktır.



*****





Hiçbir Tercihine Asilveya Yedek Kayıt Hakkı Kazanamamış Öğrenciler Ne yapacak?

Bu sorunun cevabıyaklaşık olarak 670 Bin öğrencimizi, aslında çoğunluğuilgilendirmektedir. Çok kısa ve sıkışık bir tercih takvimiiçinde oldukça yoğun bir tercih mesaisi yaptığımızdan sormayafırsat bulamadığımız asıl soruyu şimdi sorup cevaplarıvermeye çalışalım.

Bu yıl bilindiği gibiMEB, halk arasında düz lise olarak tabir edilen neredeyse tümgenel liseleri Anadolu Lisesi tabelası altına aldı. Mevcut olanAnadolu Liseleri’nde ise sınıf mevcutlarını 30’dan 34’eçıkararak Türkiye toplamında sınav kapsamındaki lisekontenjanlarını %35 arttırdı. Buna karşın sınava girenyaklaşık 1 Milyon 100 Bin öğrencinin yaklaşık 670 bini açıktakaldı. Bu zaten eğitimcilerin yaptıkları hesaplarla öngördükleribir rakam… Sınav kapsamında olan bir liseyi kazanamayan buöğrencilerin karşısında sadece çok az sayıda kalan düzliselerin kalabalık sınıflarına dâhil olmak, sınav kapsamındabulunmayan meslek veya imam hatip liselerine kayıt yaptırmakseçenekleri kaldı. Meslek lisesine kayıt yaptırmak istemeyenöğrenciler ise kayıt yapacak düz lise bulamayınca özel liselerekayıt yaptırmak zorunda kaldılar. Özel lise için gereken bütçeise her ailenin kaldıramayacağı düzeyde. Bu durum zatenöncesinden görünürken, Bakanlık 06 Ağustos’ta yeni biraçıklama yaparak “müjde” verdi. Kısaca ÇPL olarakadlandırdığımız Çok Programlı Liseler çatısında, genel lisekontenjanı açılacağını, 12 – 29 Ağustos tarihleri içinde e– okul sistemi üzerinden 10 tercih yaparak OYP üstünlüğünegöre adayların yerleştirileceğini belirtti. Ne yazık ki bukontenjanlar için ÇPL bünyelerinde gerekli fiziksel koşullarınve öğretmen atamalarının ne durumda olduğu belirsiz.

Kısacası, Bakanlığın06 Ağustos’taki açıklamasına göre “Sınavsızöğrenci alan çok programlı liselerin bünyesindeki genelliselere, imam hatip liselerine ve meslek liselerine kayıt yaptırmakisteyenler bölge sınırlaması olmaksızın 10 (on) adet okultercihi yapabilecektir. Öğrenciler hem imam hatip liselerine hemmeslek liselerine hem de ÇPL bünyesindeki genel liselere aynı andakayıt yaptıramazlar.” deniyor. Detaylarını henüz belki debakanlığın bile bilmediği, ÇPL bünyesinde açılacak genel liseprogramlarına 10 adet tercih yapılarak ön kayıt süreci ileaçıkta kalan öğrencilerin liselere yerleştirilmesi işlemlerihakkındaki detayları 12 Ağustos’ta hep birlikte öğrenmeyiumuyoruz. 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)