adscode

Sınıf Öğretmenlerine Yönelik Eğitici Eğitimi

İLKÖĞRETİM 1-4 SINIFLAR DERSLERDE YARATICI DRAMA ETKİNLİKLERİ EĞİTİCİ EĞİTİMİ PROGRAMI

Sınıf Öğretmenlerine Yönelik Eğitici Eğitimi
Etkinlikler

Erken çocukluk dönemi, çocuğun diğer gelişim alanlarında olduğu gibi sosyal duygusal gelişim alanı yönünden de oldukça önemli ve kritik bir süreci kapsamaktadır. Doğumdan itibaren bireylerin toplum içinde uyumlu olması ve sosyalleşmesi beklenmektedir. Çocuğun içinde yaşadığı topluma uyum sağlayabilmesi için, işbirliği,sorumluluk, atılganlık, uyum, kendini kontrol etme, ilişkiyi başlatma ve sürdürme,grupla bir işi yürütme, duygularını ifade etme, plan yapma ve problem çözme gibi sosyal becerilere sahip olmak önemlidir. Bu becerilerin aile, yakın çevre ve öğretmenler tarafından kazandırılması gerekmektedir .

İyi hazırlanmış bir eğitim programıyla çocuklarda paylaşma, yardımlaşma, sorumluluk alma, sırasını bekleme, kurallara uyma, arkadaşlık kurma, nazik olma, tanıdığı kişilerle iletişime girme gibi davranışlar desteklenebilir. Bu davranışlar, farklı etkinlikler ve eğitim yöntemleriyle kazandırılabilir. Araştırmalar, oyunun çocukların akranlarıyla olan etkileşiminde ve işbirliğinde olumlu etkileri olduğunu, böylece olumlu sosyal beceriler ile akran ilişkilerinin destekleyeceğini göstermektedir . Bu davranışların kazandırılmasında kullanılan eğitim yöntemlerinden birisi de “Yaratıcı Drama”dır.

Eğitsel drama, okulöncesi ve ilköğretime, oldukça geniş olanaklar sunmaktadır. Ancak, bu olanaklardan yararlanmak için uygulamaya dayalı öğretmen eğitiminin ve uygulamada dikkat edilmesi gereken diğer koşulların yerine getirilmesi önemlidir. Bunun yanı sıra, genel ve özel amaçlar ile tutarlı olarak eğitim programlarına yerleştirilebildiği oranda eğitsel dramadan beklenen yararlar elde edilebilir. Hem kendisinin hem de başkalarının ihtiyaçlarına ve duygularına karşı duyarlı, sosyal yönden gelişmiş, işbirliğine açık, özgür düşünceli ve yaratıcı kişilikte bireyler yetiştirilmesi, gerçekten isteniyorsa eğitsel drama en uygun yöntemlerden biridir.

Bu nedenlerden dolayı, eğitsel drama etkinliklerinin, eğitim amaçları doğrultusunda, eğitim programlarında daha yoğun olarak yer almasının ve halen görev yapmakta olan öğretmenlerin bu konudaki hizmet öncesi ve içi eğitimlerinin sağlanması gerekmektedir.

SONUÇ

Yukardaki bakış açısı ve yeni kabul edilen yasa gereği, okul başarılarının öğrenci başarısıyla doğru olduğu gerçeği de göz önüne alınarak, özellikle sınıf öğretmenlerinin yaratıcı drama metodunu kullanmaları eğitim yöntemi tercihi olarak değil, bir zorunluluk olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bu sebeple, zorunluluk karşısında okullardan gelen talep doğrultusunda İstanbul Drama Sanat Akademisi eğitici eğitimi kapsamında “İlköğretim Birinci Kademe Sınıf Öğretmenleri İçin Yaratıcı Drama” eğitici eğitimi programı başlatmaktadır.

KİMLER BAŞVURABİLİR?

Yeni kabul edilen 4+4+4 yasası kapsamında 5 yaştan itibaren öğrenci kabul eden okullarda eğitim veren sınıf öğretmenleri.

SERTİFİKA

Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olan İstanbul Drama Sanat Akademisi katılım belgesi almaya hak kazanacaklardır.

NEDEN BU KATILIM BELGESİNİ ALMALIYIM?

Yeni kabul edilen yasa gereğince yaratıcı drama metodunu eğitimde kullanabilen eğitmenlere ihtiyaç duyulduğu açıktır. Bu program ile sınıf öğretmenlerinin yaratıcı dramayı daha etkin, verimli ve kaliteli bir şekilde yürütülmesine önemli katkılar yapılması amaçlanmaktadır. Bu sertifika programı, konusunda uzman eğitim kadrosuyla ve sınıf öğretmenlerine odaklı geliştirilmiş ders programı ile mevcut tüm örneklerinden farklılaşan bir programdır.

Diğer bir fayda da; üst ve orta düzey yönetici seçiminde karar vericilere seçenekler arasından daha objektif olarak seçim yapmalarına yardımcı olmak ve yönetici adaylarına birikimlerinin göstergesi olarak somut bir araç kazandırmaktır.

DERSLER

Drama Liderinin Özellikleri gibi kuramsal konular işlenirken yani sira temel drama çalismalari yapilacaktır. Pedagojik açidan hangi drama çalismalarinin hangi yaş grubu icin uygun olduğu ve katilimcilara nasil bir yaklaşim gösterilmesi gerektiği belirtilerek uygulamalar gerceklestirilecektir.

"Eğitimde Drama Yöntemi" kapsaminda Ders Plani oluşturma ve uygulama çalismalari konusu hem teorik hem de pratik acidan islenecektir. Temel Drama Yöntem ve teknikleri uygulanırken ders içerikleriyle nasil iliskilendirilebileceği konusu örneklerle ele alinacaktır. Başlıca ders konuları aşağıdaki gibidir.



I.GÜN

Yaratıcı Drama'nın Tanıtım Etkinlikleri

Sayısal Derslerde Yaratıcı Drama Uygulamaları

Etkinliklerin Değerlendirilmesi ve örnekler

Yaratıcı Drama Genel Uygulama Etkinlikleri

II.GÜN

Sözel Derslerde Yaratıcı Drama Uygulamaları

Etkinliklerin Değerlendirilmesi ve örnekler

Yaratıcı Drama ile Türkçe Dersi Etkinlikleri

Etkinliklerin Değerlendirilmesi ve örnekler

Ölçme Değerlendirme

Toplam Süre : 2 Gün

Ders Saati    : 20 Saat

Eğitmen :  Mete Akoğuz

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)