adscode

Bahçeşehir Kolejleri'nden 'Okula Hazırlık Testi'

Türkiye'de ilk kez Bahçeşehir Kolejleri'nin önderliğinde yeni eğitim sistemine ve Türk toplumuna uygun olarak tamamen Türk akademisyenlerden oluşan çok disiplinli bir ekip tarafından geliştirilmiş bir…

Bahçeşehir Kolejleri'nden 'Okula Hazırlık Testi'
Özel Eğitim
Bırakın ‘5 yaşındaki Çocuğum Okula Hazır mı?’sorusuna BİLİM cevap versin!
Yeni eğitim yasasına göre çocuklarını bir yıl önce 1.sınıfa kayıt yaptıracak anne babalara  okula başlama yaşı gibi kritik bir noktada bilimsel bir araçla veri sunmak ve onları doğru yönlendirmek amacıyla Türkiye'de ilk kez Bahçeşehir Kolejleri'nin girişimiyle Türk akademisyenler  tarafından yeni müfredata göre "Bahçeşehir Okula Hazırlık Testi"  geliştirildi.
Bahçeşehir Okula Hazırlık Testi (BOHT) bilimsel literatüre girmiş pek çok test geliştiren New York Üniversitesi'nden  Doç. Dr. Selçuk Şirin başkanlığında  uzman  bir ekip tarafindan 60-66 aylık çocukların okula akademik olarak ne denli hazır olduklarını ölçmek için tasarlandı.
BOHT testi çok disiplinli bir ekip tarafından geliştirildi. Ekipte New York Üniversitesi'nden Uygulamalı Psikoloji Öğretim Üyesi Doç.Dr.Selçuk Şirin, Hacettepe Üniversitesi'nden Okul Öncesi Eğitim Uzmanı Dr.Tülin Güler,  ODTÜ'den Okul Öncesi Eğitim Uzmanı Dr.Refika Olgan ve Bahçeşehir Koleji'nden Okul Öncesi Eğitim Uygulamacısı ve Okul Müdürü Psikolog Demet Köklü  yer alıyor.
Türkiye'nin 7 bölgesinde hizmet veren tüm Bahçeşehir Koleji Anaokulu ve İlköğretim okullarında randevu alınarak uygulanacak  Bahçeşehir Okula Hazırlık Testi'nden,  60-66 ay arasındaki tüm çocuklar bu yıl ücretsiz olarak yararlanabilecek.Testin kullanımını daha geniş kitlelere ulaştırmak için  Uğur Dershaneleri'nin Rehberlik Servisleri destek verecek.Başta  İstanbul'daki tüm şubeler olmak üzere Anadolu'da da birçok noktada bu testten öğrenciler faydalanabilecek.
Testi geliştiren akademisyen ekibin başkanlığını yapan Doç.Dr.Selçuk Şirin, basın toplantısında yaptığı konuşmada  "BOHT'u piyasada kullanılan diğer testlerden ayıran en önemli özelliklerinden birinin, bu testin tamamen Türkiye toplumu ve eğitim sistemi gerçeklerinden hareket ederek Türk eğitim sistemindeki son değişiklikleri dikkate alarak hazırlanmış olmasıdır "dedi. Doç.Dr.Selçuk Şirin, testin içeriğinde 36-72 aylar arasındaki çocuklar için hazırlanan eğitim programındaki ilköğretime hazırlık kapsamında önerilen “Görsel algı (El-göz koordinasyonu, şekil-zemin ayrımı, şekil sabitliği, mekanda konum, mekansal ilişkiler), İşitsel algı (dinleme, konuşma, sesleri ayırt etme, seslerle nesneleri ya da nesne resimlerini eşleştirme), Dikkat ve bellek, temel kavram, problem çözme, el becerisi (çizme, boyama, kesme, katlama, yoğurma ...), özbakım becerileri” ile ilgili çalışmalara yönelik sorulara yer verdiklerini belirtti. Testin dayandığı görsel materyallerin de bilgisayar ve televizyonla haşır neşir olan yeni kuşak çocukların rahatlıkla uyum sağlayacağı bir estetik renkliliğe sahip olduğunu, varolan diğer pek çok testin siyah beyaz fotokopi kağıdıyla basıldığı dikkate alındığında BOHT'un, çocukların dokunabileceği renkli dizaynıyla  onların okula hazırlık seviyesini sıkmadan ve gereksiz yere test kaygısını arttırmadan ölçebileceğini söyledi. 
Bahçeşehir Koleji İlköğretim Okul Müdürü Psikolog Demet Köklü de  testi geliştirme sürecinde gerek Bahçeşehir Koleji'nde yapılan  pilot çalışmalar gerekse de uzman görüşleriyle hem test sorularının geçerliğinin sağlandığını hem de testin güvenirliğinin teyid edildiğini vurguladı. Bahçeşehir Koleji'nde aynı çocuğa iki farklı uygulamacı tarafından test verilmek suretiyle testin güvenirliğinin  % 89 seviyesinde belirlendiğini söyledi. 








Bahçeşehir Koleji İlköğretim Okulu Müdürü Psikolog Demet Köklü, 2007'den beri uyguladıkları Kişiye Özgü Öğretim Modeli ile okul öncesi ve ilköğretimde  esnek sınıf ortamları ile eğitim verdiklerini, yeni eğitim sistemine göre okula başlama yaşının bir yıl öne alınmasıyla Brown Üniversitesi'nden Çocuk Gelişim Uzmanı Prof.Dr.Cynthia Garcia Coll'un akademik danışmanlığında sınıf ortamlarını daha da zenginleştirdiklerini, öğrencileri bilim, sanat, drama ve matematik gibi farklı öğrenme köşeleri ile buluşturacaklarını ifade etti.Yaz dönemi boyunca yeni eğitim sistemine en iyi şekilde hazırlandıklarını vurgulayan Demet Köklü, 60 ayını dolduran çocuklara 1.sınıfa hazırlanmaları için Haziran ve Temmuz aylarında Yaz Okulu açtıklarını,  anne babaları da bilinçlendirmek için “Çocuğum Okula Başlıyor” başlıklı seminerler düzenlediklerini, Bahçeşehir Kolejleri, New York Üniversitesi, Virginia Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesi'nden oluşan bir grup akademisyenle birlikte 5 yaşa özel bir müfredat hazırlandığını ve öğretmenlere yoğun bir hizmet içi eğitim programı verildiğini söyledi. 
Basın toplantısına Bahçeşehir Okula Hazırlık Testinin uygulandığı 60-66 ay arası öğrenciler ve veliler de katıldı.Veliler, yaptıkları açıklamalarda başlangıçta çocuklarını 1.sınıfa gönderme konusunda tereddüt yaşadıklarını ancak Bahçeşehir Okula Hazırlık Testi gibi bilimsel içerikli bir testin   karar verme süreçlerinde kendilerine çok yardımcı olduğunu söylediler ve testin sonucuna göre çocuklarının akademik yeterliliklerini öğrendiklerini ve güven içinde çocuklarını 1.sınıfa göndereceklerini söylediler. 

egitimajansi.com

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)