adscode

‘Üç Çocuk, Beş Çocuk Diyenler, Gençlerin Yurt Sorununda Tıkandı'

Cumhuriyet Halk Partisi Manisa Milletvekili Sakine ÖZ, Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun yurt başvuru sonuçlarını açıklamasının ardından açıkta kalan binlerce dar gelirli öğrencinin ve ailelerinin sorununu…

‘Üç Çocuk, Beş Çocuk Diyenler,  Gençlerin Yurt Sorununda Tıkandı'
Haberler







Milletvekili Sakine ÖZ, TOKİ’nin sağlam ve kullanışlı, ucuz koşullarda barınma olanağı sunan, üniversite kampuslerine ulaşımı kolay yerlerde kurulacak yeni öğrenci yurtlarına odaklanması gerektiğini söyledi. Milletvekili ÖZ, öğrencileri özel yurtlara yönlendirmek istediğini iddia ettiği Bakanlığa kamu yurtlarının arttırılması çağrısında bulundu.

Sakine ÖZ, üç ya da beş çocuk tavsiye eden hükümetin, boş sözleri bırakıp ikinci çocuğunu dahi okutamayan ailelerin sorunlarını çözecek gençlik politikalarına yönelmesi gerektiğini savundu.

 

CHP Manisa Milletvekili Sakine ÖZ’ün soru önergesine konu olan açıklaması şöyle:

 

 

“Yurt Sorunu, Ailelerimizin Cebini Yakıyor, Gençlerimizin Başarısını Engelliyor”

 

“Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak hizmet veren yurtlarda barınmak amacıyla başvuruda bulunan birçok dar gelirli ailemizin öğrencilerine yurt çıkmadı. Gençlerimizin internetten doldurdukları başvuru formlarında da net biçimde görüldüğü üzere, oldukça zor koşullarla boğuşarak eğitim hakkından yararlanmak isteyen binlerce öğrencimize yurt olanağı tanınmamıştır. Şehir dışında çocuklarını okutarak okul, ulaşım, yiyecek ve giyim gibi temel gereksinimleri karşılamakta zorluk çeken ailelerimiz, barınma konusunda verilen bu son kararın ardından oldukça mağdur duruma düşürülmüştür.   

Hemen her milletvekiline gün içinde onlarca telefon geliyor ve bu mağduriyetler dile getiriliyor. Sorun birçok yerde aynı: ‘Maddi durumumuz yok, yurt için başvurduk ancak yerleştirilmedik.’ Bana ulaşan her öğrencimizin ve velimizin sorunu için yetkililerle görüşerek durumu aktarıyor ve öğrencilerimizin acilen uygun bir yurda yerleştirilmesi için çalışıyorum.

Öylesine düşük gelir düzeylerinde yaşam mücadelesi veren ailelerimiz var ki, bu aileler çocuklarını okutmakta oldukça zorlanmaktadır. Tek maaşla, kimi zaman mevsimlik işlerde çalışarak çocuğunu üniversiteye yollayan aileler, bugün bir de ‘yurt’ sorunuyla uğraştırılmaktadır. ‘Üç Çocuk, Beş Çocuk’ çağrısı yapanlar, gençlerin eğitim ve yurt sorununda tıkanmakta, gençlik politikası yeterince gelişmemiş hükümet, hayallerle yaşamaktadır.

Bakan Suat KILIÇ’a yönelttiğim önergeyle öğrencilerimizin barınma sorununu paylaştım ve Bakanlığın, Kredi Yurtlar’ın yurt sayılarının arttırılması yönündeki çalışmalarının son durumunu sordum.

 

“Yurt Sorunu, Ucuz, Sağlam ve Temiz Kamu Yurtlarını Arttırmakla Çözülür”

 

“Yurtlar konusunda gelinen şu aşamanın hiçbir olumlu sonuç vermediği ortadadır… Düzensizlik ve güven o kadar azalmış ki, velilerimiz ve gençlerimiz haklı olarak, bu yurt odalarının kime, hangi koşullarla sağlandığını bilmek istiyorlar. Devlet yurtlarına alınmayan ya da yurtları kampuslerden uzaklaştırılan öğrenciler, cemaat yurtlarına ya da özel yurtlara mı kaydırılmak isteniyor?

