adscode

Özür Grubunda İl Emri Garabeti!

Öğretmenlerin yer değiştirmelerini en aza indirgemeyi hedeflediğini açıkça ilan eden MEB son olarak özre bağlı olarak il emrine atanma işlemine son verdi.Buna göre özrü bulunan öğretmenler atanmak istedikleri…

Özür Grubunda İl Emri Garabeti!
Özel Eğitim

2009 Yılında da kaldırılan il emri uygulamasına 25 Ağustos il eylemimiz ile geri dönülmüş, dönem içinde 30 bin kadar öğretmen özrünün bulunduğu ile puan-kontenjan gözetilmeksizin atanabilmişti.

2009 Ağustosundan bu yana uygulanan il emrine atanma hakkından vazgeçilmiş olması öğretmenlerin anayasal haklarına puan ve kontenjanları elverirse yararlanacağı anlamına gelmektedir. 14 Eylül Tarihli KHK ile pek çok maddesi hükümsüz kalan atama ve yer değiştirme yönetmeliğini yenilemeden, bir genelge ile bu denli radikal bir değişikliğe gidilmesi hukuken de tartışmalıdır.

 

Genelgenin içeriğinde özellikle eş durumu özrüne vurgu yapılmış olsa da sonuç bölümünde özre bağlı yer değiştirmeler vurgusunun yapılması sağlık ve eğitim özründe de benzer bir uygulamanın getirilmiş olduğuna delildir. Sürekli olarak doğuda öğretmen çalıştırmanın güçlüğüne ve ücretli öğretmen çalıştırmaya vurgu yapan bakanlığın Mayıs 2010 da zorunlu hizmet muafiyeti çıkarmış olduğunu hatırlamak gerekir. Bu örtülü af ile bir şekilde doğu ve güneydoğuya atanmış olan yüz binlerce öğretmen gitmek istediği illerde kontenjan bulamamışken şimdi de özrüne rağmen çakılı olacaktır. Zorunlu hizmetten muaf tutulanları doğuda çalışmaya özendirecek pozitif ayrımcılık (maaş, puan, tazminat gibi) yapılmadan gelişmiş illerden doğuya doğru isteğe bağlı tayin beklenmemelidir. Bu durumda doğuda olanın doğuda kalacağı aşikârdır.

 

Anadolu Eğitim Sendikası olarak Sayın Hüseyin Çelik’in bakanlığında, Sayın Çubukçu döneminde ve nihayet Sayın Dinçer’le yaptığımız bilgi paylaşımlarında adil bir atama ve yer değiştirme uygulamasının gereklerini, olmazsa olmazlarını defaaten anlattık. Bir kez daha tekrarlamak gerekirse;

 

Yer değiştirmeler göreve başlama tarihleri göz önüne alınarak isteğe bağlı olarak senede 1 kere, Sağlık özrüne bağlı yer değiştirme takvime bağlı olmaksızın oluştuğu anda, Eş ve eğitim özrü kontenjan-puan sınırı olmaksızın senede 2 defa ilçe emrine yapılmalıdır.

Geçmiş dönemden süren İl içi sorunu çözülmeli, ilçe emrine atama yapılmalıdır.

Henüz zorunlu hizmetini yapmamış olanlar için emeklilikten önce (bir özür durumu oluşmamış ise) mutlaka yerine getirme şartı konmalı, zorunlu hizmet bölgesi sayılan gelişmemiş bölgeler ile İstanbul gibi metropollerde çalışan öğretmenlere %25 den az olmamak üzere hizmet tazminatı ödenmelidir. Bu durumda yalnızca yeni atananların değil, mesleki kıdemi olan tecrübeli öğretmenlerden az gelişmiş bölgelerimizin de yararlanması sağlanacak, gönüllülük ile yapılması gereken hizmet “zorunlu “ olmaktan çıkabilecektir.

 

Bir gecede kanun hükmünde kararname hazırlayan, teşkilatı genelgelerle yöneten bürokratların bir an evvel anayasal ve evrensel insan hakları kapsamındaki yönetmelikleri çıkarmasını beklemekteyiz. Eğitim; dayatmayla alabileceğiniz bir hizmet değildir. “İşinize gelmiyorsa ücretsiz izne ayrılın” denmesini de en basitinden hakaret sayıyoruz. Eylemlilik süreciyle ve zincir davalarla yıpratmak istemediğimiz Milli Eğitim Bakanlığı’nı ve onun değerli bürokratlarını gereği için göreve çağırıyoruz.

 

Cansel GÜVEN

Anadolu Eğitim Sendikası

Genel Başkanı

*****

 

 

 

 

*İlgili Genelge

 

T.C.

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü

Sayı: B.08.O.İKG.0.01.00.00-903-  /5/12/2011

Konu: Eşi öğretmen Olan Personel Atamaları

MALİYE BAKANLIĞINA

İlgi: a) Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik,

b) Millî Eğitim Bakanlığı öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği,

c) 652 Sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname.

