adscode

Çocuklar duymasın: Harçlıklar artmış!

Tüketiciye yönelik araştırmalarıyla tanınan pazar araştırma şirketi Millward Brown, Türkiye'de ebeveynlerin harçlık verme sıklıklarını mercek altına aldı...

Çocuklar duymasın: Harçlıklar artmış!
Özel Eğitim

Millward Brown, ilkini krizin etkilerini en fazla hissettirdiği 2009 yılında yaptığı ''Çocuk ve Harçlık Araştırması''nın ikincisini de 2010 yılında gerçekleştirdi.

 

Türkiye genelinde 498 aile ile bilgisayar destekli yüz yüze görüşerek tamamlanan araştırma kapsamında 8–14 yaş aralığında çocuğu olan ailelere, çocuklara harçlık verilip verilmediği eğer veriliyorsa miktarında bir önceki yıla göre bir değişiklik olup olmadığı soruldu.

 

Araştırma sonucunda Türkiye'de ebeveynlerin yüzde 91'inin çocuklarına okula giderken harçlık verdiği ortaya çıkarken, harçlık miktarlarının da önceki yıla oranla arttığı gözlendi.

 

Araştırmada ebeveynlerin yüzde 37'si çocuklarına verdikleri harçlık miktarını bir önceki yıla oranla arttırdığını belirtti. Artışın ana nedeni ise çocukların ihtiyaçlarının ve masraflarının artması ve krizin etkisini bu yıl daha az hissetirmesi olarak gösterildi.

 

 

BÜYÜK ŞEHİRLER HARÇLIK MİKTARLARINDA BAŞI ÇEKİYOR

 

Araştırmada harçlık miktarını arttırdıklarını belirten ebeveynlerin bir seferde verdikleri ortalama harçlık miktarı 6,44 lira olarak belirlenirken büyük şehirlerde bu oranın daha da fazla olduğu görüldü. İller arasındaki farklılıklara bakıldığında bu miktar İzmir'de 6,71 liraya, İstanbul'da ise 8,08 liraya çıkıyor.

 

Millward Brown'ın aynı araştırmasının 2009 verilerinde, ebeveynlerin çocuk harçlıklarından tasarrufa gittiği ve kriz nedeniyle çocuklarının harçlıklarını artırmadığı, bazılarının ise harçlık miktarını azalttığı sonucu çıkmıştı.

 

2010 yılındaki araştırmada ise ekonomik krizden dolayı çocuklarına daha az harçlık verdiklerini belirten ailelerin oranı geçen yıl yüzde 15 iken, bu yılki oran yüzde 5'te kaldı. Her 2 ebeveynden biri harçlık miktarındaki bu azalışın sebebinin ekonomik kriz olduğunu savundu.

 

ARTIK DAHA SIK HARÇLIK VERİLİYOR

 

Harçlık verme sıklığının da incelendiği araştırmada, ebeveynlerin yüzde 23'ünün bir önceki yıla oranla çocuklarına daha sık harçlık verdikleri ortaya çıktı.

 

Araştırmaya göre çocuklarına harçlık veren kişilerin yüzde 69'u günlük, yüzde 14'ü ise haftalık harçlık verdiklerini belirtti. Harçlığını her gün alan 10 çocuktan 7'sinin günlük ortalama harçlık miktarı 3,99 lira iken haftalık verilen harçlık miktarı 13,38 lira olarak belirlendi.

 

Araştırma kapsamında Türkiye nüfusunu temsilen 8 ilde, 25-55 yaş arası A, B, C1, C2 ve D grubuna mensup kadın ve erkek toplam 498 görüşme gerçekleştirildi. Araştırmaya 8–14 yaş arası çocukları olan kişiler dahil edildi.

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)