Soru önergemizi şu bilgilere ulaşmak ve çözüm önermek adına yönelttik… Acaba, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü’nün, yurt yerleştirmeleri hangi kıstaslara göre işlemektedir? Ülkemiz genelinde, 2013-2014 eğitim öğretim döneminde burs başvurusu kabul edilen kaç öğrenci, başvurusu reddedilen kaç öğrenci vardır? Başvuru formlarında da açıkça belirtilmesine karşın, oldukça dar gelirli ailelere mensup gençlerimize yurt olanağı tanınmamasının ardında hangi gerekçe bulunmaktadır? Burs başvuruları değerlendirilen öğrencilerin gelir durumu dikkate alındığında, başvurusu reddedilen öğrencilerin ortalama gelir beyanı kaç TL; başvurusu kabul edilen öğrencilerin ortalama gelir beyanı kaç TL’dir? Burs başvurularının yanıtlanmasında aile üyeleri arasında engellilik durumu dikkate alınmış mıdır? İkametgâhını Manisa olarak beyan eden ve şehir dışında okuduğu için yurt başvurusunda bulunan, fakat başvurusu reddedilmiş öğrenci sayısı; yurt başvurusu kabul edilmiş öğrenci sayısı nedir? Manisa genelindeki devlet yurdu ve özel yurt kapasiteleri ve doluluk oranları nedir?

 

“Özel Yurtlara Öğrenci Taşımadan Önce, TOKİ’ye yeni Yurt Yaptırın!”

 

Bakan KILIÇ’ın geçtiğimiz hafta açıklamasındaki “150-2000 kişi mevcutlu özel yurtlar, odalarını bize kiralasınlar” sözünün Bakanlık tarafından araştırılıp araştırılmadığını, maliyet hesapları yapılmış bir proje olup olmadığını bilmek istiyoruz. Kredi Yurtlar’ın kentlerimizdeki etkinliğini arttırmak için, özel yurtlardan kiralama yerine Bakanlıktan daha fazla ödenek aktarılmasını ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile eşgüdüm halinde yeni öğrenci yurtlarının yapılmasını talep ettik. Özel yurtlara öğrenci taşımak ve pahalı yerleri cazip hale getirmek yerine, TOKİ’ye yeni kamu yurtları yaptırın! TOKİ, uzun zamandır unuttuğu topluma hizmet etme düşüncesini gençlerimiz sayesinde hatırlasın!

Ayrıca, soru önergemizde, yurt başvurusunun reddiyle birlikte açıkta kalacak öğrencilerimizin ve ailelerimizin mağduriyetinin giderilmesi konusunda bir ön çalışma yapılmasını ve yurt olanağı sağlanmayan gençlerimizin barınma sorununun çözümüne dair bir planlama yapılmasını savunduk. Bizce, bu planlama uzun vadeli ve sağlam, kullanışlı bir TOKİ projesine dönüştürülerek yurtlar kalıcı hale getirilmelidir. Bakanlığın hangi gerekçelerle özel sektör yurtlarını kiralama tercihine yöneldiğinin ayrıntılı biçimde yanıtlanmasını istedik.

Sorunumuz, kız-erkek öğrenci yurt binalarını birbirinden kilometrelerce uzağa taşıyarak, öğrenci barınaklarını kampuslerden uzaklaştırarak çözülemez. Yurt binalarının ayrılması sorununu Kredi ve Yurtlar’ın dar gelirli birçok ailemizi dışarıda bırakan yurt kararıyla birlikte görüyorum... Bu sorun, ailelerimizin maddi durumlarını gün geçtikçe zorlamakta, eğitimin kalitesini düşürmektedir. Sorun, kamu hizmetinden ne anladığımızı ve eğitim hakkı, barınma hakkı, gençlik politikaları konusunda ne düşündüğümüzü ele veriyor. Bu konularda hükümetin gösterişten başka bir adım atmadığı ortadadır…”


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)