adscode

Hüseyin Çelik ve Fatma Şahin, Şubat‘ta Eş Durumu Ataması Bekleyen Öğretmen Eşleri ile Görüştü

Hüseyin Çelik Ve Fatma Şahin Şubat'ta Eş durumu ataması bekleyen öğretmen eşleri ile görüştü.

Hüseyin Çelik ve Fatma Şahin, Şubat‘ta Eş Durumu Ataması Bekleyen Öğretmen Eşleri ile Görüştü
Haberler

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik ,Aile Ve Sosyal Politaka Bakanı Fatma şahin ile birlikte  eş durumu ataması bekleyen öğretmenlerin eşleri adına  Ahmet Yumuşak , Ayşe Özkan, Didem ve Murat Kaya'dan oluşan  heyetle görüştüğünü ve heyetin hazırklı geldiğini  ve kendilerinbe sunulan dosyayı Başta Meb yetkililer olmak üzere ilgili kişilere paylaşacaklarını heyetin  haklı olarak şubat atamalarına  yetişmesi istediklerini  ve makuliyetr çerçevesinde bir çözüm bulunması gerektiğini söyledi.




Hüseyin Çelik'le  Aile Ve Sosyal Politaka Bakanı Fatma Şahin'le yapılan  yapılacak görüşmede sunulan dosya 

28 ŞUBAT 2013 TARİHİ BAZ ALINARAK ÖZÜR GRUBU ATAMASI TALEPLERİNİN KARŞILANMASI GEREKLİLİĞİ HAKKINDAKİ BİR KISIM DEĞERLENDİRMELER VE TALEPLER VE ÖNERİLER:


I. GİRİŞ:

Ağustos 2012 Özür Grubu Yer Değiştirme Suretiyle Atama takvimi öncesinde; takip eden eğitim-öğretim yılından itibaren uygulanmak üzere 4 + 4 + 4 eğitim sistemine geçilmiştir. Geçiş dönemi itibariyle Türkiye genelinde binlerce sınıf öğretmeni norm kadro fazlası haline gelmiştir.

Bu dönemde aynı zamanda; Özür Grubu atamaları için yıllardır uygulanmakta olan ve 652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin “Personele İlişkin İşlemler” üst, “Atama” alt başlıklı VE HALA YÜRÜRLÜKTE OLAN 37. maddesinin 6. fıkrasına gore;

“Öğretmenlerin atamaları Bakanlıkça il/ilçe emrine veya doğrudan eğitim kurumuna yapılır” şeklinde düzenlenen ve lafzı itibariyle emredici nitelikteki hükme rağmen; 2012 Özür Grubu Yer Değiştirme Kılavuzu’nda İL/İLÇE EMRİ KURUMLARINA yer verilmemiştir.

Özellikle 4 + 4 + 4 eğitim sistemi kuşkusuz bir “GEÇİŞ SÜRECİ” öngörmektedir ve Milli Eğitim hizmetinin sunulduğu, imkan ve koşullarının hazırlandığı en üst idari yapı olan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)’nın da bu geçiş döneminde doğan / doğması muhtemel mağduriyetleri ortadan kaldıran veya en aza indiren ve geçici / istisnai nitelik taşıyan bir plan uygulaması gerekmekteyken; bu yapılamamış ve süreç iyiniyetli ve fakat anlık, üzerinde yeterli değerlendirme yapılmamış mağduriyet giderme girişimleri ile daha da karmaşık hala getirilmiş; yeni mağduriyetlerin doğmasına yol açılmıştır.

Ağustos 2012 Özür Grubu Ataması’nda yaklaşık 26.000 öğretmen, 'eş durumu' gerekçesiyle tayin talebinde bulunmuş; ancak başvuru sahiplerinden sadece, yaklaşık olarak 19.000’i yerleşirilmiştir. Yaklaşık 7.000 öğretmenin ise eş durumundan tayin talepleri 'norm fazlalığı' hasebiyle yapılamamıştır. Devreye Sayın Başbakan ve diğer Bakanların girmesiyle MEB mağduriyetleri gidermek amacıyla öncesinde hiç bir çalışma yapılmamış olan aşağıda aktarılacak çözüm yöntemlerini geliştirme yoluna gitmiştir.

