adscode

Amerikalı Profesör, 45 Kadın Çiftçiye Eğitim Verecek

Amerika'da 26 eyalette uygulanan ve başarılı sonuç alınan Kadın Çiftçilere Yönelik Tarımsal İşletmecilik Eğitim Projesi, Kumluca'da başlıyor.

Amerikalı Profesör, 45 Kadın Çiftçiye Eğitim Verecek
Özel Eğitim
Amerika'da 26 eyalette uygulanan ve başarılı sonuç alınan Kadın Çiftçilere Yönelik Tarımsal İşletmecilik Eğitim Projesi, Kumluca'da başlıyor. Eğitime, seracılık ve narenciye üretimi yapan 45 kadın çiftçi katılacak. 24 Ekim-18 Kasım 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilecek eğitim programını, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Rutgers Üniversitesi (New Jersey) Tarım, Gıda ve Kaynak Ekonomisi Bölümü'nden Tarımsal İşletmecilik Uzmanı Prof. Dr. Robin Brumfield yürütecek. 
Kadın Çiftçi Projesi'nin Türkiye koordinatörlüğünü yapan Akdeniz Üniversitesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burhan Özkan, ABD'de 26 eyalette 8 bin kadın çiftçinin katılımıyla başarılı bir şekilde uygulanan projenin Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü işbirliğiyle Kumluca'da uygulanmaya başlanacağını bildirdi. Özkan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, projeyle kârlı ve sürdürülebilir bir tarımsal üretim faaliyeti için kadın çiftçilerin işletme yöneticiliği ve üretim teknikleri konusundaki bilgi ve beceri düzeylerinin arttırılmasının amaçlandığını belirtti. Projeyi hayata geçirmek için 1-15 Eylül 2011 tarihleri arasında bölgede üreticilere yönelik ziyaretler yapılarak incelemelerde bulunulduğunu ve çalıştay düzenlendiğini aktaran Özkan, şunları kaydetti: "Yapılan inceleme çalışmaları ve tartışmaların ışığında projenin Antalya ve Türkiye'de uygulanabilirliliği tartışıldı. Bu kapsamda Antalya merkez, Kumluca, Elmalı, Korkuteli ve Serik ilçelerinde seracılık üretimi başta olmak üzere kadın çiftçilerin üretim yaptığı işletmelerde incelemeler yapıldı." 
Özkan, projenin başarılı sonuç alınması halinde sadece Antalya'da değil, Türkiye genelinde uygulanma potansiyelinin bulunduğuna işaret etti. Eğitime katılmak için çok sayıda kadın çiftçinin başvuruda bulunduğunu ancak hepsine cevap veremediklerini ifade eden Prof. Dr. Özkan, "Eğitime katılacak kadın çiftçilerin seçiminde üretim faaliyetini bizzat yapan, üretim ve pazarlama ile ilgili kararları veren veya bu konulardaki kararlara etkin bir şekilde katılan çiftçi kadınlara öncelik verildi. Ülkemizde 2010 yılı verilerine göre istihdama katılan kadınların yüzde 42,4'ü, kırsal alandaki 100 kadından 84'ü tarım sektöründe çalışıyor. Dolayısıyla Çiftçi Kadın Projesi'nin ülke geneline yayılması tarım sektörüne ve ülke ekonomisine ciddi bir katkı anlamına geliyor." diye konuştu.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)