adscode

Ecdadımızı nasıl bilirsiniz?

Başta Osmanlı olmak üzere gelmiş geçmiş tüm ecdadımızı yakından tanıyoruz dersek, bu abartının da ötesinde büyük bir kandırmaca olur.Peki, ecdadımız tarih kitaplarında yazılan gibi mi yoksa dizi ve filmlerdeki…

Ecdadımızı nasıl bilirsiniz?
AG Blog

Muhteşem Süleyman dizisi ve Başbakan Erdoğan’ın sert çıkışıyla konu yeniden güncellendi. Tartışmalar yeniden alevlendi.Bu gece, Genç Bakış’ta Prof. Dr. İlber Ortaylı ile işte bu konudaki, en çok merak edilen sorulara cevap arayacağız.
Kanuni neden Muhteşem’di?Kanuni ve Osmanlı tarihi ile ilgili o kadar çok bilinmeyen ve bir o kadar da şehir efsanesi var ki hangisi doğru, hangisi yanlış içinden çıkmak mümkün değil.İşte Prof. Ortaylı’nın derin bilgisi ve çerçevesinde cevap aranacak sorulardan bazıları:-  Kanuni Sultan Süleyman gerçekte nasıl biriydi?-  Nasıl bir devlet adamıydı?-  Gerçekten gözü kör bir aşık mıydı?-  Hayatında kaç kadın vardı?-  Batı ona neden Muhteşem Süleyman dedi?-  Cenaze namazı neden 3 kez kılındı? Cenazesi nerede?-  Ebu Suud Efendi’nin fetvalarıyla gömülmek istedi mi? -  Hürrem Sultan nasıl biriydi? İddia edildiği gibi devlet idaresinde ve Sultan Süleyman üzerinde etkisi büyük müydü?-  Pargalı İbrahim Paşa kimdir? Hürrem Sultan ile arasında çekişme var mıydı?-  O dönemde Avrupa ve dünyada güç dengesi kimden yanaydı?
Taht kavgaları nasıl başladı?-  Harem gerçekte nasıl bir yerdi?-  Taht kavgaları nasıl başladı? Osmanlı’ya neler kaybettirdi? -  Aynı zamanda halife olan padişahlar nasıl şehzade boğdurdular?-  Osmanlı’dan bugüne yazılı ne kaldı, Osmanlı neleri yazmazdı?-  Matbaa neden geç geldi? Sebebi dini mi, ekonomik mi, sosyolojik mi?-  Osmanlı neden teknolojiyi ithal etmedi? Din, teknolojinin gelişmesine engel miydi?-  Osmanlı’da fetva makamı nasıl çalışırdı?-  Resmi tarih bize Osmanlı İmparatorluğu’nu olduğundan farklı mı anlattı?-  Dizi ve filmler gibi kurgusal yapımlar, tarihe zarar veriyor mu yoksa araştırmaya mı teşvik ediyor?

*****

Ortaylı’nın gözüylePeki İlber Ortaylı kendi kitaplarında ve konferanslarında Kanuni’ye yönelik nasıl tespitlerde bulunuyor, hangi soruları gündeme getiriyor? İşte onlardan bazıları:-  Biz Kanuni diyoruz, Avrupa Muhteşem diyor. Sultan Süleyman’ı anlatmak için hangisi daha doğru?-  Padişahların neden nikah olmazdı?-  Padişahlar şehzade ve torunlarını neden katletmek zorunda kaldı?-  Kanuni’nin hayatı “çileli ömür”se, nedir Süleyman’ın çektiği bu çile?-  Hürrem Sultan’a “tipi bugünkü gibi değil daha çok Litvanya güzeliydi” tanımlamasında neden bulundu?-  İzlediğimiz dizide Hürrem Sultan şiveli konuşuyor ama yazdığı mektupların edebi dili çok kuvvetli. Yazdığı şiirlere de bakacak olursak Hürrem Sultan için Türkçesi çok güçlüydü diyebilir miyiz?-  Hürrem Sultan ya da Kösem Sultan’ı diğerlerinden farklı kılan ne?Merak edilen sorular?-  Harem’de olan bitenler dışarıda bilinir miydi? Mesela Venedik Elçisi’nin Mahidevran Sultan ile Hürrem Sultan arasında yaşanan bir kavgadan yola çıkarak Hürrem Sultan’ın kurnazlığına dair raporlar yazdığı iddia edilir. Bu doğru mu?-  Kanuni’nin 46 yıllık padişahlığı at sırtında geçti diyenler de var, seferlerinin toplamı 3 yıl bile sürmüyor diyenler de. Bunlardan hangisi doğru?-  Şehzade Cihangir üvey ağabeyinin boğulmasını görmüş ve 1 sene sonra kahrından öldü diyenler var, doğru mu?-  Veziri Azam Kara Ahmed Paşa’nın Hürrem Sultan’ın tesiriyle katledildiği, Hürrem Sultan’ın amacının damadı Rüstem Paşa’ya mevki açmak olduğu söylenir. Bu iddia doğruysa, Harem devlet işlerine karışıyordu demek mümkün mü?Özetin özeti: Resmi tarih gerçekleri gizliyor diyen de var, dizi ve filmler tarihimizi katlediyor diyen de. Peki hangisi doğru? Merak ediyor ve gerçeği arıyorsanız, bu gece biraz uykusuz kalmaya değer!..Yazının Devamı İçin Tıklayın!

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)