*****

1-    ALAN DEĞİŞİKLİĞİ YÖNTEMİ:

Bu çözüm formülü ile özür grubu ataması yapılması talebinde bulunan öğretmenlerin bir kısmı; sadece fakültelerinde bir kaç saat dersini aldıkları ve kendi alanlarındakiyle aynı performansı göstermeleri / verimi almaları mümkün olmayan alanlara mağduriyetleri sebebiyle mecburen geçmişlerdir. Alan değişikliği konusunda özellikle “anahtar alan” olarak belirlenen ve pek çok özür grubu yer değiştirmesi talep eden öğretmenin geçmek zorunda kaldığı Teknoloji ve Tasarım Öğretmenliği ise ciddi bir kadro artışıyla karşılaşmıştır; yakın gelecekte ortaya çıkacak müfredat değişikliği ile birlikte teknoloji tasarım dersleinin kaldırılması durumunda bu alana geçen öğretmenelerin yeniden “<a shape="rect" href="http://www.egitimajansi.com/a/pages/originalAttribute=" title="<a href=" class="klink" style="border-bottom: 0px; border-left: 0px; padding-bottom: 0px; margin: 0px; padding-left: 0px; padding-right: 0px; color: rgb(0,0,0); font-size: 13px; vertical-align: baseline; border-top: 0px; font-weight: bold; border-right: 0px; padding-top: 0px;" shape="rect" http: href? pages a www.egitimajansi.com ?='==" href="> 

 

***

 

 

*****

        BECAYİŞ YÖNTEMİ:

 

         Sorunun çözümüne ilişkin MEB tarafından geliştirilen bir diğer yöntem ise, içerisine özür durumu mağdurları dışında adaylığını doldurmuş öğretmenlerin de dahil edildiği becayiş (karşılıklı yer değiştirme) olmuştur. Ancak konuya ilişkin önceden yeterli çalışma gerçekleştirilmediğinden karşılıklı illerde özrü bulunan öğretmenlere seçim veya tercih yapma imkanı verilmemiş; atamalarda öncelik yerine hizmet puanı esası dikkate alınmış ve özür grubu mağdurları özürlerinin bulundukları ilçelerin dışına atanırlarken; özrü bulunmayan kişiler istedikleri okula atama yapma imkanına kavuşmuş; atama sonucunda karşılıklı özrü bulunan iki öğretmen dahi yer değiştirememiş; amaca (özür grubu atama mağduriyetini gidermeye) hizmet etmediği gibi daha yeni ve büyük sorunlar doğuran bu yöntem olmuştur. Bunun sonucunda atamalar, ilgililerin başvurusu ve devamla sorunu tespit eden idarenin kararı ile yürürlükten büyük ölçüde kaldırılmıştır.

3-         29 İLE SONRADAN ATAMA VE ÖĞRETMENLERİN MEMUR OLARAK GÖREVLENDİRİLMESİ YÖNTEMİ:

         29 ile sonradan atama yöntemi ile öğretmenlerin doğu illerinden sürekli batı illerine atama talep ettiği iddiasına dayalı olarak; bir kısım illerde özrü bulunanların sorununu çözmek adına gerçekleştirilmiş bir atama yöntemi olmuştur;ancak iki batı ili arasında yer değiştirmek isteyenler ile 29 il kapsamına girmeyen ve fakat batıdan daha doğuya dönüş olarak nitelenen özür talebi bulunanların haklı talepleri / mağduriyetleri göz ardı edilmişbunun yanında eş özrü tayininin memuriyet için memuriyet yerinin değiştirilmesine ilişkin özünde kamu hukuku ve yönetimi ilkeleri olan “en haklı ve insani bir özür” niteliği taşıdığı olgusu hiç bir şekilde dikkate alınmamıştır.

