adscode

Sosyal Hizmetlerde ‘Farklılıkları Anlamak’ Tartışıldı

1995 yılından bu yana her yıl farklı illerde farklı konu başlıklarıyla düzenlenen ‘Sosyal Hizmetler Sempozyumu’nun 17’ncisi Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü’nün ev sahipliğinde…

Sosyal Hizmetlerde ‘Farklılıkları Anlamak’ Tartışıldı
Etkinlikler

Selçuk Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezinde Sosyal Hizmetlerde ‘Farklılıkları Anlamak’ temasının bilimsel ve profesyonel boyutta ele alındığı sempozyuma, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Zahteroğulları, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Şahin, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aliye Mavili Aktaş, akademisyenler, sektör temsilcileri ve çok sayıda öğrenci katıldı. 
“SEMPOZYUM, BİRBİRİMİZİ ANLAMAMIZA FAYDALI OLACAK”
Toplum huzuru ve refahı için sağlık hizmetleri mesleğine önemli görevler düştüğünü belirten Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Şahin, “Kainata baktığımızda her şey aralarındaki ilişkiler açısından fonksiyonel olarak birbirinin kopyasıdır. Toplum da bir insan vücudu gibi bir organizmadır ve insan vücudu nasıl bir bütünlük içinde çalıştığında huzurlu, mutlu ve sağlıklıysa, toplumlar da sorunlarından arındırılarak huzurlu bir toplumsal yapıya dönüşebilir. İşte bu huzurun sağlanması noktasında sosyal hizmetler alanına çok büyük ve önemli görevler düşmektedir. Bu toplantılar inanıyorum ki bu sorunların giderilmesi yönünde büyük mesafeler aldıracak ve birbirimizi anlamamamıza önemli katkılar sağlayacaktır.” dedi. 
“ADİL SOSYAL YARDIM YAPAMIYORUZ”
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Zahteroğulları ise Bakanlığın çalışmaları hakkında katılımcılara bilgi verdi. Kurumun sorunları ile ilgili öz eleştiri yapan Zahteroğulları, “Bakanlık olarak bilimsel araştırmalar yapan ve bunları politikalarına aktaran bir kurumuz. O yüzden bu gibi bilimsel toplantılar bizler için çok önemli. Bu noktada Selçuk Üniversitesi’ne ev sahipliğinden dolayı teşekkür ediyorum.  Elbette ki Bakanlığımızın Sosyal Yardımlar ve Sosyal Hizmetler noktasında karşılaştığı pek çok sorun var. Bu noktada öz eleştiri yapmak gerekirse, adil bir sosyal yardım ve hizmet yapamıyoruz. Hedef kitlenin tespitinde zorluklar yaşıyoruz. Yardımlar ülke genelinde yoksulluğu azaltmakta istenen etkiye sahip değil. Sosyal yardım ve istihdam bağlantımız zayıf ve hepinizin bildiği gibi personel eksikliğimiz var.” diye konuştu. 
“GÜÇLÜ BİREY, AİLE VE TOPLUM İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
Sorunların giderilmesi ve yapılan yatırımlar hakkında da bilgi veren Zahteroğulları, “Elbette ki Bakanlığımız bu sorunların çözümü noktasında ciddi çalışmalar yürütmektedir. Her şeyden önce politika üreten, standart oluşturan ve denetleyen bir anlayışıyla çalışıyoruz. Daha güçlü birey, daha güçlü aile ve daha güçlü toplum için, talep odaklı hizmet anlayışından, arz odaklı hizmet anlayışına, istihdam özendirici sosyal yardım ve sosyal hizmet politikası izlemeye, kapsayıcı sosyal yardım ve hizmetler geliştirme, adil ve objektif hedefleme gibi çalışmalar yürütüyoruz. Bunun içinde özellikle bu alana önemli kaynak ayırmaktayız.  2002 yılında 1 milyar 376 milyon lira olan yatırımlar, 10 yıl içinde 20 milyar liraya ulaştı. 2013’te bu rakam daha da artacak.” dedi. 

*****

“SOSYAL HİZMETLER DE BÜTÜN OLARAK HAREKET ETMELİYİZ”
  Konya Valisi Aydın Nezih Doğan ise, “Farklılığın incelendiği bu sempozyumun Konya’da yapılması bizlerin özellikle altını çizdiği bir değeri de desteklemiş oldu. Bilindiği gibi Konya hoşgörünün başkentidir. Farklılıkların kabul gördüğü bir yerdir. Bu açıdan bu etkinliğin ana temasının ‘Farklılıkları Anlamak’ olarak belirlenmesi oldukça isabetli bir karardır. Burada elbette ki çok önemli konu başlıklarıyla ’Sosyal Hizmetler’ alanını tartışılacak ancak bunların yanında sosyal hizmetlerin teşkilatlanması, gönüllülük ve üniversitelerin bu alandaki yerel işbirlikleri de özellikle üstünde durulması gereken konular olmalıdır. Şüphesiz sosyal hizmet çalışmaları bir bütün içerisinde gerçekleştirildiği takdirde sorunların çözümleri noktasında daha etkin olacağına inanıyorum.” diye konuştu. 
Açılış konuşmalarının ardından sempozyuma geçildi. Toplantının ilk oturumunda Prof. Dr. Işıl Bulut, ‘Sosyal Hizmet Eğitiminde Etik’, Prof. Dr. Erden Ünlü, ‘Sosyal Hizmet Etiği ve Güncel Yaklaşımlar’, Doç. Dr. Ertan Kahramanoğlu ‘Sosyal Hizmet Mesleğinin Etik Temeli’ konulu bildiri sundu. 2 gün sürecek olan sempozyumda Sosyal Hizmetler alanında uzman akademisyenler ve sektör temsilcileri, ‘Sosyal Hizmetlerde Farklılıkları Anlamak’ ana temasının yanı sıra çocuktan kadına, aileden bireyselleşmeye, ruh sağlığından sosyal sorunlara, kültürel faklılıklardan istismara kadar pek çok konuyu masaya yatıracak.
www.egitimajansi.com


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)