adscode

Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği’nden 'Çocuk Gelinler' Sorununa Çözüm İçin Çağrı

Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği üyelerinin 'Çocuk gelinler' sorununa ilişkin açıklaması;

Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği’nden 'Çocuk Gelinler' Sorununa Çözüm İçin Çağrı
Haberler

 
Ülkemizde yaşanmakta olan iç ve dış kaynaklı birçok sorunun yanında, çocuklarımızı, geleceğimizi olumsuz etkileyecek “Çocuk Gelinler, Çocuk Anneler” sorunu göz ardı edilemeyecek kadar büyük boyuta ulaştı. TÜİK verilerine göre çocuk gelin sayısı 181.000’i aştı.

 
Adli sicil kayıtları da bu artışı kanıtladı ve sadece kayıtlara geçenlere bakıldığında 18 yaşından küçük kızını evlendirmek için mahkemeye dava açan ailelerin sayısında bir önceki yıla oranla % 94.2 arttığı açıklandı.
 
Erken yaşta evlilikler, kız çocuklarının kendilerini koruyamayacak yaşta evlendirilmeleri, en temel insan hakkı olan eğitim haklarının önünde en büyük engeldir. Nüfusun yarısı olan kız çocukların, kadınların eğitim fırsatından yoksun kalması, ülkenin gelişmesini, kalkınmasını ve demokratikleşmesini de engelleyecektir.
 
Medeni Kanuna göre evlilik yaşı 17 yaşını bitirme koşuluna bağlıdır (MK.124). Türk Ceza Kanununa göre resmi nikah yapılmadan evlendirilme suçtur (TCK 230/6). Çocuk Hakları Sözleşmesine göre 18 yaşına kadar her insan çocuktur, korumak ve desteklemek gerekir.

“Çocuk Gelinler” sorununu görmezden gelmek, Medeni Kanunun, Ceza Kanununun, uluslararası sözleşmelerden doğan taahhütlerin ve kız çocukların insan haklarının ihlal edilmesi demektir. Bu nedenle, yasalarda yazılı kurallar, yaptırımlar uygulanmalı, yasayı ihlal eden her olay kararlılıkla takibe alınmalıdır.

Biz üniversite eğitimi alma fırsatına sahip olmuş, 1949 yılında kurulan ve kamu yararına Dernek statüsünde olan Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği üyeleri olarak kadının güçlenmesinin en önemli anahtarının EĞİTİM olduğuna inanıyoruz,
 
“15 yaşında GELİN - 16 yaşında ANNE – 17 yaşında Mutsuz ve Umutsuz” dramlarının yaşanmaması için, çocukların ve ülkemizin geleceğinin kararmasına yol açacak ÇOCUK GELİNLER sorununa tüm milletvekillerinin elbirliğiyle ve kararlılıkla çözüm getirmelerini bekliyoruz.
www.egitimajansi.com


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)