Bakanlığımız, 30/09/2011 tarihi itibarıyla eğitim kurumu yöneticileri de dâhil olmak üzere 732.000 civarında öğretmen ile 2010-2011 eğitim-öğretim yılı verilerine göre resmî örgün ve yaygın eğitim kurumlarında yaklaşık 19,3 milyon öğrenciye eğitim ve öğretim hizmetini sunmaktadır.

Öğretmenlerin yurt içinde dengeli bir biçimde dağılımlarının sağlanması, derslerin boş geçmemesi, öğretmensiz okul bırakılmaması için öğretmenlerin yer değiştirme hareketlerinin en az düzeye çekilmesi hususunda azami gayret gösterilmektedir. Ancak, sonradan ortaya çıkan özür durumları nedeniyle her yıl ortalama 30.000 öğretmenimizin iller arasında yer değiştirme suretiyle atama işlemi gerçekleştirilmektedir. Yer değiştirme suretiyle yapılan atama sayısının %90'ını da öğretmenlerin eş durumundan kaynaklanan özür durumları oluşturmaktadır.

Eş durumu nedeniyle iller arasında yer değiştirmek isteyen öğretmenlerimizin bu işlemleri yarıyıl ve yaz tatilinde yapılmakta iken ilgi (c) 652 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin 37 nci maddesine göre sadece yaz tatilinde yapılması öngörülmüştür. Esas olan eğitim ve öğretimin sürekliliğini sağlayarak geleceğimiz olan öğrencilerimize daha nitelikli eğitim ortamları sağlamaktır. Eğitim ve öğretimin devam ettiği süreç içerisinde hangi sebeple olursa olsun öğretmenlerin yer değiştirmeleri sonucu oluşan öğretmen ihtiyacını yıl içinde karşılamak mümkün olmamaktadır. Oluşan öğretmen ihtiyacının karşılanması, ücretli öğretmen istihdamını zorunlu kılmaktadır. Bu da eğitim ve öğretimi olumsuz etkilemektedir. Bu tür tüm olumsuzlukların ortadan kaldırılması amacıyla, eğitim-öğretim yılı içinde öğretmenlerin her ne sebeple olursa olsun yer değiştirme uygulamalarına son verilmiştir; Bu nedenle, bundan böyle her yılın Ağustos ayı içinde duyuru yapılacak, Eylül ayının ilk haftasında ise atama işlemleri gerçekleştirilecektir.

Yer değiştirme suretiyle yapılan atamalar, öğretmenlerin elektronik ortamda, alanında ihtiyaç bulunan eğitim kurumlarını tercih etmek suretiyle hizmet puanı üstünlüğü esasına göre gerçekleştirilmektedir. Alanında ihtiyaç bulunmaması durumunda, aile bütünlüğünün korunması ilkesinden yola çıkılarak, sonradan görev yeri belirlenmek üzere il ya da ilçe millî eğitim müdürlüğü emrine atama yapılmaktadır. Ancak, bu durumdaki öğretmenlerimizden çoğu il ya da ilçe merkezinde ihtiyaç oluşmaması nedeniyle hem atıl durumda kalmakta hem de eğitim ve öğretim hizmetlerinden uzak kalmaktadır.

Bu durumda olan öğretmenlerimizin mesleki bilgi ve becerilerinden en üst düzeyde yararlanmak için, eşi öğretmen olan personelinizin atama ve yer değiştirme işlemlerinin öğretmen ihtiyacının yoğun olduğu iller olacak şekilde planlanması hâlinde, ülke genelinde dengeli Öğretmen dağılımı gerçekleştirilmiş olacağı gibi, aile bütünlüğü sağlanmış olan öğretmenlerimizden hem istenilen verim alınmış olacak, hem de öğretmenlerimizin eğitim- öğretim hizmetlerine aktif biçimde katılımı da sağlanmış olacaktır.

Bu amaçla, yukarıda belirtilen takvim çerçevesinde özür durumuna bağlı yer değiştirme suretiyle atamaların norm kadro açığı bulunan eğitim kurumlarına doğrudan yapılacağı, bundan böyle özür durumundan il ya da ilçe millî eğitim müdürlüğü emrine öğretmen atamasının yapılmayacağı, alanında norm kadro açığı bulunmaması veya hizmet puanı yetersizliği nedeniyle yer değiştirme suretiyle ataması yapılamayanların ise ilgi (c) 652 sayılı KHK'ni n 37 nci maddesinin beşinci fıkrasına göre aylıksız izinli sayılmalarını isteyebilecekleri hususları dikkate alınarak bundan böyle eşi öğretmen olan Bakanlığınız/Kurumunuz personelinin atama ve yer değiştirme işlemlerinin en geç Ağustos ayı içerisinde tamamlanması ve öğretmen ihtiyacının yoğun olduğu illerin dikkate alınması hususlarında gereğine bilgilerinizi arz/rica ederim.

 

Ömer DÎNÇER

Millî Eğitim Bakanı

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)