         2012 Özür Grubu Atama Dönemi’nde son olarak mağduriyet giderme adına zorunlu hizmet yükümlülüğü olan memurların öğretmen eşlerine memuriyet hakkı verilmiştir; ki bu husus eşitlik ve hakkaniyet ilkesine açıkça aykırı olmakla birlikte memuriyetin koşulları, süresi, geri dönüş olanakları gibi hususları bilinmediğinden de görevlendirilen öğretmenler yönünden ciddi bir belirszliğe vücut verilmiştir.

         Netice itibari ile 4 + 4 + 4’e GEÇİŞ SÜRECİNDE yapılan atama ve plansız diğer atama girişimleri yeterli olamamış; eşinden, çocuğundan ayrı kalan binlerce eş özrü mağduru oluşmuştur.

 

****

*****

 

II. ŞUBAT 2013’TE NEDEN ÖZÜR GRUBU ATAMASI YAPILMALIDIR?

         Bu kısımda gerçekleştirilecek açıklamaların açık bir şekilde gözler önüne serilebilmesi adına Şubat 2013’te neden Özür grubu ataması yapılması gerektiğine dair gerekçeler maddeler halinde aşağıda sunulacaktır:

1-         Öncelikle Şubat 2013 yerine Ağustos 2013’te Özür Grubu Ataması’nın yapılmasına karar verilmesi durumunda bu atamaya, 2012 Ağustos Özür Grubu Ataması kapsamında ataması yapılamayan yaklaşık 1 500 – 2. 000 öğretmen; bunun yanı sıra Şubat 2012’de ilk ataması gerçekleşen ve Şubat 2013’te adaylığı kalkacak olan 17.000 öğretmenden eş-sağlık özrü doğanlar ile birlikte Eylül 2012’de atanan 40.000 öğretmenden de yine aynı şekilde özrü doğanlar yer değiştirme talebinde bulunacaklardır. Geçen dönemde (2012 Ağustos Özür Ataması Dönemi) çok daha az yer değiştirme başvurusu olmasına rağmen yeterli kadro açılamadığı için binlerce eş özrü mağduru öğretmen ortaya çıkmışken; Ağustos 2013’te neredeyse iki kat daha fazla başvurunun olacağı (yığılma) hususu da göz önüne alındığında mağdur sayısının on binlerle ifade edileceği ve özür grubu mağduriyetinin giderek daha da büyüyeceği ve MEB için içinden çıkılmaz bir hal alacağı kaçınılmaz bir sonuç olacaktır. Şüphesiz Şubat 2013’te yer değiştirme yapmak suretiyle özrü (eş-sağlık) bulunan öğretmen sayısını eritmek; MEB’in gerçekleştirmeyi planladığı “YILDA BİR DEFA ATAMA VE YER DEĞİŞTİRME” uygulamasının daha sağlıklı gerçekleşmesine de hizmet edecektir.

2-         Her halükarda Şubat 2013’te atama yapılması durumunda Ağustos 2012 Özür Grubu Ataması Dönemi’nde ataması yapılamayan öğretmenler, eş ve çocuklarına kavuşabileceklerdir. Ağustos 2013’te atama yapılması durumunda ise yer değiştiremeyen öğretmenlerimiz ailelerinden tam 2 yıl ayrı kalmış olacaklardır.

3-         Sayın Bakanımız, katıldığı tüm programlarda öğretmenlerin eşlerinin yanına 1 yılın sonunda gidebileceklerini defaetle belirtmişlerdir; ancak Şubat 2013 Özür Grubu Ataması yapılmazsa Şubat 2012’de atanan öğretmenler ailelerine kavuşmak için 1 yıl yerine yine 1,5 yıl beklemek zorunda kalacaklardır. 2012 Eylül’de atanan öğretmenler ile 2012 Şubat’ta atanan öğretmenler arasında farklı uygulamanın yapılması her şeyden önce yatay eşitlik ilkesine aykırılık teşkil etmektedir. 

4-         2012 Ağustos Dönemi’nde gerçekleştirilen “

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

mebpersonel.com

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)